Fotografija: Omiljenu pakračku manifestaciju posjetile tisuće ljudi iz cijele zemlje/Foto: Slavonski banovac, Mario Barać
Galerija
Omiljenu pakračku manifestaciju posjetile tisuće ljudi iz cijele zemlje/Foto: Slavonski banovac, Mario Barać

SLAVONSKI BANOVAC Omiljenu pakračku manifestaciju posjetile tisuće ljudi iz cijele zemlje

Događaj je to kojeg ljudi vole, koji se željno iščekuje i na kojem vlada dobro raspoloženje. Pakračani kao domaćini pokazali su i ove godine svu svoju gostoljubivost koja nije prošla nezamijećeno



PAKRAC - Sajam Slavonski banovac koji je po 13. put jučer održan u Pakracu samo je potvrdio ono što se praktički znalo i prije održavanja - da je to manifestacija koju ljudi vole, koja se željno iščekuje i za koju se temeljito priprema. Na kojoj vlada dobro raspoloženje i opuštenost uz puno zabave, pjesme i plesa i u kojoj Pakračani kao domaćini mogu pokazati svu svoju gostoljubivost.

A upravo je ta gostoljubivost bila najčešća riječ koju su u opisivanju Pakraca i njegovih građana koristili neki od mnogobrojnih gostiju iz cijele Hrvatske s kojima sam razgovarao na Sajmu.

Bitka za kovnicu novca/Foto: Sajam Slavonski banovac
Bitka za kovnicu novca/Foto: Sajam Slavonski banovac
Bitka za kovnicu novca/Foto: Sajam Slavonski banovac
Bitka za kovnicu novca/Foto: Sajam Slavonski banovac
Streličarski turnir/Foto: Sajam Slavonski banovac
Streličarski turnir/Foto: Sajam Slavonski banovac

Sve je počelo ranom zorom, već od 6 sati kada su članovi Povijesnog društva Pakrac – Lipik počeli s pripremom svojih gastro delicija „Kod veprove glave“. U isto vrijeme i organizatori su odrađivali završne pripreme za dočekivanje 80 izlagača koji su došli iz čak 10 hrvatskih županija.

Srednjovjekovni dio

S kuhanjem su ubrzo krenuli i pripadnici mađarske, češke, srpske i talijanske nacionalne manjine koji žive na ovom području i koji se tradicionalno predstavljaju sa svojim autohtonim jelima i pićima. Polako su počeli pristizati i sudionici srednjovjekovnog dijela ovogodišnjeg sajma. Prije svih domaći Red vitezova Slavonskog banovca koji su dočekivali goste iz Jajca (Vitezovi Kraljevskog grada Jajca), Orahovice (Red vitezova Ružica grada), Zagreba (Streličari Krvavog mosta), Čakovca (Zrinska garda) i Koprivnice (Koprivnički mušketiri i haramije).

Patrik je u Pakracu postao vitez/Foto: Sajam Slavonski banovac
Patrik je u Pakracu postao vitez/Foto: Sajam Slavonski banovac

Svi oni su u podne sudjelovali u mimohodu pakračkim ulicama i središnjim trgom, a kasnije su u srednjovjekovnom kvartu upriličili prikaz života iz tog vremena uz školu mačevanja, prezentaciju srednjovjekovnog oružja, ali i sprava za mučenje.

Streličari su održati i streličarski turnir, a čak smo svjedočili i jednoj viteškoj inicijaciji u kojoj je Patrik Špalj iz Zagreba upravo u Pakracu proglašen vitezom.

Patrik je s ostalim članovima povijesnih udruga sudjelovao u „Bitki za kovnicu novca“ koja je prikazana u 18 sati, a sve je začinjemo atraktivnim „fire showom“.

Gužva u Ulici matice hrvatske u kojoj se održavao Sajam/Foto: Sajam Slavonski banovac
Gužva u Ulici matice hrvatske u kojoj se održavao Sajam/Foto: Sajam Slavonski banovac

Zahvaljujući viteškim gostima iz Jajca, Sajam je i ove godine imao međunarodni karakter.

Gostoprimstvo Pakračana

– Bili smo u Pakracu i 2019. godine i drago nam je da smo se ove godine ponovno vratili na ovaj odlično organizirani Sajam. Sudjelovali smo u mimohodu i u „Bitki za kovnicu novca“. Svidjelo nam se što ima jako puno ostalog pratećeg sadržaja, obišli smo štandove i bili jako lijepo primljeni. Najviše nam se svidjelo gostoprimstvo Pakračana i svih ovih ljudi ovdje, a najveće pitanje nam je bilo "Šta odbit", rekao je Ivo Bagarić, član šesteročlane delegacije Udruženje „Vitezovi kraljevskog grada Jajca“.

Posebno atraktivan dio Sajma bilo je i kostimirano kovanje novca Banovca po kojem ovaj Sajam i nosi ime. Jučer je jedan banovac vrijedio 30 kuna koliko je koštao meni „Kod veprove glave“. Novac su kovali Kristijan Paragi, Antonio Galić i Krešimir Vacek s kojim sam razgovarao kasnije popodne.

Doris Pinčić je iskovala svoj Banovac/Foto: Sajam Slavonski banovac
Doris Pinčić je iskovala svoj Banovac/Foto: Sajam Slavonski banovac
Svečano otvorenje Sajma/Foto: Sajam Slavonski banovac
Svečano otvorenje Sajma/Foto: Sajam Slavonski banovac

- Posjetitelji su pokazali visoki interes za kovanje novca i općenito o tome da saznaju nešto više o našoj povijesti. Zanimljiv detalj je da je većini ljudi jasno zašto se ova manifestacija zove „Slavonski banovac“ i uspjeli su to povezati s našom bogatom povijesnom baštinom, ne samo našeg grada nego cijelog ovog šireg kraja, rekao je Vacek.

Hrana za desetku

Od podneva je živo postalo i kod već spomenute „Veprove glave“ gdje je krenula podjela obroka. Na jelovniku su bili „Hajdučki ćevap“, „Viteški medaljon“, „Šaran na rašljama“, „Slavonska krvavica“, „Veprove rolice“ uz juhu od gljiva, dizane knedle, krumpir, dinstani kupus, grah saganliju, piliće i zečeve na ražnju, kmetsku kašu, kiseli kupus, razne kolače kao i palačinke sa čili pekmezom. Veprovi su opet pogodili s jelovnikom pa su tako tijekom jutra pripremili i u samo nekoliko sati poslužili više od 400 ukusnih obroka. Zato je zadovoljan bio i glavni kuhar „veprova“ Ante Duvnjak Jura.

Ante Duvnjak desno glavni kuhar Veprova/Foto: Mario Barać
Ante Duvnjak desno glavni kuhar Veprova/Foto: Mario Barać
Gužva ispred Veprove glave/Foto: Mario Barać
Gužva ispred Veprove glave/Foto: Mario Barać

- Hrana je „otišla“ barem dva sata prije nego što sam očekivao. Što se tiče hrane koju smo svi pripremili, mislim da je ocjena kvalitete ne 10, nego 12. Bilo je ovo 10. izdanje „Kod veprove glave“ i ne usudim se ni reći šta iskreno mislim, ali mislim da je ovo bilo najbolje što smo napravili do sada. Svi su odradili fenomenalan posao, doslovno svi, uz posebnu pohvalu mladima koji su stvarno potegnuli i iskazali se, rekao je Jura.

Dokaz da su i posjetitelji hranu ocijenili čistom „desetkom“ je i red ispred Veprove glave koji je povremeno bio dug dvadesetak metara.

Ekipa iz Ježeve kućice/Foto: Mario Barać
Ekipa iz Ježeve kućice/Foto: Mario Barać
U ježevoj kućici bilo je puno zabave za djecu/Foto: Mario Barać
U ježevoj kućici bilo je puno zabave za djecu/Foto: Mario Barać

I ovogodišnji sajam „Slavonski banovac“ organizirao je Grad Pakrac, u suorganizaciji s Udruženjem obrtnika Pakraca i Lipika, Lokalnom razvojnom agencijom Poduzetničkim centrom Pakrac i Turističkom zajednicom Grada Pakraca, a u partnerstvu s Hrvatskom gospodarskom komorom.

Poznata voditeljica

Svečano otvorenje održano je u 13 sati u velikom šatoru, a vodila ga je Doris Pinčić, poznata tv voditeljica koja je kasnije sudjelovala i u video javljanjima uživo koja su emitirana putem Facebooka. I na otvorenju su se mogle čuti samo riječi pohvale za organizaciju, a uz gradonačelnicu Pakraca Anamariju Blažević i predsjednika Udruženja obrtnika Pakraca i Lipika Marka Štora, uputili su ih i Goran Ivanović, izaslanik predsjednika Sabora RH, Antonija Jozić, županica Požeško-slavonske županije i izaslanica predsjednika Vlade i Davor Huška, izaslanik ministrice i ravnatelj uprave u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

U kulturno – umjetničkom programu nastupili su Dječji vrtić „Maslačak“ Pakrac, Češka beseda Prekopakra, Osnovna glazbena škola Pakrac, Osnovna škola braća Radić, Pakrac, Područna škola Prekopakra i Tamburaški orkestar Pakrac.

Dječji kutak/Foto: Sajam Slavonski banovac
Dječji kutak/Foto: Sajam Slavonski banovac

Sajam je ove godine održan na dvije lokacije, a na središnjem gradskom Trgu bana Jelačića bili su organizirani sadržaji za djecu. U sklopu „Dječjeg prijepodneva“ Gradske knjižnice i Muzeja Grada Pakraca djeca su se zabavljala u knjižnici na otvorenom, igraonici i na kreativnim radionicama, a zabavno je bilo i u sklopu programa „Dobrodošli u Ježevu kućicu“, posebno u 14 sati kada je održan „Festival u Ježevoj kućici“ uz ples, pjesmu i zabavu.

Grahfest i težak zadatak žirija

U 15 sati započeo je 7. Grahfest, natjecanje u kuhanju graha kojeg je organiziralo Udruženje obrtnika Pakraca i Lipika i na kojem su ove godine sudjelovale 84 ekipe. Organizator je osigurao grah, suho meso, kruh, pregaču, stol i 20 porcija, a kuhanje je trajalo do 18 sati.

Žiri Grahfesta je imao težak posao/Foto: Mario Barać
Žiri Grahfesta je imao težak posao/Foto: Mario Barać

Od ukupno 84 prijavljena sudionika Grahfesta, pred žiri u kojem su bili Nada Zeljković, Drago Marter, Mladen Tessari i Krešimir Savi Keka, stiglo je 80 tanjura. Marter je među onima koji je nastojao probati sve ili barem veliku većinu kuharskih uradaka.

 – I ove godine kuhari se nisu iskazali i imamo jako puno uzoraka koji ne zaslužuju prolaznu ocjenu, rekao je Drago. S njim se složila i Nada koja ipak prije kušanja radi selekciju.

– Evo vidiš ovo, nigdje graha ni mesa, a kriteriji ocjenjivanja su raskuhanost graha i mesa. Zato, majstore dobiješ jedinicu. Ili gle ovaj, vidi se da je stavljana kurkuma, u puno ih je stavljan Fant, a to ne treba. Puno se griješi i u posluživanju pa u porciju za ocjenjivanje stave jedan mali komadić mesa, a nas 4 bi trebalo ocijeniti kuhanost mesa, kaže Nada dok pokazuje neke tanjure u kojima se grah „odvojio“, ili neke koji su bili prerijetki, a neki su svojom gustoćom više vukli na „gravče na tavče“.

Tajna najboljeg graha

Opća županijska bolnica Pakrac je najjača pakračka ustanova po pitanju broja zaposlenih, a s čak 4 različite ekipe, bili su i ustanova s najviše ekipa na Grahfestu. Posebno veselo bilo je na štandovima odjela kirurgije i OHBP-a koji su sebe prozvali „Hitnjaci“.

Grahfest ekipa Hitnjaci/Foto: Sajam Slavonski banovac
Grahfest ekipa Hitnjaci/Foto: Sajam Slavonski banovac
Grahfest ekipa Odjela pedijatrije/Foto: Sajam Slavonski banovac
Grahfest ekipa Odjela pedijatrije/Foto: Sajam Slavonski banovac

- Sad kad je prošlo ovo ludilo s koronom, morali smo se i mi malo ispuhati i opustiti, rekla je Daliborka uz šalu da će kod njih biti after party. Srećom, to je ove subote bio slučaj samo za rijetke pojedince, a uz smijeh svi smo se složili da je bolje da hitnjake susrećemo ovako na manifestaciji nego na njihovom radnom mjestu.

„Hitnjaci“ su na kraju završili u Top 20 najboljih ekipa, a pobjeda je ove godine pripala ekipi Quercus iz Novske. Zanimljivo je da je ova brojna ekipa došla u Pakrac kuhati grah, iako se u Novskoj u isto vrijeme slavi Dan Grada.

 - Već smo rekli da se nadamo da se naša gradonačelnica Marija neće ljutiti što smo danas otišli iz naše Novske s proslave Dana grada. Ali već sutra smo u Novskoj i sudjelujemo u obilježavanju, rekao je glavni kuhar ekipe Marko koji je otkrio tajnu pobjedničkog graha.

– Tajna je u tome da se grah kuha kao čorbanac, a svi su nam se čudili da najprije dinstamo luk i ne dodajemo vodu. Ali eto, imamo prvo mjesto.

Bogate nagrade za najbolje 

Zanimljivo je da prvo mjesto već drugu godinu odlazi ekipi iz Novske obzirom da su lani pobijedili momci iz ekipe „John Wayne“. Ovogodišnji pobjednici su osvojili glavnu nagradu, dvodnevni odmor za 8 osoba u kući za odmor „Luka“ u naselju Blaževci u Gorskom kotaru te poklon Pivovare Slavonica.

Novljani su veselo i glasno proslavili svoje prvo mjesto, ali pobjednik u iskazivanju sreće i emocija osvojenim plasmanom i ove godine je Željko Čavlović Batak koji je s ekipom „Četiri Željka i brat također“ osvojio 5. mjesto. Zanimljivo je da Bataku i njegovoj ekipi na Grahfestu nedostaje još samo 2. mjesto.

Grahfest Tri Željka i brat također i Batak sasvim desno/Foto: Sajam Slavonski banovac
Grahfest Tri Željka i brat također i Batak sasvim desno/Foto: Sajam Slavonski banovac

A jučer ga je osvojila ekipa OPG Lalić iz Okučana koja je osvojila 5 ulaznica u vodenom parku u Krapinskim toplicama te 10-litarski kotlić sa stalkom i poklon pivo.

Treće mjesto, kotlić i pivo osvojila je domaća ekipa „Nabrijani“ koji su bili toliko nabrijani da nisu ni došli na proglašenje jer nitko od njih nije čuo kada su prozvani kao trećeplasirani pa im je nagrada uručena naknadno.

Grahfest drugoplasirani OPG Lalić/Foto: Sajam Slavonski banovac
Grahfest drugoplasirani OPG Lalić/Foto: Sajam Slavonski banovac
Pobjednik Grahfesta ekipa Quercus iz Novske/Foto: Mario Barać
Pobjednik Grahfesta ekipa Quercus iz Novske/Foto: Mario Barać

Organizator je proglasio i najljepše dekorativno uređeni štand, a žiri u kojem je bio talijanski dizajner Roberto Cena, Zrna Garača i Marija Matrinelli nagradila je štand Art land Karla Belaka iz Okučana.

Eno-gastro prezentacija

Uz Grahfest, po peti put na sajmu Slavonski banovac održana je i Eno-gastro prezentacija na kojoj su sudjelovala Udruženja obrtnika iz Imotskog, Trogira, Kaštela, Vrgorca, Metkovića, Novog Vinodolskog, Vrbovskog, Pazina, Crikvenice, Pazina, Karlovca, Duge Rese, Stubičkih toplica, Oroslavlja, Gornje i Donje Stubice, Novog Marofa, Krapinskih toplica, Ludbrega, Zagreba, Petrinje, Siska, Gline, Topuskog, Vukovara, Požege, Čazme, Bjelovara, Daruvara i Garešnice.

Posebno veselo bilo je na štandu obrtnika i gostiju iz doline Neretve, a najbrojniji su bili mještani Krvavca.

-  Da nam nije dobro ne bi dolazili ovdje već godinama i ostali pet dana, odgovorio mi je Siniša Jerković, obrtnik iz Krvavca kada sam ga pitao zašto redovno dolaze na ovu manifestaciju u Pakrac. Prijateljstvo Krvavca i Pakraca započelo je prije desetak godina kada je Lipičanin Marijan Jozipović Ćuso kupio kuću u Krvavcu.

Metkovčani i Siniša Jerković lijevo/Foto: Sajam Slavonski banovac
Metkovčani i Siniša Jerković lijevo/Foto: Sajam Slavonski banovac

– Vrhunski nam je sve ovdje, hrana, vino, rakija, a najposebnije je gostoprimstvo i ljudi koji su fenomenalni. Došlo nas je ove godine čak 12 s dva kombija, jedan putnički, jedan s voćem i povrćem i dva auta. Naši carinici su nas vratili na granici s tonom mandarina, pa ih okolo ipak dovezli u Pakrac. Donijeli smo mi i ostalih naših delicija, a upravo završavamo brudet od jegulja i žaba, rekao je Jerković koji se bavi elektro instalacijama i montažom klima.

Brudet i hobotnica u Slavoniji

Preko puta njih služio se još jedan brudet i to od hobotnica zahvaljujući braniteljima iz Kaštela koji su kuhali zajedno s braniteljima Pakraca i Lipika.

Veliku gužvu zatekao sam i na štandu obrtnika iz Trogira koji su upravo završavali rižot od plodova mora.

Ivan Čudina iz Trogira završava rižot od plodova mora/Foto: Mario Barać
Ivan Čudina iz Trogira završava rižot od plodova mora/Foto: Mario Barać
Kaštelani su pripremili 50 kilograma ribe/Foto: Sajam Slavonski banovac
Kaštelani su pripremili 50 kilograma ribe/Foto: Sajam Slavonski banovac

– Primijetili smo da su u ovom dijeli Slavonije ljudi veseliji od ostatka ovog kraja, rekao mi je Milan Lučin iz Trogira koji se bavi uzgojem rogača. On i Ivan Čudina, vlasnik trgovine i mjenjačnice, izmjenjivali su se u miješanju rižota.

– Rođo, jel ti mene snimaš? Pa ja sam ti ovdje od 2017. i dolazim zbog ljudi i ove manifestacije. S obrtnicima idem po cijeloj Hrvatskoj, ali ovo mjesto je najljepše od svih zato što su ljudi gostoljubivi i srdačni, kazao je.

Odmah do njih bio je štand Kaštelana koji su svoju hranu podijelili ranije.

– Tako smo se mi dogovorili da kuhamo jedni pa drugi, kako bi Pakračani mogli uživati u našim morskim delicijama. I kod nas je bila velika gužva na ručku kada smo dijelili 50 kilograma ribe. Nama je ovdje uvijek super, atmosfera, ljudi, druženje, veselica, obrtnici i sretni smo da smo opet ovdje. Lani nismo mogli doći zbog bolesti, rekla je Jasna Borozan.

Licitarski proizvodi

Pouzdano mogu reći da jučer, odnosno sinoć, nitko iz Pakraca nije otišao gladan niti žedan iako je oko 23 sata „nestalo“ piva pa su pojedinci koji su sačuvali poneku limenku, postajali „najbolji prijatelji“.

Upravo taj ugostiteljski dio ponude, dio je Sajma na kojem se u budućnosti treba ozbiljnije poraditi kako bi zaslužio maksimalnu ocjenu koju su zaslužili svi ostali sadržaji Sajma.

Na kraju dana porazgovarao sam s nekim od izlagača, a jedna od njih bila je Anita Kronstein, vlasnica obrta Licitar Lola s licitarskim proizvodima koji su mnoge posjetitelje, pa tako i mene, vratile u djetinjstvo i u vrijeme kada su licitarski proizvodi, a posebno licitarska srca bila prava delicija.

Anita Kronstein sa svojim medenjacima/Foto: Mario Barać
Anita Kronstein sa svojim medenjacima/Foto: Mario Barać

– Treća sam generacija licitara u našoj obitelji u kojoj se licitarstvom bavimo 90 godina. Sve je započeo moj djed Josip, naslijedio je moj otac Alojz, a i ja se nadam da će netko od moja dva sina nastaviti s tradicijom. Danas bi se jako teško moglo živjeti samo od licitarstva pa je suprug zaposlen u jednoj tvrtci. Posebno je žestok udarac za licitarstvo bilo ovo vrijeme covida jer mi svoje proizvode plasiramo samo na sajmovima i proštenjima, odnosno kirvajima od kojih živimo. Probali smo i preko interneta, ali je neisplativo jer je poštarina skuplja od naših proizvoda. Zadovoljni smo prodajom ovdje u Pakracu, organizacija je fenomenalna i vjerujem da ćemo dolaziti i dalje, rekla je Anita. Dodala je da su najtraženija licitarska srca i medenjaci, a da je tome tako uvjerio sam se na par trenutaka kasnije kada je paket medenjaka kao iznenađenje za svog djeda Šimu kupila jedna Požežanka.

Srednjovjekovni dio Sajma

Kada se nekoliko minuta nakon proglašenja pobjednika stišala euforija i ispraznio podij, a malo prije početka središnjeg koncerta grupe „Pravila igre“, zamolio sam gradonačelnicu Pakraca Anamariju Blažević da u tom opuštenom trenutku da konačnu ocjenu ovogodišnjeg Sajma.

- Sajam iz godine u godinu raste iako, što se tiče same organizacije, to je teško organizirati. Ali kad vidimo sve ove, prije svega zadovoljne ljude i mi svi smo zadovoljni i to nam daje još više snage za dalje. Osjeti se to zadovoljstvo ljudi.

Anamarija Blažević, gradonačelnica Pakraca/Foto: Sajam Slavonski banovac
Anamarija Blažević, gradonačelnica Pakraca/Foto: Sajam Slavonski banovac

Trajemo već 13 godina i možda za sljedeću godinu trebamo razmišljati o još nečemu novom, nekom novom sadržaju na Sajmu koji bi ponudili posjetiteljima i tako ih privukli. Sjećamo se kako je početak održavanja Grahfesta u sklopu Sajma bio pun pogodak. Ove godine je dosta bogat bio i srednjovjekovni dio Sajma kojeg još možemo pojačati, a odlični su bili i dječji sadržaji na trgu.

Dan poslije sve uredno

Sjest ćemo i razmotriti ideje, imao puno mladih i kreativnih ljudi i mislim da je sada vrijeme za nešto novo, rekla nam je gradonačelnica.

Zaključno, opet treba istaknuti zaposlenike gradskih službi, vlastitog pogona i gradske uprave koji su i ove godine odradili fantastičan posao. Grad je bio nikad okićeniji i uređeniji u jesenskom, sajamskom stilu, a posebno izdvajamo dvije „instalacije“, lolu i bekriju „umorne“ dan nakon Sajma postavljene u gradskoj šetnici. Uz brojne druge zabavne i zanimljive kreacije te okićene prometne otoke, posjetitelji su imali i nekoliko foto punktova. 

Zabavna instalacija na gradskoj šetnici /Foto: Mario Barać
Zabavna instalacija na gradskoj šetnici /Foto: Mario Barać
Zabavna instalacija na gradskoj šetnici /Foto: Mario Barać
Zabavna instalacija na gradskoj šetnici /Foto: Mario Barać

Uz to, u nedjelju, u jutarnjim satima Ulica Matice hrvatske bila je potpuno prohodna i čista, kao da se, samo nekoliko sati ranije, na njoj nije zabavljalo nekoliko tisuća ljudi.