Fotografija: Senka i Ana imale su poseban motiv/ Foto: Privatni album
Galerija
Senka i Ana imale su poseban motiv/ Foto: Privatni album

Senka Jeftinić istrčala prvi maraton: "To je bila moja velika želja, a motivacija mi je Eniz Jašarević"

Za Eniza je u Ljubljani trčala i Ana Kovačić, prekaljena daruvarska trkačica i triatlonka koja iza sebe čitav niz impresivnih utrka, a vrhunac joj je Ironman triatlon



Proteklog vikenda Daruvar je postao bogatiji za još jednog maratonca, točnije maratonku. Naime, nakon što je prije nekoliko tjedana svoj prvi maraton otrčao Tomislav Kopfer, o čemu smo pisali OVDJE, cestovnu dionicu dugu 42 kilometra sada je uspješno "zgazila" i Senka Jeftinić.

Senka je otrčala svoj prvi maraton/ Foto: Privatni album
Senka je otrčala svoj prvi maraton/ Foto: Privatni album

Podsjetimo, Senka Jeftinić trčanjem se bavi nepune dvije godine, o čemu više pročitajte OVDJE, a iza sebe već ima neke od najtežih utrka, poput 100 milja Istre, na kojoj je također istrčala 42 kilometara, ali traila.

Svi za jednog, jedan za sve

- Upisala sam i prvi službeni maraton te si ostvarila želju. Ne mogu reći da je bilo lako, ali nije bilo ni teško kada imaš cilj i motivaciju. Izuzetno sam ponosna što se u cijeloj utrci nisam niti jednom zaustavila, a nisam niti forsirala nešto pretjerano brzinu. Cilj je bio uživati, pokloniti sebe sebi u vremenu i okruženju u kojem se nalazim, a motivacija dobrim djelom je naš Eniz, jer gdje ima volje ima i načina, baš kako on nama dokazuje i pokazuje sa svojim napretkom. I zato smo mi svi za jednog a jedan za sve, između ostalog poručila je Senka Jeftinić.

Eniz Jašarević, kojeg Senka Jeftinić spominje, daruvarski je ultramaratonac koji zbog ozbiljnih zdravstvenih problema posljednjih mjeseci herojski radi na svom oporavku.   

Eniz Jašarević/Foto: Nikolina Mimić Dujmović
Eniz Jašarević/Foto: Nikolina Mimić Dujmović

Dodala je i to da unatoč velikom zadovoljstvu koje je osjetila prolaskom kroz cilj, nije sigurna hoće li se i ubuduće okušati na cestovnim utrkama, jer ipak joj je trail puno draži. Međutim, za utrku u Ljubljani imao samo riječi hvale.

Posebne majice za ovu prigodu..../Foto: Privatni album
Posebne majice za ovu prigodu..../Foto: Privatni album
....svi za jednog, jedan za sve/ Foto: Privatni album
....svi za jednog, jedan za sve/ Foto: Privatni album

- Atmosfera je cijelu utrku bila fantastična. Ljudi i djeca cijelo vrijeme navijaju i zbilja su velika podrška svima. Baš su prava sportska zemlja, dodala je Senka.

Rođendanski poklon

Uz već spomenutog Eniza, koji joj je bio velika motivacija, zasluge za ovaj uspjeh idu i prijateljici Ani Kovačić, također poznatoj daruvarskoj trkačici, ali i triatlonki. Naime, maraton u Ljubljani ujedno je bio i Anin poklon za skorašnji Senkin rođendan.

Utrka je ujedno i rođendanski poklon/ Foto: Privatni album
Utrka je ujedno i rođendanski poklon/ Foto: Privatni album

- Trkači znaju da ja ne poklanjam bombonijere i boce vina, već startnine i tako im zadajem tegobe, jer tražim da se pripreme za neku utrku, kroz smijeha pojašnjava Ana te nastavlja.

- Senka je ovaj poklon ozbiljno prihvatila i pripremala se cijelo ljeto. Kroz cilj je ušla tako svježa, kao do uopće nije trčala maraton. Prvotna zamisao mi je bila da joj budem svojevrsni support, a na kraju je ispalo da to nije bilo potrebno. Također, prvi put u životu mi se dogodilo da moram odustati od utrke. Točnije, pojavili su mi se želučani problemi u ranoj fazi utrke, tako da sam odlučila ipak trčati polumaraton, kojeg sam u konačnici i završila, opisala je svoje iskustvo iz Slovenije Ana Kovačić.

Trči u čast ocu

Inače, Ana iza sebe ima čitav niz impresivnih utrka, a vrhunac joj je svakako Ironman triatlon. Osim toga, osvojila je odlično treće mjesto u Hrvatskoj u svojoj kategoriji na Half Ironmanu, kao treća je prošla kroz cilj na maratonu u Crikvenici, dok je u Novom Gradu (nekadašnji Bosanski Novi) osvojila prvo mjesto na maratonu.

Senka i Ana u Ljubljani/ Foto: Privatni album
Senka i Ana u Ljubljani/ Foto: Privatni album

- Rodom sam iz Križevaca, poznatog atletskog grada te sam tamo i napravila prve trkačke korake. Atletiku sam trenirala odmalena te je uvijek bila prisutna u mom životu, no kako je vrijeme odmicalo sam imala sve manje vremena za sebe i trčanje. Iznenadna smrt mog oca 2016. godine potaknula me da se vratim trčanju i ponovno posvetim sebi. Odlučila sam odraditi 65 polumaratona u čast 65 godina života mog oca. Taj put i dalje još traje, a u međuvremenu se pojavila želja za maratonom, a potom i triatlonom, zaključila je Ana Kovačić. 

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!