U Hotelu Picok Martinje slave dvaput: "Osim špelancija, pripremaju i martinjske ručkove"
kolumnist
komunalije
Vezane vijesti
ĐURĐEVAC – Uskoro je Martinje ili blagdan svetoga Martina, zaštitnika vinogradara. Ovaj se važan datum obilježava 11. studenog u spomen na istaknutog biskupa koji je dobro poznat svim vinogradarima i ljubiteljima dobre vinske kapljice. Znaju to dobro i u Hotelu Picok u Đurđevcu.
Oni su ne jedan dan posvetili ovom važnom biskupu, ne dva dana, već više od pola mjeseca.
Martinjski tjedni
Naime, završetkom listopada u Hotelu Picok ušli su u Martinjske tjedne, a osim već tradicionalno ukusnih gableca i ručkova, Đurđevčani su svim svojim gostima pripremili i neke novitete.
Riječ je o tematskim, jesenskim, Martinjskim ručkovima koji se mogu degustirati u tjednu prije i poslije samog Martinja i to svakoga dana od 15 do 18 sati. Osim toga, Martinje će se u Hotelu Picok u Đurđevcu slaviti dvije večeri, u subotu, 5. studenog i iduće subote, 12. studenog.
Sve detalje otkrio nam je Danijel Dugina, direktor Hotela Picok.
Franjo Barić, slavuj podravske muzike
- Važan je to datum za sve vinare i vinogradare, a čini mi se kako u našem kraju nema previše službenih proslava Martinja. Stoga smo odlučili u dva različita termina ljudima priuštiti druženje i proslavu uz obred krštenja mošta i prave vinske biskupe. Sutra ćemo tako imati manje Martinje s jednim biskupom, dok će iduće subote biti ono veće s čak tri biskupa, kaže nam direktor Danijel Dugina i odaje kako će sutra uz biskupa posjetitelje razveseliti i Franjo Barić, slavuj podravske muzike. On je, ističe Dugina, kralj tamburice, inače je iz Sigeca i svakako je jedan od poznatijih starijih podravskih muzikaša.
Ako je suditi po pripremljenim menijima za Martinjske špelancije, ali i za sve dane Martinjskih ručkova, nitko neće ostati gladan. Štoviše, ljubitelji tradicionalnih podravskih recepata mogli bi se naći u dilemi što od ponuđenog izabrati.
- Ja sam inače Podravac i moja velika želja je vratiti naša tradicionalna jela u kuhinju i na stol pred gosta. Zato redovito stavljam naglasak na podravska jela jer se uistinu imamo čime pohvaliti. Martinje, koje je samo po sebi tradicionalno, idealno je za podsjetiti što sve imamo od jela naših starih. Neka jela su već pomalo zaboravljena što je prava šteta. Primjerice, meso z tiblice, čurke i slično. Pritom, volim i kada se štuju originalni nazivi naših baka, ističe Dugina koji je posebno za Martinjske špelancije nabavio prave, domaće ćurke rađane na kolinjima.
Pristupačne cijene i nedjeljni ručkovi
Neka od starinskih jela mogu se pronaći i na redovnom meniju, napominju nam u Hotelu Picok, pa ih gosti mogu kušati i u ostalim mjesecima u godini.
- Mi smo hotel s četiri zvjezdice i imamo različite profile gostiju. A tradicija se može pronaći, osim u standardnom jelovniku, i u gablecima. Trudimo se biti pristupačni i cijenama pa se tako možemo pohvaliti kako ćete kod nas tematski Martinjski ručak platiti samo 35 kuna. Proslave Martinja po osobi koštaju 150 kuna, a ako se gosti jave na vrijeme, čeka ih dodatnih 10 posto popusta, odaje Dugina i spominje nam još jednu pogodnost. A to su nedjeljni ručkovi od 12 do 16 sati.
Tada ćete kompletan ručak od juhe, glavnog jela, deserta i čaše vina platiti 70 kuna.
- Trudimo se prilagoditi našim gostim, a oni to, srećom, počinju prepoznavati. Iako je teško, nalazimo se u vremenu između korone i nove krize, pa su ljudi prilično uplašeni, mi pokušavamo pronaći način da zadovoljimo svačije nepce, a da to bude po pristupačnoj cijeni i u ugodnoj atmosferi, iskren je Dugina.