Na prvu garešničku sarmijadu stigle ekipe iz cijele središnje Hrvatske: Najbolju skuhali "Trezni Moslavci"
kolumnist
komunalije
Vezane vijesti
Više nego uspješna! E, baš takva je bila prva garešnička Sarmijada koja je prošle subote održana na ribnjaku Skresovi, pričaju nam organizatori nove manifestacije, članovi Odreda izviđača Garešnica.
- Sarmu je kuhalo 13 ekipa koje su stigle iz cijele središnje Hrvatske. Zapravo, najmanje je natjecatelja bilo iz Garešnice. Ostali su stigli iz Novske, Kutine, Daruvara, Velike Gorice, Križa i drugih gradova – priča nam Zdenko Zuber iz garešničkog Odreda izvođača.
Tajni recepti
Dimili su se kotlići na Skresovima tijekom čitave subote, a svaka je skuhana sarma bila posebna na svoj način.
- Svaka ekipa imala je neku svoju tajnu i poseban način pripreme tako da ste mogli vidjeti i kušati zaista puno različitih vrsta sarmi. Sve su ih kušali članovi stručnog žirija Josip Novačić, Mateja Husak i Marko Kolak, inače sudionici kulinarskog showa MasterChef, a dodatno se kuhalo još 160 sarmi za sve posjetitelje – priča nam naš sugovornik.
Prvo mjesto osvojila je ekipa „Trezni Moslavci“, predvođena Juricom Bolarićem iz Kutine, drugi su bili „Vatrogasci“ iz Garešnice s Marijanom Mihalincem na čelu, a treće mjesto osvojila je ekipa „Zakrpani“ čiji je glavni kuhar bio Antonio Luketić.
Čuvanje tradicije
- Mnogi su nas pitali kako to da smo ovakvo natjecanje organizirali u rujnu, kad se sarma inače kuha u zimi. Ali, željeli smo iskoristiti lijepo vrijeme i to nam je pošlo za rukom. Bilo je zaista sjajno i zadovoljni, pogotovo kad se u obzir uzme činjenica da je Sarmijada održana prvi put – kaže Zuber.
Sarmijada će se sigurno održati i iduće godine, kako bi se i dalje čuvala tradicija spravljanja ovog jela koje se od pamtivijeka spravlja u Moslavini. Odred izviđača natjecanje je organizirao uz potporu Grada Garešnice i Turističke zajednice Sjeverna Moslavina.
Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!