Fotografija: Foto: Super sportaš
Galerija
Foto: Super sportaš

U Daruvaru kreće novi program rekreacijskog plivanja: "Prvi plivači već prešli u naprednu skupinu"

Program je namijenjen svim osobama, bez obzira na dob, koje žele usavršiti svoje plivačko znanje, imati kontinuiranu, redovitu i stručno nadziranu rekreaciju



Najnoviji program rekreacijskog plivanja za građanstvo, kojeg provodi daruvarski plivački klub Super sportaš, pokazao se kao pun pogodak.

Naime, prema rječima voditelja kluba Petra Otkovića, tijekom jeseni na ovaj se program prijavilo 20-ak polaznika koji su bili svrstani u početnu i naprednu grupu. I svi oni su zahvaljujući volji i trudu prešli u napredniju skupinu. 

Kvalitetna aktivnost

- Nakon već uhodanog programa Škole plivanja u kojem djeluje 50-tak polaznika, među kojima je i 15-tak natjecatelja, te programa Prikivavanja i sigurnosti na vodi koji provodimo s djecom vrtićke dobi i programom Obuke neplivača za učenike početnih razreda osnovnih škola, naš program Rekreacijskog plivanja za građanstvo pokazao se kao vrlo uspješnim te pokrećemo novu skupinu plivača rekreativaca - kaže nam Petar Otković napominjući kako je program namijenjen svim osobama, bez obzira na dob, koji žele usavršiti svoje plivačko znanje, imati kontinuiranu, redovitu i stručno nadziranu rekreaciju i tjelesnu aktivnost te upražnjavati svoje slobodno vrijeme kvalitetnim sadržajima i aktivnostima.

Brojne su blagodati plivanja/Foto: Ante Čizmic/CROPIX
Brojne su blagodati plivanja/Foto: Ante Čizmic/CROPIX

Plivanje se, kaže nam Otković, zbog svog iznimnog značenja sa zdravstvenog, pedagoškog i socijalnog gledišta, smatra svakodnevnom potrebom suvremenoga čovjeka. Nadalje, plivanje predstavlja spoj aerobnog i anaerobnog načina vježbanja koji ima pozitivne učinke na zdravlje. Naime, plivanje je aerobna aktivnost kojima se jača krvožilni sustav, odnosno poboljšava rad srca i pluća, a ujedno objedinjuje i elemente vježbi snage, koji su prisutni kod rada s utezima.

Djeluje opuštajuće

Također, poboljšava razinu motoričkih znanja, sposobnosti i vještina čime se direktno olakšava i svakodnevni život. Izvrsno održava dobru pokretljivost, mišićnu snagu i kondiciju. Djeluje opuštajuće, odnosno pomaže u oslobađanju od briga i svakodnevnog stresa. Osim toga, dobro je sredstvo za mršavljenje jer je plivanje, uz pravilnu prehranu koja se zasniva na zdravim namirnicama, dobar način da tijelo izgubi višak masnog tkiva, a zadrži postojeću mišićnu masu.

Moderna istraživanja također potvrđuju gore navedeno. Na američkom institutu u Seattleu otkriveno je da se kod žena koje plivaju tri puta tjedno za 20% smanjuje rizik od raka dojke. Muškarci koji redovito plivaju žive duže od onih koji hodaju ili trče. Konkretno, istraživanja provedena među više od 40 tisuća muškaraca u dobi od 20 do 90 godina tijekom 32 godine pokazala su da oni koji redovito plivaju imaju čak 50 posto manji rizik od smrti nego oni koji trče ili hodaju.

Foto: Super sportaš
Foto: Super sportaš

- Stoga pozivamo sve zainteresirane, i one koji već plivaju, a žele se priključiti grupi, i one koji tek žele krenuti baviti se redovitom rekreacijom i plivanjem da nam se jave. Treninzi će se odvijati 2 puta tjedno, u večernjim satima od 19 do 20 sati, na bazenima Termalnog vodenog parka Aqua Ballissae u Daruvaru tijekom cijele kalendarske godine. Mogu se javiti svi zainteresirani, neovisno o dobi, znanju plivanja, kondiciji - poručuje Petar Otković i dodaje kako će oni napredniji imati  mogućnost prelaska i odrađivanja treninga s naprednijom skupinom, dok će početna skupina krenuti zasebno.

Plivački mitinzi

Osim toga, oni napredniji moći će sudjelovati na raznim rekreativnim plivačkim mitinzima, triatlonima, i ostalim natjecanjima i druženjima. Dakle, program je namijenjen svim dobnim skupinama i omogućuje pojedincu napredovanje u plivačkim tehnikama.

Program obuhvaća osobnu dijagnostiku motoričkog stanja i načina plivanja, kratko testiranje znanja plivanja, određivanje bitnih morfoloških karakteristika (BMI, postotak potkožnog masnog tkiva, Metabolička dob, visceralna masnoća).

Plivački klub Super sportaš
Plivački klub Super sportaš

- Navedeni podaci su nam bitni kako bi mogli što detaljnije i kvalitetnije pratiti napredak svakog polaznika individualno i u stvarnom vremenu. Program uključuje razvoj pojedinih tehničkih elemenata u različitim stilovima – kraul, leđno, prsno i delfin, pravilne tehnike disanja i korištenje dodatne opreme pri plivanju. Napredni dio programa obrađuje strukturu treninga plivača rekreativaca - zaključuje Petar Otković i napominje kako će se raditi u homogenim grupama do 15 polaznika, a program provode kineziolozi, treneri plivanja.

S grupama startaju 1. ožujka ove godine, a za sve ostale informacije možete se slobodno javiti voditelju programa, Petar Otković – 099/ 6937780 te glavnom treneru programa, Ivan Pavlić – 091/ 6020543. Također, možete se javiti putem maila-otkovic10@hotmail.com.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!