Mladić u okolici Daruvara pronašao pčelinje bijelo zlato, kilogram prodaje po čak 150.000 kuna!
kolumnist
komunalije
Vezane vijesti
Otkako je Tvrtka Matijevića (29) djevojka nagovorila da se prijavi na izbor za najboljeg mladog poljoprivrednika sa svojom inovativnom proizvodnjom pčelinjeg otrova, cijeli poslovni i privatni život ovog zagrebačkog agronoma potpuno se promijenio, piše Jutarnji list.
Na imanju u Daruvarskom Brestovcu, gdje potpomognut sredstvima iz europskih fondova proizvodi aroniju i med, prateći natječaje Ministarstva poljoprivrede, napravio je minijaturni laboratorij za proizvodnju pčelinjeg otrova i novih krema.
Iskustvo s Bruxellesom
Cilj njegove proizvodnje je da godišnje s oko 200 kooperanata u Hrvatskoj proizvodi 25 kilograma visokokvalitetnog pčelinjeg otrova koji bi mogao naći primjenu u većini farmaceutskih kompanija u svijetu s kojima je u kontaktu. Nastupom na izboru za mladog poljoprivrednika kojeg organizira Jutarnji list i Ministarstvo poljoprivrede, Tvrtko je izazvao zanimanje i izvan Hrvatske, posebno zbog njegove tehnologije sakupljanja pčelinjeg otrova koja ne ozljeđuje pčele. Napravu za sakupljanje otrova sad izvozi u brojne zemlje, gdje je i održavao predavanja sa zainteresiranim pčelarima.
- Što mi je donio put u Bruxelles? Upoznavanje novih ljudi s kojima sam i danas u kontaktu te radimo na inovaciji naših proizvoda. Što se tiče moje proizvodnje, iz godine u godinu se širimo, a ostvarili smo i napredak u tehnologiji sakupljanja pčelinjeg otrova.
Trenutno je u Hrvatskoj 70 pčelara s kojima surađujem i osigurali smo im boljitak što se tiče pčelarske proizvodnje. Znamo da u današnje vrijeme u Hrvatskoj imamo velikih problema s uvoznim lobijima. Nažalost, ni pčelarstvo nije izuzetak. Velika količina meda upitne kvalitete uvozi se iz Azije i Amerike te se s dampinški niskim cijenama pokušava uništiti domaća proizvodnja - priča nam Tvrtko.
Pojašnjava nam i prednosti svoje proizvodnje visokokvalitetnog pčelinjeg otrova koji trenutno u svijetu nema konkurenciju po čistoći i kvaliteti.
- Druga stvar koja nas čini konkurentnima je sama tehnologija i način sakupljanja pčelinjeg otrova. Trenutno su na tržištu zastarjele tehnologije, koje se koriste već 30 godina, u sakupljanju pčelinjeg otrova. Dok se Kinezi i Amerikanci hvale da na deset košnica za 45 minuta proizvedu 1 gram pčelinjeg otrova sa 50-60 posto melitina, naša je proizvodnja daleko naprednija te na deset košnica za 25 minuta proizvedemo 3 do 5 grama pčelinjeg otrova koji sadrži 70 posto melitina, proteina koji se u njemu nalazi, i na posljednjem je istraživanju, koje je provedeno u Australiji, ubio stanice najagresivnijeg raka dojke za 60 minuta - kaže Matijević.
Ljekovite supstance
Iako je i prodaja pčelinjeg otrova isplativa jer mu je cijena oko 150.000 kuna za kilogram, on se odlučio za finalni proizvod koji je još unosniji - proizvodnju krema.
- Trenutno u svijetu imamo više vrsta krema s pčelinjim otrovom. Velike kozmetičke kompanije najviše su se bazirale na kreme za lice s pčelinjim otrovom, zato što su to jedine kreme koje su funkcionalne protiv bora. Stoga smo i mi odlučili proizvesti kremu protiv bora, jer znamo da ženama i muškarcima u određenoj dobi to najviše smeta. Krema je napravljena u suradnji sa svjetski priznatim stručnjacima i trenutno je u fazi ispitivanja - kaže.
Druga krema na kojoj rade namijenjena je sportašima, ljudima koji boluju od multiple skleroze i artritisa te srčanim bolesnicima. Krema sadrži pčelinji otrov u kombinaciji s drugim aktivnim i također ljekovitim supstancama. S komponentama koje imaju brojne pozitivne učinke na zdravlje djeluje protuupalno i analgetski, ubrzava saniranje raznih povreda, povećava radnu sposobnost mišića za 30 posto te vrlo pozitivno utječe na značajno povećanje imuniteta. Brojnim višegodišnjim istraživanjima utvrđeno je da pčelinji otrov pomaže u snižavanju krvnog tlaka, pozitivno utječe na regulaciju metabolizma, stimulira srčani mišić i normalizira ritam srca.
- Potrebno je naglasiti da aktivne supstance u kremi pomažu u prevenciji tromboze i predtromboznih stanja, smanjuju kolesterol u krvi, stimuliraju aktivnost hipofizno-nadbubrežnog sustava te pomažu u liječenju brojnih bolesti, kao što su išijas, artritis, artroza, osteoartritis, osteohondroza i neuritis. Trenutno je i druga krema u fazi ispitivanja i zasad imamo izuzetno dobre rezultate kod vrhunskih sportaša, ljudi koji boluju od multiple skleroze, artritisa i starijih ljudi koji imaju problema sa zglobovima i bolovima u mišićima - priča, pokazujući nam jednu od krema koja bi se na tržištu trebala pojaviti sredinom 2021. godine.
Povećana proizvodnja
- Smatramo da bi pčelinji otrov mogao imati puno veću bazu primjene od trenutne i da bismo s tehnologijom koju posjedujemo vrlo lako mogli biti broj jedan u svijetu s pčelinjim otrovom i po kvaliteti i po količini. Od posljednjeg posjeta Bruxellesu do danas proizvodnju pčelinjeg otrova u Hrvatskoj s mojim smo kooperantima povećali s tri na deset kilograma godišnje. Nekima se to čini malo, ali to je dovoljno za proizvodnju 80 do 100 tona kreme.
Perspektiva za podizanje proizvodnje pčelinjeg otrova u Hrvatskoj je velika, kako nova istraživanja napreduju, tržište je još u razvoju, a kroz istraživanja i razvoj novih proizvoda na svjetskom tržištu vidim našu budućnost - zaključuje.
ISTRAŽUJE SE UTJECAJ OTROVA NA ŠTETNIKE U POLJOPRIVREDI
Uz komercijalizaciju pčelinjega otrova, mladi zagrebački agronom Tvrtko Matijević s profesorom Markom Vincekovićem na Agronomskom fakultetu u Zagrebu surađuje i u istraživanjima o utjecaju pčelinjeg otrova na viruse, bakterije i štetnike u poljoprivredi.
Za rad na temi "Ekološki prihvatljivo suzbijanje kukaca primjenom biorazgradivih mikrosfera na bazi pčelinjeg otrova" dodijeljena je i Rektorova nagrada za akademsku godinu 2019./2020., a rad je za tu nagradu prijavio student Matej Orešković, piše Jutarnji list.