Prednosti zelenog povrća: Evo koje skida kilograme, koje jača srce i prevenira karcinom...
kolumnist
komunalije
Vezane vijesti
Zahvaljujući svom bogatstvu vitaminima, vlaknima i mineralima, zeleno povrće sadrži mnoge zdravstvene prednosti i treba ga svakodnevno konzumirati. Kako, kada i koje povrće konzumirati otkriva nam glavni kuhar Toplica Lipik Alen Tutić.
Održavaju dobar metabolizam
Zeleno povrće bogato je folnom kiselinom, magnezijem i klorofilom, zeleno povrće uvelike doprinosi našem zdravlju.
Osobito poboljšava rad jetre i probavu općenito, sprječava zatvor i kardiovaskularne bolesti, detoksikaciju organizma, poboljšava vid, jamči dobro zdravlje fetusa u trudnoći te održava kosti, mišiće. zdrave mišiće i zube.
Zeleno povrće utječe na održavanje ili gubitak težine
Zeleno povrće sadrži puno vode i ima malo kalorija, pa pomaže u održavanju figure ili potiče mršavljenje kao dio dijete za mršavljenje.
Treba ga integrirati i konzumirati po želji u svojim jelovnicima za mršavljenje. Kada ga nismo navikli jesti, mogu se pojaviti neke neugodnosti (kao što su glavobolja, zatvor, plinovi i sl.), to znači da se tijelo detoksicira. Ipak, budite oprezni s osobama s krhkim crijevima jer vlakna koja sadrže mogu biti izvor probavnih problema.
Prisutnost velikog broja različitih vitamina omogućuje zelenim plodovima da tijelu osiguraju gotovo sve potrebne elemente u tragovima. Nutricionisti preporučuju konzumiranje ljekovitog bilja kao profilaksu protiv nedostatka vitamina i drugih sličnih bolesti. Sadržani antioksidanti izvrsna su prevencija raka. Zato su posebno važni za starije ljude koji imaju pad imuniteta i razvoj raznih vrsta karcinoma.
Zeleno povrće naširoko koristi u različitim dijetama za mršavljenje. Najpopularniji proizvod za one koji žele smršavjeti je krastavac, koji u sto grama pulpe sadrži samo 14 kcal. Stoga se takvi proizvodi preporučuju ne samo u dijetama za mršavljenje, već i u receptima za zdravu prehranu. Pored svega navedenog, ovo povrće ima tendenciju čišćenja tijela uklanjajući toksine iz njega.
Zeleno povrće ili voće sadrže veliku količinu vlakana, što pozitivno utječe na rad gastrointestinalnog trakta. Zato zeleno povrće čisti želudac i na taj način poboljšava opće stanje ljudskog tijela, povećavajući njegove prirodne zaštitne funkcije. Metabolizam se normalizira, a to nam zauzvrat omogućava da riješimo probleme s visokim šećerom i druge slične bolesti.
Najbolji za mršavljenje su oni proizvodi koji imaju nizak indeks. Treba reći da sve zeleno, lisnato povrće ima glikemijski indeks ispod 40 jedinica. Zato su popularni s različitim dijetama za mršavljenje. Nedavna istraživanja pokazuju da redovno konzumiranje zelenog voća pozitivno utječe na cjelokupno mentalno stanje osobe. Ova boja ima smirujući učinak na psihu, a to u skladu s tim, pomaže u borbi protiv lošeg raspoloženja, depresije. Stoga su u liječenju različitih psiholoških poremećaja bilje i plodovi odgovarajuće boje nužno uključeni u prehranu čovjeka.
Najzdravije zeleno povrće
Postoje deseci izuzetno zdravog zelenog povrća. Tako, na primjer, krastavac nije samo sjajna prilika za osvježenje u vrućoj sezoni, već je i sjajan način za mršavljenje. Takvo egzotično povrće poput avokada sadrži posebne tvari koje pomažu u snižavanju kolesterola u krvi. Zato je redovito jedenje izvrsna prevencija protiv bolesti kardiovaskularnog sustava.
Također, redoviti unos avokada može poboljšati vid, eliminirajući promjene vida kod ljudi povezanih s godinama. U zeleno lisnato povrće spadaju vrste kod kojih se njihovi listovi uglavnom koriste za prehranu.
Razne vrste salata i kupusa, špinat, ljekovito bilje, blitva, zelje, peršin, kopar, brokula i druge iz razreda lisnatog zelenog povrća sadrži razne vitamine, cink, magnezij, željezo i druge korisne minerale. Takvo zelje može ublažiti upalu i smanjiti šećer u krvi.