

Foto: Kult Plava Kamenica


Wise Grusov Viljamovac iz Daruvara među najoriginalnijim hrvatskim likerima: "Odličan i za koktele"
Treba ga piti ohlađenog, s velikom kockom leda, uz hladne dinje ili breskve, visokokvalitetnu mliječnu čokoladu, voćni gelato, savijače s proljetnim i ljetnim voćem, Pavlovu s marelicama ili naprosto samog
Wise Grus je obiteljska destilerija iz Daruvara, čije su rakije u samo nekoliko godina osvojile niz važnih međunarodnih priznanja, uključujući dvostruku zlatnu medalju za Lozovaču Barrique na World Spirits Competitionu u San Franciscu; riječ je vjerojatno o najutjecajnijem ocjenjivanju destilata na svijetu, piše portal Kult Plava Kamenica.
Viljamovka je naprosto viljamovka. Ova masovno popularna, ali i razmjerno skupa rakija proizvodi se od kruške Williams Pear, koja se u Americi i Kanadi zove Bartlett Pear. Viljamovka svugdje spada među najskuplje rakije. Renomirani štajerski destiler Alois Gölles prodaje viljamovku od 0,7 litara za 80 eura, što je dvostruko i još malo skuplje od dvanaestogodišnjeg Chivas Regala. Rakija viljamovka prestižan je destilat koji drže gotovo svi bolji restorani i kafići u srednjoeuropskom okruženju gdje se kruške masovno prerađuju u alkohol.
Prvi liker od viljamovke
Nitko, barem u Hrvatskoj, donedavno nije mogao držati liker od viljamovke. Naprosto zato što donedavno, barem na hrvatskom tržištu, nije postojao liker od viljamovke. Wise Grus je prije nekoliko mjeseci lansirao Viljamovac, prvi hrvatski komercijalni liker od viljamovke.
Viljamovac nije napravljen od etilnog alkohola, šećera i voća kao neki drugi likeri. Viljamovac je napravljen od zaslađene rakije viljamovke. Na nosu se osjeti snažan miris rakije i zrele kruške, tekstura je gusta a boja jantarno smeđa, mutna, baš kao kod nekog ozbiljnog oranža, dok je okus umjereno sladak: liker mora biti sladak, ali Viljamovac definitivno nije presladak. Viljamovac je decentno zaslađen, s jako puno voća na nepcu i još više na aftertasteu.
Omjer voća, šećera i alkohola izvrsno je pogođen: Viljamovac s 23,5 posto alkohola liker je nižeg alkohola, može se piti u značajnijim količinama bez ozbiljnih posljedica i predstavlja odličnu bazu za koktele s izraženim voćnim okusima, ali žele zadržati i alkoholni karakter.
Pije se s ledom
Wise Grusov Viljamovac jedan je od najoriginalnijih i najzabavnijih hrvatskih likera. Treba ga piti ohlađenog, s velikom kockom leda, uz hladne dinje ili breskve, visokokvalitetnu mliječnu čokoladu, voćni gelato, savijače s proljetnim i ljetnim voćem, Pavlovu s marelicama ili naprosto samog, poslije večere ili u vruće ljetno poslijepodne. Ne treba ga naručivati kao aperitiv jer će vam zatvoriti apetit.
Senzacionalni komercijalni uspjeh teranina pokazuje da Hrvati jako vole voćne likere. Wise Grusov Viljamovac mogao bi se također pokazati veoma, veoma komercijalnim, piše portal Kult Plava Kamenica.



