Fotografija: Trener Savate kluba
Trener Savate kluba "Šan" Nenad Šarec/ Foto: Facebook

Savate klub "Šan" iz Garešnice slavi 30 godina postojanja, trener Nenad emotivan: "Nije bilo lako"

Na kraju najiskrenije bih se od srca želio zahvaliti svim pojedincima i poduzećima koji su pomagali radu i razvoju kluba “ŠAN”, napisao je



Garešnički Savate klub Šan slavi veliku obljetnicu, čak trideset godina postojanja. Tim povodom na Facebooku se obratio trener Nenad Šarec i u emotivnoj objavi napisao kako nije uvijek bilo lako.

- Klub “ŠAN” je navršio punih 30 godina od kako sam osnovao klub. Na početku svog rada klub je omogućavao treniranje tradicionalnih filipinskih, kineskih i korejskih borilačkih vještina kojih sam bio poznavatelj. Klub je tada bio registriran kao „Jeet Kune Do klub ŠAN” Garešnica. Sve je u startu izgledalo obećavajuće. Otvaranjem kluba trenirali smo u školsko-sportskoj dvorani Osnovne škole u Garešnici i okupili oko 60 članova. Paralelno sa treninzima u Garešnici, otvorio sam i područnu školu u Hercegovcu u kojoj je treniralo oko 100 članova. Međutim kako je vrijeme prolazilo i broj članova je opadao. Moje neiskustvo u trenerskom poslu, neimaština u financijskom i materijalnom obliku, u to vrijeme još uvijek ratno stanje u Hrvatskoj, kao i nerazumijevanje gradskih vlasti prema onom što smo počeli raditi, učinili su svoje i klub se u samom početku našao u ozbiljnim problemima - napisao je trener Nenad.

Teški trenuci

Kaže kako im je pomoć pružio gospodin Ivan Ham koji je u to vrijeme bio direktor firme „Penić tekstil“ iz Garešnice.

- Gospodin Ham je u razgovoru sa svojom kćerkom Marinom, koja je u to vrijeme bila naša aktivna članica, shvatio da smo ozbiljni entuzijasti, ali totalno neiskusni. Ponudio nam je pomoć plativši unaprijed godinu dana najam dvorane i time nam omogućio opstanak u prvoj godini našeg postojanja. Na tome sam im i danas neizmjerno zahvalan. Uz Ivana Hama, pomoć nam je pružio i predsjednik kluba gospodin Mato Štokić, kako u financijskom obliku tako i u nabavci osnovne opreme za trening - ističe.

Dodaje da je za opstanak kluba bila presudna suradnja svih članova. Tako su dobrovoljnim radom, radeći u šumariji na pošumljavanu a kasnije i lomeći metlice na kukuruzu te i dobrovoljnom donacijom zarađenih sredstava, pomogli klubu u nabavci osnovne opreme za trening. Svima njima sam također od srca zahvalan.

- Kako se bližio kraj školske godine u 1994. godini, shvatio sam da će u našoj budućnosti za potrebe naših treninga teško biti izvedivo ostati u školsko-sportskoj dvorani jer u njoj nećemo moći trenirati kada želimo, a niti ostavljati trening opremu. Uz pomoć gospodina Hama pronašli smo slobodni prostor u Vukovarskoj ul. 9 i krenuli svojim putem samostalnosti. Taj put ni klubu, a ni meni kao treneru u budućnosti neće biti nimalo lagan. U tom prostoru u sklopu Jeet kune do kluba “ŠAN” Garešnica otvorena je 04.07.1994. godine i prva teretana u Garešnic - napisao je.

Zahvala svima koji su pomogli

Dodaje da je iza njega velik posao.

- Nakon 30 godina kontinuiranog trenerskog rada, ostvarenja vrhunskih sportskih rezultata na Europskom i Svjetskom nivou te uređenja niza neuređenih prostora u moderno opremljene dvorane najsuvremenijom trening opremom, od neimaštine u svakom pogledu, i sam sebi postavim pitanje kao što mi postavi i velika većina građana “Da li bi to još jednom ponovio u životu?”. Nisam siguran da li bi im iskreno odgovorio na to pitanje.

Na kraju najiskrenije bi se od srca želio zahvaliti svim pojedincima i poduzećima koji su pomagali radu i razvoju kluba “ŠAN” Garešnica od njegovog osnutka do danas.

Zahvaljujem se i svim mojim učenicima koji su trenirali u klubu “ŠAN” Garešnica od osnutka do danas, a prema klupskoj evidenciji bilo ih je preko 10 000. Rad s njima dao mi je kapitalno znanje i iskustvo kao treneru i kao čovjeku te sam puno naučio od njih samih.Ono što je zajednički zaključak svih članova kluba “ŠAN” Garešnica je taj da je Savate kao i ostali borilački sportovi izuzetno koristan za fizičko i mentalno zdravlje djece, mladih, ali i ljudi u zrelijoj životnoj dobi.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!