Fotografija: Deniju su ovo druge Paraolimpijske igre/Foto: Hrvatski paraolimpijski odbor
Galerija
Deniju su ovo druge Paraolimpijske igre/Foto: Hrvatski paraolimpijski odbor

Deni Černi putuje na Paraolimpijske igre u Pariz: "Konkurencija će biti jaka, no, dat ću sve od sebe"

"Bio sam prvi od paraatletičara koji je izborio plasman i to tako što sam lani na Svjetskom prvenstvu, isto u Parizu, osvojio broncu. To mi je osiguralo direktan odlazak", kazao nam je Deni



GRUBIŠNO POLJE – Naš najbolji paraatletičar Deni Černi iz Grubišnog Polja ide na Paraolimpijske igre koje će se krajem ljeta održati u Parizu. Ovo će biti njegove druge Paraolimpijeske igre. Podsjetimo, na Paraolimpijskim igarama u Tokiju, Grubišnopoljac je osvojio brončanu medalju čime je uz svoj grad, učinio ponosnim i cijelu Bjelovarsko – bilogorsku županiju koju je na najbolji mogući način predstavio.

Deni je trećim hicem 11,25 metara za četiri centimetra prestigao dotada trećeg Aleksandra Khrupina, a osim toga bacio je i najbolji hitac sezone.

Kakva su mu očekivanja i je li sretan što će ponovno na jednom ovakom natjecanju predstavljati svoj grad i županiju, upitali smo uvijek skromnog Denija.

Manje ozljede

- Jako sam sretan. Bio sam prvi od paraatletičara koji je izborio plasman i to tako što sam lani na Svjetskom prvenstvu, isto u Parizu, osvojio broncu. To mi je osiguralo direktan plasman, kazao nam je Deni koji kao i uvijek, ne voli davati prognoze o rezultatu.

Ono što uvijek kaže jest da će dati sve od sebe.

Župan Marušić i naš brončani paraolimpijac Deni Černi/Foto: Predrag Uskoković
Župan Marušić i naš brončani paraolimpijac Deni Černi/Foto: Predrag Uskoković

- Radim maksimalno, kao i proteklih godina. Ove sam godine imao mali peh s manjim ozljedama, no kako kažu, tko senije ozlijedio, taj nije dao sve od sebe, u šali će Deni koji se aktivno sprema za Pariz.

- Dat ću sve od sebe, pa što bude. Ono što znam, konkurencija će biti puno, puno jača nego u Tokiju, makar je i tamo bilo teško, prisjeća se Deni koji se, kao i njegov trener Boris Kljaić, vesele novoj sportskoj avanturi.

Prisjetimo se, Deni Černi atletikom se počeo baviti 2006. godine u Atletskom klubu osoba s invaliditetom „Otos“ iz Grubišnog Polja. U svojoj bogatoj sportskoj karijeri do sada je srušio i postavio brojne državne rekorde u disciplinama bacanja kugle, koplja i diska.

Paraolimpijski sport bolji nego ikad

Inače, uoči odlaska hrvatskih predstavnika na Paraolimpijske igre 2024. koje će se održati od 28. kolovoza do 8. rujna u Parizu, Hrvatski paraolimpijski odbor (HPO) je u suradnji s dugogodišnjim partnerom Allianz Hrvatska, organizirao prigodnu konferenciju za medije.

Od 28. kolovoza do 8. rujna 2024. Pariz će biti domaćin Paraolimpijskih igara koje okupljaju 4.400 najuspješnijih svjetskih paraolimpijskih sportaša i sportašica u 22 paraolimpijske discipline. Do sada je potvrđeno trinaest evidentnih kandidata čija imena je na početku konferencije s javnosti podijelio predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora, Ratko Kovačić.

Svrha konferencije za medije bila je ne samo najaviti odlazak hrvatskih predstavnika na Paraolimpijske igre već i upoznati javnost o iskoracima koje Pariz čini u sportskom i društvenom pogledu kada je riječ o osobama s invaliditetom te obavijestiti kako se javnost može uključiti i bodriti hrvatske paraolimpijce na putu prema Parizu 2024.

Županija je podrška svim sportašima/Foto: Martina Čapo
Županija je podrška svim sportašima/Foto: Martina Čapo

- Unutar paraolimpijske zajednice uzbuđenje u susret Parizu raste iz dana u dan. Paraolimpijski sport je bolji nego ikad prije. Konkurencija je svakim danom jača i ambicioznija. Također, preko 2,5 milijuna gledatelja bodrit će paraolimpijske sportaše i sportašice na tribinama i svjedočiti transormativnoj moći paraolimpijskog sporta. Svakako očekujemo fantastičnu atmosferu, na borilištima i izvan stadiona, izjavio je Ratko Kovačić te pročitao listu potvrđenih predstavnika u Parizu.

Otvorenje u centru Pariza

Na listi imena potvrđenih kandidata za Pariz 2024. našli su se paraatletičari Deni Černi, Ivan Katanušić, Erik Fabijan Kaurin i Matija Sloup, boćari Anamaria Arambašić i Davor Komar, paraplivači Dino Sinovčić, Emma Mečić i Paula Novina, parastolnotenisači Anđela Mužinić Vincetić, Borna Zohil i Helena Dretar Karić te parataekwondoist Ivan Mikulić.

Očekuje se plasman jednog paratriatlonca, te još četvero paraatletičara i jedna parastolnotenisačica i jedna parasportašica u boccia što ukupno čini 20 parasportaša.

Podsjetimo, Hrvatska je do sada osvojila 26 medalja na ljetnim Paraolimpijskim igrama pri čemu pet zlatnih, osam srebrnih i 13 brončanih medalja. Najbrojniju reprezentaciju Hrvatska je imala u Pekingu 2008. i Londonu 2012. godine sa 25 predstavnika, dok je na zadnjim igrama u Tokiju bilo 22 predstavnika. Do sada je četrnaest hrvatskih paraolimpijaca osiguralo vizu za Pariz, no kvalifikacije još uvijek traju tako da će se konačan broj predstavnika znati do kraja srpnja.

Ovo je prvi put u povijesti da će Pariz biti domaćin najboljim paraolimpijskim sportašima na svijetu, a po prvi put će se ceremonija otvaranja i zatvaranja igara održati na otvorenom, u samom centru grada. Predviđanja organizacijskog tima u kontekstu gledatelja su više od 2,5 milijuna ljudi na tribinama čime će Pariz oboriti rekord koji je do sada držao London 2012.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!