Fotografija: Tihomir Djedović, predsjednik Sportske zajednice Grada Daruvara/ Foto: Tomislav Kukec/MojPortal
Galerija
Tihomir Djedović, predsjednik Sportske zajednice Grada Daruvara/ Foto: Tomislav Kukec/MojPortal

Djedović: "Nekad smo imali jednu loptu na nas 150, drago mi je da sada svako dijete ima svoju"

"Djeca se ovdje bave nogometom, odbojkom, košarkom, rukometom, tenisom, plivanjem, borilačkim vještinama i brojnim drugim sportovima", kaže predsjednik Sportske zajednice Daruvara Tihomir Djedović



Nekada je bila jedna lopta za sve, a sada svako dijete ima loptu. 

Opisuje nam tim riječima situaciju u sportu danas i ranije Tihomir Djedović, predsjednik Sportske zajednice Grada Daruvara. Osmijeh mu je na licu jer je upravo potpisao ugovor vrijedan 188.800 tisuća eura, kojima će Grad Daruvar financirati rad sportskih klubova u ovoj godini. 

Djeca u prvom planu

Važno je to ne samo za njega već i za više od osam stotina djece koja su uključena u rad sportskih klubova.

Ističe kako su u prvom planu upravo djeca, jer oni su ti koji će svojim trudom i zalaganjem opravdati ono što je u njih uloženo, ali i graditi sebe kao osobe. Nebrojeno je, veli, primjera gdje su upravo kroz sportske klubove djeca naučila prave životne i sportske vrijednosti. 

- Danas imamo dvadesetak udruga, sportskih društava. Djeca se bave nogometom, odbojkom, košarkom, rukometom, tenisom, plivanjem, borilačkim vještinama i brojnim drugim sportovima. Tražili smo 250.000 eura, na žalost nije nam prošlo sve što smo mislili, ali zadovoljni smo. Više od polovice sredstava moramo dati za razne troškove, poput plaća sudaca, energente, prostorije i slično. Ipak, vjerujem da će ovaj ugovor doprinijeti tome da se djeca u Daruvaru nastave baviti sportom - govori Djedović. 

Naime, 800 djece koja su uključena u neki sportski klub nije nimalo zanemariva brojka. 

Daruvarski
Daruvarski "klinci" nižu sportske uspjehe/ Foto: Privatni album
Daruvarski
Daruvarski "klinci" nižu sportske uspjehe/ Foto: Privatni album

- Da, Daruvar je grad u kojem se mnogi bave sportom još od malih nogu. Najviše su prisutni odbojka, rukomet i nogomet, iako je kroz klub Super Sportaš tu snažno i plivanje. Imamo i razne druge sportove, čak i aikido - kaže nam predsjednik Djedović. Inače, on je već tri desetljeća u trenerskim vodama, a kao svoj uspjeh će istaknuti to što je, ponosan je, trenirao Martinu Hamp. Ona je, podsjetimo se, 2008. ponijela laskavu titulu Miss sporta za najljepšu sportašicu godine. Trenirala je, dakako, odbojku i to u Odbojkaškom klubu Daruvar kojeg je vodio. 

Vraćaju se u igru

Ističe kako je u Daruvaru, dok je on bio dijete, bila vrlo razvijena košarkaška scena. Štoviše, bili su drugi u Hrvatskoj. No, s godinama je organizirano bavljenje košarkom pomalo zamrlo, ali se KK Daruvar sada ponovno vraća u igru. 

- Sport i bavljenje sportom grade osobnost, to je jako važno. Volio bih da se što više djece uključi u aktivnosti naših klubova. Naša sredstva nisu velika. Njima financiramo rad klubova, ali to ne znači da svatko dobije sve što treba. Potrebe su uvijek velike i klubovi se trude dati svoj maksimum. Ipak je to mnogo više nego prije. Kada sam ja bio dijete i trenirao odbojku imali smo pet lopti na nas 100, možda 150. Danas svako dijete ima loptu. To su možda male stvari, ali velike za djecu - objašnjava Djedović. 

Košarka se vraća na ulice Daruvara/ Foto: privatni album
Košarka se vraća na ulice Daruvara/ Foto: privatni album
Mladi karatisti donose medalje u Daruvar/ Foto: Privatni album
Mladi karatisti donose medalje u Daruvar/ Foto: Privatni album

Kaže kako mu je ljubav prema sportu usadio trener Zoran Kovačević "Guza", koji je juniorsku reprezentaciju doveo i do svjetskog prvenstva.

Rukomet, odbojka i nogomet. Sportovi su to koji isprva privlače stanovnice i stanovnike Daruvara. No, Djedović kaže kako su to samo najpopularniji sportovi ("Nogometaše uvijek vidiš na televiziji"), ali ne i jedini kojima se ovdašnji sportaši žele baviti. 

Glava mu je puna ideja što bi se moglo napraviti. Kaže, Daruvaru nedostaje adekvatno mjesto za bavljenje atletikom i gimnastikom. 

"Sport ne smije propasti"

- Dvorana je tu ali sprave nemamo. Vjerujem da bi bilo interesa - dodaje. Otkriva nam kako postoji i interes za ozbiljnijim "power liftingom", vrlo zahtjevnim sportom.  Valjalo bi osnovati i šahovski klub, možda i neke druge sportove.

Tihomir kaže - polako, bit će. Važno je da postoji volja. 

Tihomir Djedović, predsjednik Sportske zajednice Grada Daruvara/ Foto: Tomislav Kukec/MojPortal
Tihomir Djedović, predsjednik Sportske zajednice Grada Daruvara/ Foto: Tomislav Kukec/MojPortal

Kada je, prije šest godina zasjeo u ovu vruću fotelju, prioritet mu je bio konsolidirati financijsko stanje. Nije, kaže, u tom trenutku mogao previše razmišljati o budućnosti daruvarskog sporta, nekako ga je sve to "zadesilo". 

- Iskreno, situacija je bila takva da se nitko nije htio prihvatiti tog posla osim mene. Nisam htio da sport u Daruvaru propadne pa sam krenuo. Nadam se da se isplatilo, a to mi zapravo govore svi sjajni uspjesi naših malih sportaša - zaključuje Tihomir Djedović.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!