Fotografija: Sve je spremno za 18. Darfest/ Foto: Predrag Uskoković/Grad Daruvar/Tomislav Kristo/CROPIX/POU Daruvar
Galerija
Sve je spremno za 18. Darfest/ Foto: Predrag Uskoković/Grad Daruvar/Tomislav Kristo/CROPIX/POU Daruvar

Darfest slavi punoljetnost: "Gošća večeri i članica žirija bit će Mia Dimšić"

Na Darfestu više ne nastupaju isključivo mladi izvođači nego i oni iskusniji koji iza sebe imaju albume, stoga možemo reći da postajemo pravi festival, kaže Nedjeljko Pajtak



Festival zabavne glazbe „Darfest 2023.“ ove godine slavi punoljetnosti. U daruvarskoj kino dvorani sutra će se od 20 sati publici predstaviti 18 izvođača i autora.

- Prijava je bilo znatno više, ali smo napravili selekciju najboljih. Na Darfestu više ne nastupaju isključivo mladi izvođači, već i oni iskusniji koji iza sebe imaju albume, stoga možemo reći da postajemo pravi festival, istaknuo je Nedjeljko Pajtak direktor i umjetnički ravnatelj festivala.

Kao i svake godine, pobjednici će se proglašavati u nekoliko kategorija.

- Svakako je najvažniji Grad Prix, odnosno prva nagrada stručnog žirija. Tu su i druga te treća nagrada, kao i nagrade za najbolju interpretaciju, najbolji tekst, scenski nastup, ali i nagrada publike. Naime, već tjedan dana traje internet glasovanje, a svoj glas dalo je preko 1000 osoba. Pobjednik te kategorije također će biti proglašen sutra, dodao je Pajtak.

Mia Dimšić gošća večeri

Što se žirija tiče, ističe da se redom radi o stručnjacima.

- Tu su profesori glazbe, a gošća večeri je Mia Dimšić. Osim njih u žiriju će biti i poneki predstavnici sponzora. U svakom slučaju, svi mogu biti sigurni da će nagrade otići u najzaslužnije ruke, naglasio je Nedjeljko Pajtak.

Osim Daruvara i općenito mjesta u Bjelovarsko-bilogorske županije, festival je, kaže Pajtak, još popularniji u Sloveniji.

Festival iznimno popularan u Sloveniji

- Prati nas nekoliko portala i radio postaja, a svake godine imamo nekoliko izvođača iz Slovenije. Konkretno, ove godine iz susjedstva dolazi njih pet. Zanimljivo, zvali su nas s jedne slovenske televizije, koja želi emitirati snimku festivala, ponosno je kazao direktor i umjetnički ravnatelj.

Kao što smo rekli, festival se održava sutra od 20 sati, a ulaznice po cijeni od 4 eura mogu se nabaviti tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana u Pučkom otvorenom učilištu te u petak od 16 sati na blagajni kina.

Plakat/ Foto: POU Daruvar
Plakat/ Foto: POU Daruvar

Prema riječima Nedjeljka Pajtaka, Darfest je još jedan u nizu čimbenika zahvaljujući kojima se Daruvar etablirao kao festivalski grad.

- Nije preostalo puno gradova koji imaju svoj festival, ne računajući tu one tradicionalne, poput Zagrebfesta, splitskog ili šibenskog festivala. Mi smo ipak uspjeli održati tradiciju te smo kao manji grad poznati i na međunarodnom polju, kazao je.

Poznata imena na Darfestu

Inače, prije Domovinskog rata održavale su se audicije, a kasnije je sve preraslo u festival. U početku je, dodaje Pajtak, on prvenstveno bio namijenjen amaterima, no vremenom su prerasli i tu klasifikaciju.

- Na predratnim audicijama ponikli su izvođači poput Severine i Giuliana, a kasnije su na Darfestu sudjelovali i pobjeđivali Bojan Jambrušić te Nina Kraljić. Također, dva puta u na festivalu je nastupao Filip Hozjak, najmlađi član Četiri tenora, ali i niz drugih izvođača, zaključio je Nedjeljko Pajtak.

Za kraj pogledajte popis svih izvođača 18. Darfesta

1. Alen Rossi Duša ranjena 

2. Andrija Kos Čovjek sa gitarom

3. Anka Gavran Vrtoglavo zaljubljena 

4. Anja Zagorka Jug Oči sokolove 

5. Dani Dandosa Svi su opet protiv mene 

6. Daron Đigimigi 

7. Denis Zajc Vrati se 

8. Dorotea Prosnik Mijenjaš me 

9. Ivano Čepo Prijatelji moji 

10. Ivica Šeperić Majko hvala 

11. Kristijan Požgaj Dali znaš 

12. Lana Lovreković, Dario Terglav Samo ti si ona 

13. Lola (Lorenza Puhar) Kad ti dotaknem usne 

14. Maja Miljavac Dišemo kao jedno 

15. Mišo Smoljo Ako me još želiš 

16. Nuša Rojs Opusti se 

17. Robert Ficker Kad nam kroz vene crno vino krene 

18. Zoran Cilenšek Zoky Volim dalmatinku

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!