Prodavačica Ankica Milde: "Prodaja ide odlično,sezona kiseljenja je u punome jeku"
"Kupio sam deset kilograma malih krastavaca i idem kući sa ženom pripremiti zimnicu. Zadovoljan sam i kvalitetom i cijenom. Odlična je ponuda ovdje na tržnici", kaže Darko
kolumnist
komunalije
Vezane vijesti
DARUVAR - S obzirom da polako dolazi razdoblje pripreme zimnica, pekmeza i ajvara, otišli smo do Gradske tržnice Daruvar i porazgovarali s trgovcima i kupcima baš o toj temi - zimnici. Upravo je zimnica najbolji način da ljetne plodove sačuvamo i preko zime pa čak i proljeća, a najstariji i najčešći način čuvanja povrća je kiseljenje. Najčešće se kisele: kupus, krastavci, paprike, crveni luk, mrkva, rajčica, cvjetača, mahune, repa, tikve i druge vrste povrća. Možemo slobodno reći da je sezona pripreme zimnica već krenula, jer naši sugovornici s tržnice kućama idu punih ruku.
Naime, svi se slažu da od svog bogatog asortimana voća i povrća, najviše prodaju upravo povrće pogodno zimnici, a ima tu i nešto ljetnog voća kojim se kupci rashlade u ove vruće ljetne dane, kao što su lubenice ili dinje.
Sve na jednom štandu
Tako smo došli na bogat štand Daruvarčanke Ankice Milde i upitali ju kako ide prodaja, što najviše prodaje te kupuju li kupci povrće za zimnicu.
- Prodaja nam ide jako dobro. Najviše sada prodajemo male krastavce što ljudi uzimaju za kiseljenje. Uz to, dosta prodamo i smokava i bijelog luka, a inače imamo svega po malo. Što god tko od kupaca traži, može kod nas naći. Imamo šljive, graha, tikvica, malina, aronije, oraha, lješnjaka, češnjaka, crvenog luka… Cijene su standardne, rekla nam je Ankica Milde.
Daruvarčanin Tomislav Gajger slaže se da je krenula sezona zimnica, ali nije baš zadovoljan prodajom…
- Prodajem stare domaće dinje, krastavce za kiseljenje, lubenice, rajčicu i ljute paprike. Sve je domaće što proizvodim samostalno. Sezona je, ali slabo prodaja ide. Dinje, lubenice i krastavci za kiseljenje idu najviše - kaže nam Tomislav Gajger.
Domaća proizvodnja
Emina Bosanac iz Ilovskog Klokočevca već dvije godine redovno prodaje na daruvarskoj tržnici.
- Prodajem rajčicu, papriku, luk, češnjak… I dobro je. Zadovoljna sam i prodaja ide dobro. Najviše prodajem rajčicu, papriku po sedam kuna i pasiranu rajčicu koju domaću proizvodim - ističe Emina Bosanac.
Zadovoljni kupci
Upitali smo i kupce što najviše kupuju i jesu li zadovoljni ponuđenim, odnosno omjerom kvalitete i cijene proizvoda.
- Kupila sam mahune i pileća prsa. Planiram pripremati zimnicu uskoro pa ću morati ponovno na tržnicu. Inače sam kuhala ciklu. Preferiram kupovati na tržnici više nego u trgovačkim centrima, ali kupujem svugdje pomalo jer sve zavisi o cijenama - rekla je Daruvarčanka Renata.
- Mi sadimo svoj domaći vrt pa nemamo potrebe kupovati na tržnici, osim onoga što prvo ne uspije kod nas. Onda odemo na tržnicu kupiti - kazala je Milena Vujić.
Odlična ponuda
Da je zadovoljan kvalitetom povrća i cijenom rekao nam je i Daruvarčanin Darko.
- Kupio sam deset kilograma malih krastavaca ovdje na tržnici i idem upravo kući sa ženom pripremiti zimnicu. Zadovoljan sam i kvalitetom i cijenom. Odlična je ponuda ovdje na tržnici - kaže nam Darko, koji i inače redovno kupuje na daruvarskoj tržnici.