Fotografija: OPG Krce svoju proizvodnju plasira isključivo na domaće tržište/Foto: Martina Čapo
Galerija
OPG Krce svoju proizvodnju plasira isključivo na domaće tržište/Foto: Martina Čapo

Zahvaljujući Bjelovarskom doručku, mali OPG-ovi postali su konkurentni na tržištu

Nije cilj da djeca svaki dan jedu samo voće i povrće, no, u danima kada je na meniju jabuka, mrkva ili rajčica, bitno je da je iz bilogorskog vrta, kaže Igor Brajdić



BJELOVAR – Predstavnici Grada Bjelovara obišli su danas plastenike OPG-a Krce čiji članovi su od samoga početka uključeni u jednu lijepu priču. Riječ je o gradskom projektu pod nazivom Bjelovarski doručak koji je započeo 2017. Naime, otada, bjelovarski mališani u vrtićima i školama imaju mogućnost konzumiranja domaćih namirnica iz vrtova lokalnih OPG-ova. 

Uskrsne namirnice

- Posljednjih nekoliko godina mi smo se orijentirali isključivo na lokalno tržište. Krenuli smo s Bjelovarskim doručkom, no tada se priča proširila pa sada imamo i neke druge javne nabave koje nam osiguravaju da naše povrće ostane na domaćem tržištu. Baziramo proizvodnju na ono što oni trebaju, jer nam je cilj lokalno tržište gdje želimo biti prepoznatljivi po svojoj svježini. Nije nam cilj izvoz jer smo tamo uvijek stranci – kazao je Davor Krce i dodao kako iz njegovih plastenika izlazi više od stotinu tona raznog povrća.

Mladi luk trenutno je hit namirnica/Foto: Martina Čapo
Mladi luk trenutno je hit namirnica/Foto: Martina Čapo

Napomenuo je kako trenutno imaju najviše posla oko mladog luka i rotkvica jer je riječ o tipičnim uskrsnim namirnicama. Inače, OPG Krce pod plastenicima ima oko šest tisuća četvornih metara, a plan im je taj kapacitet proširiti za još oko 1500 četvornih metara.

Zdravlje na stolu

- Bjelovarski doručak bio je vatreno krštenje gdje smo dobili priliku od Grada da pokažemo što možemo. Budući da se sada širimo i na neke druge institucije, očito je da smo se uhodali. Budući da ima još puno prostora za doradom, idemo polako naprijed – zaključio je Krce.

Davor Krce, vlasnik OPG-a Krce zadovoljan je plasmanom svojih proizvoda u bjelovarskom kraju/ Foto: Martina Čapo
Davor Krce, vlasnik OPG-a Krce zadovoljan je plasmanom svojih proizvoda u bjelovarskom kraju/ Foto: Martina Čapo

Inače, ravnatelj IV. OŠ naglasio je važnost pridavanja značaja voću i povrću kao glavnim i osnovnim namirnicama zdrave prehrane.

- Drago nam je što s bjelovarske periferije, svega dva kilometra od naše škole, dobivamo namirnice iz vrta, zadovoljni smo što je Grad Bjelovar pomogao da se to ostvari. Djeca su upoznata što konzumiraju i otkud su te namirnice, a taj projekt podržavaju i roditelji – kazao je Nikola Margetić, ravnatelj bjelovarske IV. OŠ dodavši kako je važno da se djeca što zdravije hrane, na što se cijelo školstvo mora prilagođavati.

Ravnatelj bjelovarske IV. OŠ Nikola Margetić/ Foto: Martina Čapo
Ravnatelj bjelovarske IV. OŠ Nikola Margetić/ Foto: Martina Čapo

Inače, oko 80 posto školaraca hrani se u školskoj kuhinji IV. OŠ.

Podrška Grada

Voće s imanja Nenada Horvata također završava u bjelovarskim školama i vrtićima, a riječ je o poljoprivrednom proizvođaču, ali i predsjedniku Udruge voćara i povrćara Dar Bilogore koji već dugi niz godina promiče važnost domaće proizvodnje.

Nenad Horvat, vlasnik OPG-a Horvat i predsjednik Udruge voćara i povrćara Dar Bilogore/Foto: Martina Čapo
Nenad Horvat, vlasnik OPG-a Horvat i predsjednik Udruge voćara i povrćara Dar Bilogore/Foto: Martina Čapo

- Svakom domaćem proizvođaču puno znači mogućnost plasiranja proizvoda putem ovakvog projekta kao što je Bjelovarski doručak. Naš trud bi bio uzaludan da nema naše povezanosti, počevši od Udruge pa kroz zajednički pronalazak tržišta i opet ne bi opstali da nije bilo volje i truda Grada koji nam je pomogao – kazao je Horvat koji oko pet posto vlastite proizvodnje plasira putem Bjelovarskog doručka. Ostatak voća proda na Gradskoj tržnici te u vrtiće u Ljubljani.

Zdravstvena voditeljica bjelovarskog Gradskog vrtića Josipa Kaužljar Krmpatić /Foto: Martina Čapo
Zdravstvena voditeljica bjelovarskog Gradskog vrtića Josipa Kaužljar Krmpatić /Foto: Martina Čapo

Bjelovarskim doručkom itekako su zadovoljni i u bjelovarskom Gradskom vrtiću. Potvrdila je to zdravstvena voditeljica Josipa Kaužljar Krmpatić.

Uravnoteženi jelovnici

- Jako smo zadovoljni povrćem koje dolazi s OPG-a Krce, uvijek je svježe i stoga se svima i u Gradu treba zahvaliti što se ovaj projekt uopće provodi. Napokon znamo što naša djeca jedu i radimo uravnotežene jelovnike – kazala je zdravstvena voditeljica i naglasila kako se sada zdravo hrani oko 100-injak djelatnika i 500-injak vrtićaraca.

Dogradonačelnik Bjelovar Igor Brajdić/Foto: Martina Čapo
Dogradonačelnik Bjelovar Igor Brajdić/Foto: Martina Čapo

Bjelovarski dogradonačelnik Igor Brajdić pohvalio se kako je Grad u posljednjih nekoliko godina učinio velike i važne pomake za djecu.

Suradnja Gradskog dječjeg vrtića Bjelovar i OPG-a Krce na zavidnoj je razini/Foto: Martina Čapo
Suradnja Gradskog dječjeg vrtića Bjelovar i OPG-a Krce na zavidnoj je razini/Foto: Martina Čapo

- Izuzetno nam je stalo do naše djece. Stoga smo obnovili gotovo sve matične i područne škole, sve vrtićke objekte, smanjili cijenu vrtića sa 750 na 500 kuna, svako treće dijete u obitelji ima besplatan vrtić, sufinancirali smo radne materijale i bilježnice za osnovnoškolce, uveli smo nagrađivanje učenika u osnovnim školama na državnim i međunarodnim natjecanjima, a jedan od najbitnijih projekata svakako je Bjelovarski doručak u kojem smo ujedinili naše poljoprivredne proizvođače. Svježe i domaće mora biti zastupljeno na Bilogorskom stolu – kazao je Brajdić dodavši kako Grad u taj projekt nije uložio novac, već volju i trud.

Vrtićarci i školarci svakodnevno konzumiraju namirnice iz bilogorskih polja i vrtova/Foto: Martina Čapo
Vrtićarci i školarci svakodnevno konzumiraju namirnice iz bilogorskih polja i vrtova/Foto: Martina Čapo

- Obišli smo inspekcije, razna ministarstva, proizvođače jer je bilo puno toga upitno na samom početku. Ujedinili smo male proizvođače koji su postali konkurentni i koji su mogli konkurirati velikim proizvođačima na tržištu i trgovačkim lancima. Naposljetku, nije cilj ovog projekta da djeca svaki dan jedu papriku, kelj, mrkvi ili brokulu, naravno da i druge namirnice moraju biti zastupljene. No, u onim danima kada je na meniju jabuka, mrkva ili rajčica, bitno je da je ona iz bilogorskog vrta – zaključio je dogradonačelnik.