Fotografija: Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Galerija
Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Stižu okusi bjelovarsko-bilogorskog kraja, kušajte starinska jela prepuna lokalnih namirnica

"Svaki restoran uključen u ovaj projekt na području naše županije zasebno je kreirao promotivnu cijenu menija. Riječ je o tri slijeda i piću, a sve je autohtono", rekao nam je Marcel Medak, direktor TZ BBŽ-a



Snježana Blažičko, voditeljica restorana Taverna koji se nalazi u sklopu Daruvarskih toplica, s ponosom je postavljala jela iz ukupno dva nova menija na prezentacijski stol. Nakon što je završen protokol, a mediji uzeli izjave, pozvala nas je da probamo prezentirana jela. Većina nas uljudno je odbila jer čekale su nas i druge obaveze. No, Snježana nije odustajala, a kada smo nakon minutu-dvije njezinog nagovaranja i našeg odbijanja vidjeli razočaranje na njezinom licu, pristali smo sjesti za stol i kušati. 

- Hajde, probajte barem juhu - nagovarala nas je. 

Svinjski lungić punjen pekmezom od šljiva i svježim sirom/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Svinjski lungić punjen pekmezom od šljiva i svježim sirom/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Krem juha s vrhnjem i krumpirom/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Krem juha s vrhnjem i krumpirom/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

U redu, probat ćemo. A poslužena krem juha napravljena je s vrhnjem i kuhanim krumpirima izrezanim na malene kockice. I nakon prve žlice začudite se jer zapravo i ne pomišljate da juha može biti tako bogatog okusa. Kada smo je pohvalili, Snježana se zadovoljno nasmiješila, a na lice joj se opet vratio mir. 

A što se prezentiralo? Dani okusa hrvatske tradicije - Okusi bjelovarsko-bilogorskog kraja. Projekt je to iza kojeg stoji Turistička zajednica BBŽ-a, a ljubiteljima hrane nudi jela prepuna domaćih, lokalnih namirnica, odnosno gastro delicije, kako bi se reklo, po "receptima naših starih".

Više o svemu rekao nam je Marcel Medak, direktor Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije. 

Marcel Medak/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Marcel Medak/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

- Ovaj projekt traje već petu godinu zaredom. Svaki restoran uključen u ovaj projekt na području naše županije zasebno je kreirao promotivnu cijenu menija. Riječ je o tri slijeda i piću, a sve je autohtono. Cilj je, naravno, očuvanje tradicijskih jela. Ove godine Okusi bjelovarsko-bilogorskog kraja počinju 15. 11. i traju do 1. 12., ali će ti restorani tradicijske menije imati u ponudi tijekom cijele godine. Pozivam sve zainteresirane da posjete tih 12 restorana s našeg područja koje mogu pronaći na službenoj stranici Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije.

Pečeni kotlet u svinjskoj masti/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Pečeni kotlet u svinjskoj masti/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Bazlamača/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Bazlamača/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Gospođa s početka teksta, Snježana Blažičko, detaljnije nam je opisala jela pripremljena u sklopu ovog projekta.

Snježana Blažičko/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Snježana Blažičko/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

- Čast nam je da možemo pružiti dašak naše prošlosti i naših korijena kroz tradicijska jela. Jedan meni se sastoji od krem juhe s gljivama, tostiranim lukom, a uz to dolaze knedle s kupusom koje su baš iz našeg kraja. Zatim imamo pečeni kotlet u svinjskoj masti, kao što su nekad naši stari radili. Dakle, jelo je napravljeno na identičan način kao što se nekad radilo. I za kraj dolazi bazlamača kojoj smo dodali još šumskog voća.  U drugom meniju je krem juha od vrhnja i krumpira, također jedno staro jelo koje je već dosta dosta zaboravljeno, Zatim imamo knedle dizane na pari koje su također iz našeg kraja, umak i svinjski lungić punjen pekmezom od šljiva i svježim sirom, a uz to za osvježenje preporučujemo hladan kompot od jabuka - rekla nam je Snježana Blažičko.

Krem juha od gljiva s tostiranim lukom/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Krem juha od gljiva s tostiranim lukom/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Kompot od jabuka/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Kompot od jabuka/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Ivana Plažanin Vuković, direktorica Turističke zajednice Daruvar-Papuk dala je širi kontekst gastronomske ponude kao jedne od najvažnijih za razvoj turizma.

Ivana Plažanin Vuković/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Ivana Plažanin Vuković/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

- Ovo nije jedini gastro projekt koji se provodi u Daruvaru, postoji i projekt 6-i elementni kroz kojeg smo objedinili ugostiteljske objekte na području grada koji su kreirali nova jela napravljena s domaćim namirnicama i uparili ih s pićima koja se proizvode u ovom kraju. Kroz ta jela željeli smo pokazati zdravstvenu tradiciju naše destinacije i povezali zdravu gastro priču s zdravstvenim turizmom. Sva ta jela su zapravo hedonizam u funkciji zdravlja. A ovaj projekt Okusi hrvatske tradicije dodatno obogaćuje našu gastro ponudu sa sjajnim menijima i možemo reći kako će svaki gost koji posjeti ovaj kraj sigurno uživati u bogatoj gastro ponudi spravljenoj od zdravih i lokalnih namirnica - rekla je Ivana Plažanin Vuković. 

Voditelj usluživanja restorana Taverna Edo Vacek svaki dan promatra goste i njihov pristup hrani i on također smatra kako je riječ o dobrom potezu. 

Edo Vacek/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Edo Vacek/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

- Vjerujem da će ova jela dobro ići jer su cijene pristupačne, a jela dobra. Imamo dosta gostiju iz drugih gradova i mogu reći da su oni doista prezadovoljni gastronomskom ponudom - rekao nam je Edo Vacek.

Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!