Na natjecanju u pečenju bramboraka u Gornjem Daruvaru pobijedili "Dečci popečci"
Ovu hvalevrijednu i tradicionalnu manifestaciju koja slavi češko jelo od krumpira podržalo je mnoštvo posjetitelja, a gosti su pristigli čak i iz Češke
kolumnist
komunalije
Vezane vijesti
Proteklog vikenda u organizaciji Češke besede Gornji Daruvar, a u sklopu Dana češke kulture, u Gornjem Daruvaru održana je kulturno zabavna i gastronomska manifestacija "Dani bramboraka". Kako nam je potvrdio Damir Malina iz Češke besede Gornji Daruvar - bilo je odlično.
-Došlo nam je puno ljudi, svi su se lijepo zabavili, dobro se jelo i pilo, a naravno, centar pažnje bio je usmjeren upravo na bramborke - kazao je Malina dodavši kako se Udruga Češka beseda Gornji Daruvar između ostalog bavi očuvanjem običaja i tradicije Čeha u ovim krajevima. Stoga nije čudo da promoviraju običaje koji su njihovi preci donijeli u ove krajeve.
Čak 10 ekipa
Jedna od najzastupljenijih namirnica svakako je krumpir pa je tako običaj da se na svim manifestacijama gdje Česi žive sprema jelo od krumpira, tzv. bramborak ili popečci od krumpira.
-Ovo jednostavno jelo koje se priprema od krumpira, brašna, jaja, mlijeka i pokojeg začina i prži se na masnoći, vole svi jer se svojim okusom dobro sljubljuje s raznim pićima, a zasigurno najbolje s pivom – odaje Malina i priča nam u nastavku kako je protekla ovogodišnja manifestacija.
-Prvi dan, na igralištu kod mjesnog doma bilo je Ljetno kino, gledao se češki film s hrvatskim titlovima, „Ljubavi jedne plavokose“. Ljetno kino na otvorenome je tradicija u Gornjem Daruvaru i svake godine pustimo barem jedan češki film, kaže nma Malina i dodaje kako je u nedjelju održano samo natjecanje u pečenju „bramboraka“.
Stručni žiri
Natjecalo se deset ekipa koje su od organizatora dobile štand, potrebne namirnice: krumpir, brašno, mlijeko i jaja. Na čemu će peći i začine su si morali sami osigurati. Svaka ekipa je predala jedan bramborak stručnom žiriju na ocjenjivanje. U žiriju su bile dvije vodeće kuharice i jedan kuhar: Snježana Blažičko, Ana Maria Tot i Krunoslav Pelikan.
Ekipe koje su se natjecale bile su: Češke besede Daruvar, Ljudevit Selo, Šibovac, Međurić, Končanica, Grubišno Polje, Srpsko kulturno društvo Prosvjeta Daruvar, Otkriveni talenti, Dečci popečci i domaća ekipa Holky podborky.
-Žiri je odabrao tri najbolja bramborka: Prvo mjesto osvojila je ekipa naziva Dečci popečci, drugo mjesto pripalo je ekipi domaćina Holky podborky dok je na trećem mjestu bilo Srpsko kulturno društvo Prosvjeta Daruvar. Najbolji su dobili prigodne nagrade, a i svi ostali poklone i zahvalnice za sudjelovanje, priča Malina i dodaje kako se cijelo vrijeme bramborak dijelio besplatno posjetiteljima pa nitko nije bio gladan.
Vrtna zabava
Skupilo se mnogo ljudi iz svih krajeva daruvarske okolice, ali i gostiju iz Češke koji su došli upravo radi ove manifestacije.
-Od 18 sati je bio kulturno umjetnički program na kojemu su sudjelovali: Češka beseda Doljani s folklornom skupinom i limenom glazbom, pjevačka skupina Češke besede Daruvarski Brestovac, KUD Lipik s folklornom skupinom, glazbena i kreativna skupina i djeca iz našeg mjesta s recitacijama i pjesmama. Nakon kulturno umjetničkog programa druženje je nastavljeno vrtnom zabavom do ponoći jer su tako odredile protuepidemijske mjere, kaže nam Malina i odaje kako će treći dan održavanja Dana češke kulture biti petak, 20. kolovoza. Naime, na izletište u naselju, od 17 sati nadalje kreće poslijepodne posvećeno djeci - edukativne dječje igre i natjecanja.
Podrška sponzora
Valja spomenuti kako su u organizaciji pečenja bramboraka sudjelovali članovi Češke besede Gornji Daruvar, te ostali mještani uz logističku pomoć Grada Daruvara.
Manifestaciju su, odaje nam Malina, uveličali svojim prisustvom Savjet za nacionalne manjine RH i Savez Čeha u RH i Bjelovarsko-bilogorske županije, zamjenica župana Tanja Novotni Golubić, predsjednici Čeških beseda i drugih udruga, predsjednici manjinskih vijeća i mnogi drugi.
-Sponzor bez kojeg je nezamislivo u ovo vrijeme kada nema starog krumpira, organizirati manifestaciju s krumpirom je Intersnack Adria iz Hercegovca. Isto tako nezamislivo je pojesti bramborak i ne zaliti ga daruvarskim staročeškim pivom za što smo zahvalni Daruvarskoj pivovari. Slijedeću sedmu manifestaciju ćemo organizirati u lipnju 2022. godine. Želja nam je da postane prepoznatljiv brend našeg prigradskog naselja i Grada Daruvara, zaključuje Malina.