Vanilin kiflice/Foto: MojPortal.hr

Vanilin kiflice/Foto: MojPortal.hr

savjeti

Najbolji recepti za brze suhe božićne kolače koji mogu stajati tjednima (i još nekoliko trikova)

Bilo da ste ove godine u gužvi ili ste jednostavno odlučili pečenje ostaviti za sam kraj kako bi sve bilo svježe, ovi recepti su spasitelji blagdanskog stola

Božić je pred vratima, a vaš stol još uvijek čeka na one prepoznatljive mirise domaće pećnice? Bez panike. Iako su pripreme u punom jeku, upravo su ovi suhi, prhki kolačići vaši najbolji saveznici u zadnji tren. Za razliku od kremastih kolača koji zahtijevaju sate hlađenja i preciznu dekoraciju, ovi klasici gotovi su brzo, a njihova najveća prednost je što postaju sve bolji kako vrijeme prolazi.

Bilo da ste ove godine u gužvi ili ste jednostavno odlučili pečenje ostaviti za sam kraj kako bi sve bilo svježe, ovi recepti su spasitelji blagdanskog stola.

Linzeri, vanilin kiflice i mirisne zvjezdice ne samo da će zamirisati vaš dom u trenu nego će ostati prhki i ukusni ne samo za božićni ručak, već i kroz cijeli tjedan nakon blagdana. Upalite pećnicu i unesite dašak tradicije u svoj dom uz minimalno stresa i maksimalan užitak.

Donosimo tri provjerena, starinska recepta koji će ostati svježi i prhki do Tri kralja.

1. Prhki Linzeri s marmeladom

Prhki linzeri/Foto: MojPortal.hr

Prhki linzeri/Foto: MojPortal.hr

Linzeri su klasik koji vizualno podiže svaki tanjur. Njihova tajna je u omjeru maslaca i brašna.

Sastojci: 300g glatkog brašna, 200g maslaca, 100g šećera u prahu, 1 jaje, malo limunove korice i marmelada (najbolje od marelice ili maline).

Savjet za svježinu: Linzeri su najbolji nakon 3-4 dana kada upiju vlagu iz marmelade i postanu nevjerojatno mekani. Čuvajte ih u limenoj kutiji na hladnom.

2. Starinske vanilin kiflice

(koje se tope u ustima)

Vanilin kiflice/Foto: MojPortal.hr

Vanilin kiflice/Foto: MojPortal.hr

Recept naših baka koji ne uključuje jaja, što im omogućuje dug rok trajanja.

Sastojci: 250g brašna, 200g hladnog maslaca, 100g mljevenih oraha ili lješnjaka, 70g šećera.

Tajna uspjeha: Kiflice uvaljajte u mješavinu šećera u prahu i vanilin šećera dok su još tople, ali ne i vruće, kako se ne bi polomile.

3. Cimet zvjezdice

(Zimtsterne)

Foto: MojPortal.hr

Foto: MojPortal.hr

Ovaj recept je prirodno bez glutena (ako koristite samo orašaste plodove) i donosi miris Božića u cijelu kuću.

Sastojci: 3 bjelanjka, 250g šećera u prahu, 1 žlica cimeta, oko 350-400g mljevenih badema.

Trika s glazurom: Bjelanjke istucite u čvrst snijeg sa šećerom i odvojite par žlica za premazivanje zvjezdica prije pečenja – tako će ostati snježno bijele.

Kako pravilno čuvati suhe kolače?

Da bi vaši kolači ostali "vječni", pratite ova tri pravila:

1) Hlađenje prije spremanja: Nikada ne stavljajte tople kolače u kutiju; para će ih omekšati i postat će gumenasti.

2) Limene kutije su zakon: Plastične posude mogu promijeniti miris kolača. Limene kutije s komadom papira za pečenje između redova su najbolji izbor.

3) Trik s jabukom: Ako su vam se kiflice previše stvrdnule, ubacite krišku jabuke u kutiju na 24 sata - povući će vlagu i ponovno postati prhke.

Osnovni sastojci za sve tri vrste kolača (vjerojatno ih već imate):

Brašno: 1 kg glatkog brašna (trebat će vam oko 600-700g).

Šećer: 500g šećera u prahu i 200g kristal šećera.

Maslac: 3 standardna pakiranja (ukupno oko 500-600g).

Jaja: Najmanje 5 komada (trebat će vam 1 cijelo i 3-4 bjelanjka).

Mirisi i dodaci:

Orašasti plodovi: 200g mljevenih oraha ili lješnjaka i 400g mljevenih badema.

Začini: Cimet, vanilin šećer (barem 3-4 paketića), limun (za koricu).

Marmelada: Jedna teglica fine marmelade od marelice, maline ili šipka.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!