Fotografija: Foto: Srđan Hulak, Muzej grada Pakraca
Galerija
Foto: Srđan Hulak, Muzej grada Pakraca

Bjelovarčanka otvara zanimljivu izložbu u Pakracu: "Kistom bilježi odrastanje vlastite djece"

Umjetnica Ivana Barišić Tomšić planira pratiti taj proces sve dok joj njezina djeca to budu dopuštala, što čini ovaj ciklus svojevrsnim dnevnikom u vremenu i prostoru



U Muzeju grada Pakraca danas u 18 sati održat će se svečano otvorenje samostalne izložbe "Klinci" akademske umjetnice Ivane Barišić Tomšić.

Ova darovita umjetnica predstavit će se selekcijom recentnih radova iz ciklusa na kojem radi od 2018. godine, a koji bilježi svakodnevicu njezine obitelji, s posebnim fokusom na proces odrastanja njezine djece. Izložbu će predstaviti viša kustosica Sonja Švec Španjol, dok će je svečano otvoriti ravnateljica Muzeja grada Pakraca Jelena Hihlik.

Posebna atrakcija

Ciklus "Klinci" prikazuje životne trenutke kroz likovnu interpretaciju emocionalnih stanja, raspoloženja i događaja unutar obiteljskog okruženja. Umjetnica pažljivo bilježi odrastanje vlastite djece te istražuje prijelomne trenutke kada dijete prelazi u svijet odraslih. Planira pratiti taj proces sve dok joj njezina djeca to budu dopuštala, što čini ovaj ciklus svojevrsnim dnevnikom u vremenu i prostoru. Na izložbi će biti prikazano 21 djelo izvedeno u tradicionalnoj tehnici ulja na platnu, kao i crteži intimnijeg karaktera u kombiniranoj tehnici. Posebna atrakcija bit će premijerno prikazane slike većeg formata: "Na jezeru", "Mali razgovor" i "Zima", od kojih su dvije nastale tijekom posljednjih nekoliko mjeseci.

Zima/Foto: Muzej grada Pakraca
Zima/Foto: Muzej grada Pakraca

Na jezeru/Foto: Muzej grada Pakraca
Na jezeru/Foto: Muzej grada Pakraca

 - Umjetnica neposredno bilježi svakodnevnicu najmilijih kroz svoj životni poziv – slikarstvo. Obiteljski i umjetnički život se pritom sve više isprepliću i u konačnici postaju jedno: život kao inspiracija za slikarstvo, a slikarstvo medij za bilježenje života. Prezentacijom ciklusa 'Klinci', Ivana Barišić Tomšić podijelila je s nama intimu vlastitog života na topao i srdačan način, ukazujući na neponovljive trenutke koje provodimo s obitelji i najdražima, a koje nikada ne bismo trebali uzimati zdravo za gotovo - napisala je viša kustosica Sonja Švec Španjol u svom osvrtu na izložbu.

Popodnevni san/Muzej grada Pakraca
Popodnevni san/Muzej grada Pakraca

Na brodu/Foto: Muzej grada Pakraca
Na brodu/Foto: Muzej grada Pakraca

Ivana Barišić Tomšić rođena je 1981. u Bjelovaru, a diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Zlatka Kesera. Njeni radovi prikazani su na brojnim skupnim i samostalnim izložbama, a članica je Hrvatske udruge likovnih umjetnika (HDLU).

Umjetnica Ivana Barišić Tomšić/Foto: Srđan Hulak
Umjetnica Ivana Barišić Tomšić/Foto: Srđan Hulak

Izložbu "Klinci" možete pogledati u Muzeju grada Pakraca do 11. studenog ove godine.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!