Foto: TZ BBŽ

Foto: TZ BBŽ

ODUŠEVLJEN DOŽIVLJENIM

Ribafish odradio gastro maraton po BBŽ-u: ''Ovdje su čvarci hrskavi baš kako treba, a tek pivo i vino…''

Poznati food bloger zavirio je na obiteljska poljoprivredna gospodarstva i u kušaonice na Bilogori, Papuku i Moslavačkoj gori, a jela koja su za njega pripremili domaćini oborila su ga s nogu

Poznati food bloger Domagoj Jakopović Ribafish čest je gost u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, a ovih dana dao si je truda te je obišao više obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i kušaonica, od Bilogore, preko Moslavačke gore, sve do Papuka. Malo e reći da su ga tradicionalna jela i pića domaćina oduševila. Detalje bjelovarsko-bilogorskog gastro maratona otkrio je u novom blogu Vilicom kroz Hrvatsku koji prenosimo u cijelosti.

 

Postoje krajevi koji ne moraju uvjeravati koliko su posebni, dovoljno je doći, sjesti, kušati domaću hranu, popiti vino ili pivo i udahnuti svježi zrak koji nesmetano struji kroz tri planine. Bjelovarsko-bilogorska županija upravo je takvo mjesto.

Miris svježe pečenog toplog kruha iz pećnice, teglice slatkog meda pored prozora, čaša rumenog vina na stolu, gusto pivo uz mekani sir i domaći kolač, dok se niz brežuljke lijeno kotrlja spektakularan zalazak – sve je povezano u ruralni sklad i izletnički ''Doživljaj više''. Donosimo mali vodič kroz svijet obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i domaćinstava koja i danas čuvaju autentičnost, a svoje goste dočekuju otvorenog srca.

Kušaonice – gdje se tradicija pretvara u doživljaj

Kušaonice su svojevrsna dobrodošlica i ulaz u svaki kraj, koja otvaraju vrata u ukusnu priču, a vina, rakije, likeri, džemovi sirevi i ostali proizvodi najljepša su pozivnica za istraživanje gastro senzacija bjelovarsko – bilogorskog kraja. Rakija će tako evocirati toplinu ognjišta, sir će mirisati po dozreloj livadi, a likeri će prizvati slatkoću voćnjaka u kasno ljeto.

Svi okusi imaju okus djetinjstva, a mirisi prirode stapaju se u jedinstvenu priču – suho, slatko, slano, oporo, trpko, medeno i mirisno u savršenoj ravnoteži.

Kušaonica domaćih proizvoda – OPG Fredi Pali

OPG Fredi Pali iz Velike Pisanice je kušaonica domaćih proizvoda. Poznati su po vrhunskim likerima, rakijama i domaćim sokovima, a nedavno su obogatili svoju ponudu i domaćim bilogorskim ginom.

Specijalizirani su za uzgoj i preradu voća, stvarajući fine sokove, džemove, likere i rakije koje su osvojile brojna priznanja. Među njihovim najpoznatijim proizvodima ističe se liker Jegaro, kombinacija rakije od jabuke s 56 različitih trava.

Bilogorska pića popularna su među turistima/Foto: TZ BBŽ

Bilogorska pića popularna su među turistima/Foto: TZ BBŽ

Posjetitelji imaju priliku doživjeti bogatstvo okusa Bjelovarsko-bilogorskog kraja u njihovoj kušaonici, koja može primiti pedesetak osoba. Prostor je uređen u tradicionalnom stilu, s otvorenim kaminom i detaljima od cigle i drveta, stvarajući toplu i gostoljubivu atmosferu.

Biogal sirana – bajka od mlijeka i plemenitih plijesni

U Donjem Daruvaru, na obroncima okruženim zelenilom i vinogradima, Biogal Sirana više od dva desetljeća njeguje umjetnost sirarstva.

Iz male prerade mlijeka pretvorili su se u dom sirarskih delicija – prave galerije okusa u kojoj se može pronaći više od dvadeset vrsta kravljih, kozjih i ovčjih sireva.

Od blagih i svježih do zrelih i pikantnih, svaki ima svoju priču i karakter.

Na tragu svojih ''sirnih tajni'', Biogal priprema i posebne sireve s plemenitom plijesni – ponos ovog kraja. Ako ste vjerovali da je sir samo hrana, Biogal će vas razuvjeriti – jer ovdje se proizvodnja i kušanje sira doživljava kao umjetnost življenja.

OPG Balja – Prvi hrvatski hotel za pčele s pet zvjezdica

U borovom šumarku kraj Garešnice, priroda, pčele i njihovi ljudi našli su savršeni zajednički jezik pomoću kojeg komuniciraju u idealnoj ravnoteži. Posjetite prvi hrvatski hotel za pčele s pet zvjezdica, koji s ljubavlju vodi obitelj Balja.

Ovdje možete razgledati košnice, naučiti sve o pčelama i vrhunskom domaćem medu, ali i unajmiti vlastitu košnicu!

Obitelj Balja vodi brigu o svemu – od prihrane i liječenja pčela do vrcanja i skladištenja meda, dok vi možete doći kad god poželite i uvjeriti se da su vaše pčele u sigurnim rukama.

Djecu će oduševiti pčelarsko odijelo i radionice, a odrasle čeka prava ljekovita oaza – kućica za apiterapiju u kojoj se udiše medni zrak bogat česticama peluda i pčelinjeg otrova.

Uz kućicu se proteže šetnica uz potočić, a miris voska i meda mami vas da sjednete na terasu s ležaljkama, zaronite u smirujuću tišinu i uživate u ovom pčelarskom ekvilibriju.

Delicije iz garešničkog kraja/Foto: TZ BBŽ

Delicije iz garešničkog kraja/Foto: TZ BBŽ

Uređenje prostora posveta je pčelama – od lustera od starih košnica do detalja od voska i drveta a sve to predano održava bračni par Balja, potomci bake koja je prve košnice donijela u miraz – još početkom 20. stoljeća.

OPG Adele Jareš – Sobe ''Na farmi''

Na slavonskom imanju obitelji Jareš, gdje se sir izrađuje već više od 150 godina, tradicija i gostoljubivost žive rame uz rame.

Generacijama se bave sirarstvom i poljoprivredom, a njihova stara receptura svježeg sira temelj je bogate ponude više od petnaest vrsta sireva koje danas proizvode u svojoj mini sirani, otvorenoj 2008. godine.

Iznad sirane nalaze se šarmantne Sobe ''Na farmi'' – utočište za gurmane i sve koji žele doživjeti pravi seoski život.

U izradu i sazrijevanje sireva možete zaviriti kroz prozore i galerije, a pogled s terase otkriva živu svakodnevicu tipičnog slavonskog gospodarstva.

Sobe su uređene toplinom doma: namještaj ručne izrade lokalnih majstora, prirodni materijali i detalji koji odišu jednostavnošću.

Objekt raspolaže s tri sobe (ukupno šest ležajeva), svaka s vlastitom kupaonicom i balkonom, dok se zajednička kuhinja i blagovaonica pretvaraju u mjesto susreta i doručaka prepunih domaćih proizvoda s OPG-a Jareš.

OPG Bačak – njeno kraljevstvo Tikva i domaće čarolije

Kad spojite plodnu bilogorsku zemlju, vrijedne ruke i kreativnost, rezultat su produkti iz marljivog OPG-a Bačak iz Velikog Trojstva.

Ovdje se uzgajaju butternut, hokaido i patišon tikve, ali i pravi mali mikrokozmos bogatih zimnica, brašna i slastica.

U njihovoj kušaonici kapaciteta do 35 osoba možete degustirati proizvode, organizirati team building, domjenak ili obiteljski ručak. Obitelj Bačak specijalizirala je izradu tikvinog brašna kojeg koriste za tjesteninu, kruh i kekse ''na mašinu'', rađene po starinskim receptima i obogaćene začinima koji im daju nezaboravan okus. A kad dođe vrijeme ručka, domaćini stignu spremiti vam roštilj ili peku uz svoje famozne ajvare, pinđure i ukiseljene delicije.

Za kraj na stolu će se poslagati, džemovi, marmelade, sirupi koji će svaki kolač ili palačinke, pretvoriti u malu svečanost okusa. Njihove proizvode možete nabaviti u Bilogorskoj košari, trgovinama u Zagrebu ili direktno na pragu njihova doma.

OPG Rebić – ''Mabrouk'', ljepota rođena iz kobiljeg mlijeka

U Velikom Trojstvu živi mlada i vrijedna obitelj koja je spojila ljubav prema konjima i zdravlju – Tamara i Zoran Rebić. Primijetivši kao mladi roditelji da im kobilje mlijeko znatno olakšava i liječi simptome bronhitisa kod djece, došli su na ideju njegove šire primjene. Osim same prodaje kobilje mlijeka, rodila se tako ideja o brendu ''Mabrouk'', nazvanom po konju koji je osvajao utrke diljem zemlje.

Danas pod tim imenom stvaraju prirodnu kozmetiku od kobiljeg mlijeka: blagotvorne kreme, bilogorske balzame s uljem noćurka, sapune, šampone i losione – sve izrađeno ručno i s pažljivo biranim sastojcima.

Njihovi proizvodi su nježni, učinkoviti i namijenjeni svima koji žele prirodnu njegu bez industrijske kemije.

Foto: TZ BBŽ

Foto: TZ BBŽ

A to nije čudno jer se još od davnina kobilje mlijeko spominje kao izvor snage i ljepote. U starom Rimu i diljem Europe cijenili su ga zbog ljekovitih i regenerirajućih svojstava, a legendarna Kleopatra navodno se kupala u njemu kako bi zadržala mekoću kože i sjaj kose. Kobilje mlijeko ima pH vrlo sličan ljudskom, pa prirodno održava ravnotežu kože i čini je zdravom, podatnom i njegovanom.

Zmajevo gnijezdo – domaća čarolija Moslavačke gore

Ako vas put nanese prema Moslavačkoj gori, svratite u Zmajevo gnijezdo, seosko gospodarstvo obitelji Pirak. Tamo već s ulaza možete osjetiti mirise domaće juhe, piletine u pivskom tijestu, gulašu, teletini ispod peke, bazlamači i štruklima.

Sve se priprema od domaćih sastojaka i s ljubavlju koja se osjeti u svakom zalogaju.

Osim što možete jesti, ovdje možete i proživjet savi taj svijet kao ispao iz nekakvog sveska bajki: jahati konje, provozati se moslavačkim fijakerom, spavati u starom čardaku i ujutro piti kavu uz brbljanje kosa.

Foto: TZ BBŽ

Foto: TZ BBŽ

U blizini su stoljetne šume i stare utvrde Garić, Košuta i Jelen grad – idealne za izlete i bijeg od svakodnevice.

Županija s okusom – autentična, održiva, živa

Čvarci su ovdje hrskavi baš kako treba, trganci s vrhnjem nude zaborav od svega, šaran miriši sa rašlji tako da ga poželite pojesti prije nego je gotov, srnetina, zečetina, svinjetina spremaju se na sto načina, a domaće rakije – od mirte do bademove nešpule, slatke aronije, medice, kruške, viljamovke, bude i razbude najveću letargiju. Craft piva i sve poznatija vina začinit će svaki obrok i teku ovdje u suglasju s hranom a glavne okosnice domaćeg obroka su sirevi, med, domaće mlijeko i sezonsko povrće ubrano tik pred pripremu. Sve iz vrtova, polja, brižno spremljeno s ljubavlju u regiji koja se diči domaćim proizvodima. Regija meda, vina, zlatnih piva i beskrajnog zelenila zove te da zaroniš u Doživljaj više.

Bogata gastronomska ponuda nikoga ne može ostaviti ravnodušnim/Foto: TZ BBŽ

Bogata gastronomska ponuda nikoga ne može ostaviti ravnodušnim/Foto: TZ BBŽ

Foto: TZ BBŽ

Foto: TZ BBŽ

Foto: TZ BBŽ

Foto: TZ BBŽ

Foto: TZ BBŽ

Foto: TZ BBŽ

Poznati velikogrđevački vlak/Foto: Štefan Brajković

Poznati velikogrđevački vlak/Foto: Štefan Brajković

Prekrasni vidici/Foto: TZ BBŽ

Prekrasni vidici/Foto: TZ BBŽ

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku TikToku!