Fotografija: Martina danas živi svoj san i to zahvaljujući čvrstoj volji i upornosti/Foto: Privatni album
Galerija
Martina danas živi svoj san i to zahvaljujući čvrstoj volji i upornosti/Foto: Privatni album

Lipičanka skinula 49 kg pa pokrenula blog sa zdravim slasticama: "Jednoga ću dana imati slastičarnu"

"Pitaju me svi zašto baš zdrave slastice. Zato da ljudima pokažem da nisu kolači samo Mađarica i krafne. Voljela bih da si svi daju priliku probati nešto zdravije, a jedanko ukusno", kaže nam Martina Marić



LIPIK – Priču o Lipičanki Martini Marić koja je u manje od godinu dana skinula 41 kilogram, a s kojom smo prvi razgovor imali ovoga proljeća, malo koga je ostavila ravnodušnim.

Ova je mlada žena, podsjetimo, svoju sudbinu uzela u svoje ruke, zasukala rukave i krenula u ostvarenje svog cilja.

Do danas Martina je smršavjela 49 kilograma, promijenila je životne navike i postala zdravija i sretnija osoba/Foto: Privatni album
Do danas Martina je smršavjela 49 kilograma, promijenila je životne navike i postala zdravija i sretnija osoba/Foto: Privatni album

Iako je putem prolila puno znoja, te nerijetko vodila bitke u svojoj glavi, nije odustala. Osim ogromnog broja kilograma koje je istopila, Martina je u potpunosti promijenila životne navike te postala zdravija i sretnija osoba. Cijele priče možete se prisjetiti OVDJE.

No, tu njezinoj priči nije kraj. Naprotiv, ovaj korak oko mršavljenja, Lipičanki je otvorio potpuno nove vidike pa se danas ona može pohvaliti i s novom poslovnom idejom koju polako, ali sigurno pretvara u pravi posao.

Sweet & Fit

Naime, Martina je tokom proteklog ljeta pokrenula svoj blog vezan uz zdrave recepte, točnije, slastice. Nazvala ga je vrlo prigodno - Sweet & Fit.

Zdravo, a ukusno/Foto: Privatni album
Zdravo, a ukusno/Foto: Privatni album

- Pitaju me ljudi, a i moj trener Josip, zašto baš zdrave slastice. Zato da ljudima pokažem da nisu kolači samo Mađarica i krafne. Voljela bih da si svi daju priliku probati nešto zdravije. To mi je želja. Daleko od toga da slastice nisu kalorične. Ali postoje načini da ipak unesemo zdravije kalorije u svoje tijelo, kaže nam Martina i pojašnjava kako je krenula s blogom i Instagramom. Tamo objavljuje svoje recepte. Zasad još uvijek nije ništa službeno otvorila, no to ne znači da u budućnosti neće.

Presjek zdrave torte/Foto: Privatni album
Presjek zdrave torte/Foto: Privatni album
Foto: Privatni album
Foto: Privatni album

- Još uvijek pečem slastice prijateljima. Riječ je o mojim receptima do kojih dolazim kombinacijom različitih namirnica. Htjela bih imati baš nešto svoje, a ne kopirano. Većinom su to recepti koji se baziraju na sličnim namirnicama, no uvijek dodam nešto drugačije i tako ih učinim originalnim, priča nam Martina koja puno vremena i truda posvećuje i izgledu svojih slastica. Kako kaže, želi da to bude ljudima i privlačno.

Ukrašavanje i fotografiranje 

- Ponekad ukrašavanje i fotografiranje kolača traje duže nego sama priprema. No, što šarenije i sa što više boja, bolje prolazi kod ljudi tako da mi nije teško potruditi se, kaže Martina koja osim jednostavnih keksića, košarica i muffina, izrađuje i torte.

Puno pažnje Martina posvećuje i dekoraciji slastica/Foto: Privatni album
Puno pažnje Martina posvećuje i dekoraciji slastica/Foto: Privatni album

Klasične kolače u kojima su temeljene namirnice bijelo brašno, šećer i margarin trudi se izbjegavati.

- Tradicionalne kolače eventualno pripremim za suprugov rođendan. Uglavnom gledam da se u potpunosti prebacim na svoje, zdravije kolače. Veseli me što i suprug, za razliku od ranije kada nije htio ni kušati, sada počinje uživati u mojim zdravim slasticama. Sviđaju mu se, priznaje Martina kojoj su osnovne namirnice datulje, med, agavin i javorov sirup koji zamjenjuju šećer. Brašno koristi pirovo, integralno, kokosovo i zobeno. Ponekad se u njezinoj kuhinji pronađe i brašno od slanutka.

Martina tradicionalne kolače i torte peče eventualno na suprugov rođendan//Foto: Privatni album
Martina tradicionalne kolače i torte peče eventualno na suprugov rođendan//Foto: Privatni album

- Te neke rijetke namirnice teško je i pronaći u svim trgovinama. Makar vidim kako se i to mijenja. Trgovci ipak sve više povećavaju broj zdravih namirnica na svojim policama, ističe naša sugovornica koja se čokolade ne odriče u svojim slasticama.

- Kupujem čokoladu s velikim postotkom kakaoa, a ako radim neke preljeve i glazure, onda radim sama svoje preljeve od kakaoa i uglavnom agavinog sirupa. Okus bude isti kao i kod klasične glazure od čokolade, priznaje Martina koja uživa u tome što radi.

Plan za budućnost

Iako joj je ponekad teško kombinirati namirnice tako da slastica uspije od prve, Martini nije mrsko niti tri puta zaredom raditi istu slasticu sve dok ne usavrši omjere.

Foto: Privatni album
Foto: Privatni album

- Energetske pločice radila sam tri puta i tek iz trećeg pokušaja pogodila. Prva dva puta recept je bio totalni promašaj. Svaki put moram sve vagati i zapisivati, nije to baš lako, no nema veze. Glavno da na kraju uspijem i budem zadovoljna, kaže Martina koja u budućnosti vidi sebe kao vlasnicu jedne male slastičarnice koja u ponudi ima isključivo zdrave slastice.

Prijatelji su oduševljeni zdravim kolačima/Foto: Privatni album
Prijatelji su oduševljeni zdravim kolačima/Foto: Privatni album
Podrška mame i brata/Foto: Privatni album
Podrška mame i brata/Foto: Privatni album

- Vidjet ćemo u kojem smjeru će se moj san kretati. Mala smo sredina i moram dobro istražiti tržište prije nego što krenem u posao. Iako kod nas nema takve slastičarnice, želim biti sigurna u što ulazim. Zasad me veseli što moje zdrave i sirove kolače prijatelji baš hvale. Svi budu oduševljeni okusom i izgledom i baš sam sretna što dobro prolaze. Jednom me prijateljica pitala: „Pa dobro, tko sve to pojede?!“. Vidjela je da stalno nešto radim i objavljujem pa ju je zanimalo. A istina je da planu u trenu. Ili ponesem gdje idem, degustacija prije treninga, neko druženje ili netko navrati k nama ili poklonim… Prijateljima poklonim za rođendan i tako, priča Martina čije slastice su zasad jednostavne.

Degustacija zdravih slastica prije treninga/Foto: Privatni album
Degustacija zdravih slastica prije treninga/Foto: Privatni album

- Pravila sam keksiće od samo dva sastojka – datulja i badema. Sve je s pečenjem bilo gotovo za 20-ak minuta. Fino i ukusno. Želim potaknuti i druge da se okušaju i naprave nešto zdravo. Možda se nekome čini da su to skupe namirnice, no one se mogu zamijeniti i nekim povoljnijima, koje možda imamo kod kuće poput lješnjaka ili oraha, podsjeća Martina koju smo upitali i je li postigla svoj cilj što se tiče skidanja kilograma.

Proces oko skidanja kilograma

- Još sam u procesu. Sada sam na minus 49 kilograma, a voljela bih skinuti još 10-ak. Sada sve ide teže i sporije, no dobro. Dala sam si duži rok i nemam više pritisak, sve je opuštenije, ističe Martina koja kaže je ovaj osjećaj danas vrijedio svakog uloženog truda tokom zadnjih godinu i pol.

Lipičanka rijetko kada skida osmijeh s lica/Foto: Privatni album
Lipičanka rijetko kada skida osmijeh s lica/Foto: Privatni album
Foto: Privatni album
Foto: Privatni album

- Druga sam osoba. I dalje sam redovita na treninzima na koje idem tri puta tjedno. Sve ostale obveze se prilagođavaju prema tome. Proces mršavljenja otvorio mi je nove vidike. Da toga nije bilo, zasigurno ne bih niti razmišljala o otvaranju slastičarne sa zdravim slasticama, priznaje Martina.

Svi koji žele vidjeti što to Martina radi i priprema, njezine recepte mogu pronaći na web stranici OVDJE. Zapratiti ju možete i na Instagram profilu @_sweet_and_fit_

Mi vam otkrivamo jedan od top recepata. Riječ je o nadaleko poznatim browniesima, ali na Martinin način.

Sirovi brownie

Priprema je stvarno jednostavna, sve je gotovo za pola sata, a okus je savršen. Možda Vam se na prvi pogled ponekad čine sastojci malo neobični, ali kada krenete u izradu, vidjet ćete da su dostupni u svim trgovinama.

Podloga:

© 250 g orašida

© 20 datulja

© 75 ml javorovog sirupa

© 70 g kokosovog brašna

© Prstohvat soli

© 75 g kakaa

Sve sastojke ubaciti u blender i izmiješati. Koristila sam pola bademe i pola orahe, a možete kombinirati i s lješnjacima, brazilskim oraščićima… Rasporediti po kalupu veličine 28 x 15 i ostaviti tridesetak minuta u hladnjaku.

Sirovi browniji/Foto: Privatni album
Sirovi browniji/Foto: Privatni album

Čokoladni preljev:

© 100 g kokosovog ulja

© 60 g kakaa

© 75 g javorovog sirupa

© 2 žlice bademovog maslaca

Otopiti kokosovo ulje i ostaviti da se malo prohladi, žlicom umiješati sve ostale sastojke i rasporediti preko podloge.

Badeomov maslac kupujem u DM-u, a isti možete zamijeniti i s kikiriki maslacem.

Posipala sam sjeckanim bundevim sjemenkama i goji bobicama!

Ostaviti u hladnjaku 2-3 sata da se čokoladni preljev stegne i igrajte se sa oblicima izrezivanja!

Uživajte i javite dojmove nakon isprobavanja!, poručuje ova vedra i uvijek dobro raspoložena Lipičanka.

Lejdisice su osvojile drugu nagradu za svoj ajvar/Foto: Privatni album
Lejdisice su osvojile drugu nagradu za svoj ajvar/Foto: Privatni album
Foto: Privatni album
Foto: Privatni album

I za kraj, Martina je protekloga vikenda, zajedno sa svojim prijateljicama, ispekla u Lipiku fantastičan ajvar. Djevojke koje su se nazvale "Lejdis" osvojile su drugo mjesto. Na izložbenom prostoru, naravno, pronašle su se i Martinine zdrave slastice koje su, pogađate, planule u trenu. 

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!