Fotografija: Mještani Ljudevit Sela na druženju/Foto: Vladimir Bilek
Galerija
Mještani Ljudevit Sela na druženju/Foto: Vladimir Bilek

Pogledajte kako je izgledalo druženje uz bramborke i pivo u Ljudevit Selu

Sve je bilo slobodno, kao vrtno druženje susjedstva. Bilo je jako ugodno i lijepo vidjeti na jednom mjestu skupljene sve generacije, kaže Tanja Novotni Golubić



Češka beseda Ljudevit Selo organizirala je u nedjelju večer uz bramborke i pivo za članove Češke besede i mještane Ljudevit Sela kraj Daruvara.

Priprema smjese i pečenje/Foto: Vladimir Bilek
Priprema smjese i pečenje/Foto: Vladimir Bilek

Članovi Češke besede organiziraju ovu neformalnu aktivnost i neslužbenu manifestaciju već treći put kako bi se međusobno podružili i iskoristili lijepo vrijeme na otvorenom.

Veliki broj mještana uživa u druženju/Foto: Vladimir Bilek
Veliki broj mještana uživa u druženju/Foto: Vladimir Bilek

- Bili smo potaknuti organizirati druženje za naše seljane i članove besede jer smo na Danima bramboraka u Gornjem Daruvaru tri puta osvojili prvo mjesto, a jednom treće. Ovo druženje više je organizirano da počastimo naše mještane i selo, bez nekog posebnog povoda. Prvi put smo organizirali večer kada smo osvojili prvo mjesto i onda smo vidjeli da se to ljudima baš sviđa pa smo nastavili s organiziranjem. Ljudi vole ovakva druženja bez ceremonija i nastupa. Svi smo uživali - rekla nam je Maja Krejča, predsjednica Češke besede Ljudevit Selo.

Pečeni bramborak

Cilj je ovog druženja bilo okupiti manji broj ljudi koji rade i žive zajedno, da se druže zajedno i razgovaraju te kušaju češke specijalitete. Tako se oko 18 sati skupilo stotinjak mještana pokraj Češkog doma u Ljudevit Selu te iza doma na igralištu, koji su mogli kušati pečeni bramborak, odnosno krumpirove placke koje su pekli članovi besede u dva kotla.

Veselo društvo peče bramborke/Foto: Vladimir Bilek
Veselo društvo peče bramborke/Foto: Vladimir Bilek

Bramborak u kotlu/Foto: Vladimir Bilek
Bramborak u kotlu/Foto: Vladimir Bilek

- Pekli smo bramborke od 40 kilograma krumpira što smo prije pripremili. Na stolu nije ništa ostalo, sve se pojelo. Za češki bramborak je glavni začin mažuran što nam donose mještani baš iz Češke jer oni imaju pakiranja na veliko za razliku od naših pakiranja. Pravi bramborci se sastoje od jaja, brašna, papra, soli, krumpira i mažurana. Sve se pomiješa, stavlja sa šefljom na tavu i peče. Bili su i gosti iz Češke koji su trenutno u gostima kod naših mještana iz sela - kaže Maja Krejča.

Odlična atmosfera

Kako nam kaže, uz bramborak najbolje paše pivo pa se tako na šanku pokraj točilo pivo, a sve je trajalo do 23 sata.

- Atmosfera je bila odlična. Na igralištu je svirala limena glazba Češke besede Ljudevit Selo sa svojim pjevačicama, a svirali su češke pjesme - kaže nam Vladimir Bilek, saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu.

Limena glazba Češke besede Ljudevit Selo/Foto: Vladimir Bilek
Limena glazba Češke besede Ljudevit Selo/Foto: Vladimir Bilek

- Ljudi su sjedili okolo za stolovima, klupama i ljuljačkama. Sve je bilo slobodno, kao vrtno druženje susjedstva. Bilo je jako ugodno i lijepo vidjeti na jednom mjestu skupljene sve generacije. I sama sam se iznenadila odazivom mještana koji su bili prisutni, ali i lijepom atmosferom koja je odisala zajedništvom i srećom. Ono što nas je naučila pandemija je da trebamo više cijeniti našu zajednicu i koliko nam ona zapravo znači - rekla nam je Tanja Novotni Golubić, zamjenica župana iz redova češke nacionalne manjine.