Fotografija: Po Draženovom smiješku vidi se da je zadovoljan onim što vidi/Foto: Nikica Puhalo
Galerija
Po Draženovom smiješku vidi se da je zadovoljan onim što vidi/Foto: Nikica Puhalo

KORONA KOLINJE: Tužno je ovo, nas dvojica sami, a inače bi nas ovdje bilo barem deset...

Kolinje nikada nije bilo samo ozbiljan posao pripreme slanine, šunke, kulena, čvaraka, kobasica... Kolinje je druženje sa susjedima i prijateljima i potvrda dobrosusjedskih odnosa



"Korona kolinje. Samo smo nas dvojica tu, a inače bi bilo po deset pa i više ljudi tu... To je onda pravo kolinje, društvo, priča, malo se zezaš... A ovo... Uh..."

S tim nas je riječima dočekao Daruvarčanin Goran koji je sa susjedom Draženom u podrumu rastrančirao svinju od 160 kilograma i bacio se na kobasice. 

Vino i rakija

Kolinje nikada nije bilo samo ozbiljan posao pripreme slanine, šunke, kulena, čvaraka, kobasica... Kolinje je druženje sa susjedima i prijateljima, kolinje je potvrda dobrosusjedskih odnosa i tradicionalna priprema za "preživljavanje" godine s istinskim domaćim specijalitetima koje u pravilu završi s grupnim ručkom, vinom i rakijom. 

Goran puni spremnik smjesom za kobasice/Foto: Nikica Puhalo
Goran puni spremnik smjesom za kobasice/Foto: Nikica Puhalo

- Tužno je ovo da se ne možemo okupiti pa zajedno raditi. Evo, vidiš da se i nas dvojica držimo na distanci od metar i pol, dva, sve po pravilima - kroz smijeh nam nastavlja Goran. 

Dražen se namješta s jedne strane mehaničkog stroja za kobasice, a Goran ga puni s druge. Radi se "po starom", ne koristi se flajšmašina na struju. Sve na ruke i s rukama, kao naši stari. Dražen navlači crijevo na izlaz, a Goran lagano počinje okretati ručku. Crijevo se polako puni, a Dražen ga pridržava i razvlači friško punjenu kobasicu. 

Kobasice se moraju znalački puniti, smjesa ne smije ulaziti ni prebrzo ni presporo, a treba paziti i da nema zraka u njima/Foto: Nikica Puhalo
Kobasice se moraju znalački puniti, smjesa ne smije ulaziti ni prebrzo ni presporo, a treba paziti i da nema zraka u njima/Foto: Nikica Puhalo

- Ma vidi je što lijepo izlazi, bit će ove prave, znaš, radimo sve po receptu, ništa napamet - govori nam Dražen dok rukom podiže kobasicu u zrak. 

Iako možda izgleda lagano, kobasice nisu jednostavne za napraviti. Treba uhvatiti ritam za okretanje ručke, ne smije se puniti ni prebrzo ni presporo. Ako se crijevo previše napuni, može puknuti. A u crijevima ne smije biti zračnih džepova jer će se na tom mjestu s vremenom početi kvariti. Posao je to za ljude s iskustvom, inače sav trud na kraju može ispasti uzaludan.

Recepti nisu tajna

- Vidi ovdje čvaraka kako su lijepi, narezao sam ih baš onako kako treba. Pravi će biti, kao kolači - ubacuje se Goran. 

Čvarci su spremni za završnu fazu pripreme/Foto: Nikica Puhalo
Čvarci su spremni za završnu fazu pripreme/Foto: Nikica Puhalo

I koliko god se dva susjeda i prijatelja veselili svojim domaćim proizvodima, toliko su i žalosni što ove godine kolinje odrađuju u duetu, a ne u većoj skupini prijatelja. Pridružuje nam se i Tanja, Draženova supruga. Korona je neizbježna tema.

- Što da radimo, tako je kako je, moramo se čuvati, biti odgovorni prema drugima. Vidite da je sve više zaraženih. A proći će to... - govori nam Tanja dok je Goran i Dražen nude rakijicom.

Vidi je, bit će prava, govori nam Dražen dok je podiže u zrak/Foto: Nikica Puhalo
Vidi je, bit će prava, govori nam Dražen dok je podiže u zrak/Foto: Nikica Puhalo

U bilogorskim i slavonskim kućanstvima kraj studenoga i početak prosinca oduvijek je bilo vrijeme topljenja čvaraka, punjenja kobasica i krvavica. Recepti nikada nisu bili tajna, uvijek su se dijelili i dorađivali, sve kako bi proizvod na kraju bio što bolji. Jer, ne treba to zaboraviti, dio mesa uvijek završi kao dar kod prijatelja, susjeda, rodbine i važno je da bude što je moguće bolje. Nitko ne želi da mu njegove, primjerice, kobasice ne ispadnu dobro. To je neugoda s kojom se mora živjeti do sljedeće svinjokolje i neugoda koju ni lockdown ne može spriječiti u širenju po mjestu.

Stara, provjerena, ručna mašina za mljevenje mesa/Foto: Nikica Puhalo
Stara, provjerena, ručna mašina za mljevenje mesa/Foto: Nikica Puhalo

- Evo ga... Koliko vidim, sve što smo napravili, dobro smo napravili. Al' kobasice će biti prave! - zadovoljno govori Dražen i sjeda na stolicu. Goran rukom hvata bocu na kojoj piše "KRUŠKA" i napuni čašice i Draženu i sebi.

Dražene, sad kada smo završili, vrijeme je za jednu maksuziju, govori Goran Draženu dok skida čep s boce/Foto: Nikica Puhalo
Dražene, sad kada smo završili, vrijeme je za jednu maksuziju, govori Goran Draženu dok skida čep s boce/Foto: Nikica Puhalo

Zatim sjedne i kaže: 

- Živio ti, meni, prijatelju i da ova korona što prije prođe pa da se opet svi družimo kao nekad.

- Živio! - uzvrati mu Goran.

Nakon napornog dana, Dražen i Goran sjeli su da se uz rakijicu malo odmore i popričaju/Foto: Nikica Puhalo
Nakon napornog dana, Dražen i Goran sjeli su da se uz rakijicu malo odmore i popričaju/Foto: Nikica Puhalo

Cijelu fotogaleriju korona kolinja pogledajte klikom na fotografiju na vrhu članka.