Kreće treća faza projekta "6-i elementi" koji je visoko izdvojio Daruvar na gastro karti Hrvatske
kolumnist
komunalije
Vezane vijesti
Nekoliko druženja, razmjena iskustava i ideja dovela je do projekta 6-i elementi, jedinstvenog u Hrvatskoj po tome što je uspio povezati sve ugostitelje u jednom gradu u ponudi zdrave, domaće hrane na posebnim menijima i to treću godinu zaredom.
Za njegovu realizaciju najzaslužniji su Ivana Plažanin Vuković, direktorica Turističke zajednice Daruvar Papuk, Karin Mimica, pokretačica projekta Gastronaut, i, naravno, daruvarski ugostitelji koji su tu ideju prihvatili te je svake godine nadograđuju novim jelima.
Daruvarski ugostitelji su i osmislili gastronomske interpretacije tema i to ovim redom:
1) Jela koja jačaju imunitet
2) Jela za sportaše
3) Daruvarske parove
4) Gurmanske čarolije za kosti i zglobove
Dakle, u restoranima Queen, Srce, Little Italy, Taverna, Terasa te u zdravljaku Orijent i Fast foodu Black&White možete naručiti jela koja ne samo da su ukusna i domišljato aranžirana nego i pomažu vašem zdravlju te vam jačaju imunitet.
Zapravo je sve jednostavno rečeno u svojevrsnom sloganu izgovorenom na kraju promotivnog filma, a koji kaže: “Doživite Daruvar kroz hedonizam u funkciji zdravlja” i kada vidite sva ta jela shvatite da slogan nije nikakvo pretjerivanje.
- Cilj nam je uklopiti nekoliko priča u jednu, termalne izvore i zdravstveni turizam, hedonizam, lokalne proizvođače pića poput destilerija Wise Grus, Vinarije Daruvar, Pivovare Daruvar, Pčelarstvo Daruvar, OPG Jareš koji ima sjajnu priču sa sirevima... U trećoj fazi ovog projekta bazirali smo se na jela za jačanje koštano zglobnog sustava i uvođenje priče o ginku pa će se u ugostiteljskim objektima moći naručiti čaj od ginka ili Pelinkovac od ginka kojeg proizvodi daruvarska destilerija Wise Grus. Projekt je potpomognut sredstvima Hrvatske turističke zajednice i Grada Daruvara i zahvaljujući toj potpori realizirali smo i treću fazu - rekla je direktorica Turističke zajednice Daruvar Papuk Ivana Plažanin Vuković.
Treća faza projekta 6-i elementi, kao i prethodne dvije, radi se u suradnji s Karin Mimicom koja je ujedno i voditeljica ovog projekta, a inače pokretačica Gastronauta, medija specijaliziranog upravo za gastro ponudu.
- Što više otkrivam Daruvar, grad mi se sve više sviđa. Prilagodili smo se zdravstvenom turizmu i namirnicama koje jačaju imunitet. Ono što je također jedinstveno za Hrvatsku, ugostitelji su pokrenuli Daruvarske parove, odnosno sljubljivanje daruvarske hrane s pićima s pićima koja se proizvode na daruvarskom području. Sljubljivanje hrane i vina je poznato, ali Daruvar je jedina destinacija koja je spojila svoju hranu sa svojim craft pivom, 5th Elementom i Staročeškim. U drugoj godini smo ponudu specijalizirali za sportaše pa smo radili jela s velikim postotkom proteina i vlakana, a nekih 40-ak novinara se upravo s tim jelima potpuno oduševilo. Projektu se pridružio OPG Jareš, što je sjajno, jer svi objekti sada nude njihove sireve i ostale proizvode koji nastaju nekoliko kilometara dalje od Daruvara. Također smo uvrstili ove godine u jela i lješnjak kojega ovdje ima jako puno, a izvrsna je namirnica za organizam pa smo došli, uz suradnju s nutricionistima, došli do gurmanskih čarolija za kosti i zglobove - rekla je Karin Mimica koja je naglasila kako je Daruvar posljednjih godina izrastao u jednu od najboljih gastronomskih destinacija na području središnje Hrvatske.
Projekt je pohvalio i Marcel Medak, direktor Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije koji je kratko, ali efektno rekao:
- Nedavno smo imali studijsko putovanje novinara iz Njemačke koji su prije nas bili u Krapinsko-zagorskoj županiji i meni osobno su svi do jednog rekli da je kvaliteta gastronomije u našoj županiji barem za dva koplja ispred Krapinsko-zagorske županije koja je turistički puno razvijenija od nas. Kvalitetna hrana, organski uzgojena s lokalnog područja je apsolutni pogodak. Drago nam je što pomažemo ovako kvalitetan projekt i što smo dio njega - rekao je Medak.
Dogradonačelnica Grada Daruvara Vanda Cegledi kretko je poručila okupljenima:
- Jako sam sretna i zahvalna što radite ovaj projekt koji dosita donosi rezultate jer gosti koji nam dolaze nam čestitaju na gastronomskoj ponudi, a bez nje nema kvalitetnog turizma. Ne bojim se za našu budućnost jer vi radite odličan posao i zahvalna sam što nudimo lokalno, organski, naše - rekla je dogradonačelnica Vanda Cegledi.
Jela koja se nude u trećoj fazi projekta 6-i elementi prezentirali su vlasnici ugostiteljskih objekata, a mi vam donosimo fotografije onoga što ćete moći naručivati u daruvarskim ugostiteljskim objektima u dijelu menija koji će se zvati kao i projekt.
Fast Food Black & White
Za jačanje imuniteta
Fitness salata s piletinom i agrumima – matovilac, rukola, zelena salata, baby špinat, sezonsko voće i agrumi, domaći dressing, balsamico umak i tostirani lješnjaci - preporučamo je i za sportaše
Okrepljujući wok - wok sa svinjskim fileom, čilijem, đumbirom i svježim gljivama uz dodatak tanke tjestenine, limete, soja sosa i tostiranih lješnjaka
Za sportaše:
Sportilja - tortilja, piletina sa žara, cherry rajčica, kukuruz, paprika, rikola, tostirani lješnjaci s domaćim dressingom
Gurmanske čarolije za kosti i zglobove:
Khachapuri sa tri sloja sira
Daruvarski parovi:
Black smash burger s grilanim kuhanim sirom uz Staročeško pivo
Ginko
St. Patrick palačinke s ginkom
Black & White nudi niz kreativnih street food jela. Lješnjaci koji doprinose njihovim nutritivnim vrijednostima i okusima su s vlastitih stabala.
Kavana Queen
Za sportaše:
Salata od piletine i gljiva (šampinjoni i vrganji, feta sir)
Jela koja jačaju imunitet:
Pileći wok s povrćem, đumbirom i čilijem i uz njega preporučamo Sauvignon Badel 1862 d.d. Vinarija Daruvar
Gurmanske čarolije za kosti i zglobove
Rolice od skute i šunke, sirevi s medom i lješnjacima
Grilani škripavac s pečenim paprikama
Kolač od lješnjaka i malina
Daruvarski parovi:
Gulaš od divljači iz daruvarskih šuma uz knedle s lješnjacima te predlažemo 5th ELEMENT IIPA, jako ale pivo.
Ginko za bolju cirkulaciju i pamćenje
Čaj od ginka
Pelinkovac ginko
Restoran je poznat i po roštilju te mesnim platama.
Restoran Little Italy Pub
Za sportaše:
Juneći carpaccio
Toplo hladna salata od bifteka
Biftek za sportaše u umaku od 4 vrste gljiva, riža, salata od rukole, cherry rajčica, grana padana i sjemenki
Gurmanske čarolije za kosti i zglobove
Skuta s medom i lješnjacima
File lososa iz krušne peći s krumpirima i povrćem
Čokoladni sufle s lješnjacima i sladoledom
Daruvarski parovi:
BBQ rebarca i Staročeško pivo
Ginko za koncentraciju i pamćenje
Čaj od ginka
Pelinkovac ginko
Restoran je poznat po steak-ovima, biftecima, pizzama i sjajnoj atmosferi u kojoj dolaze uživati i gosti iz drugih destinacija.
Restoran TERASA
Za sportaše
Wok - okoštani pileći batak i zabatak s povrćem (bambus, kupus, poriluk, klice, paprika, luk, crna gljiva) uz cijeđeni sok od naranče
Gurmanske čarolije za kosti i zglobove
Grilani kuhani sir na posteljici od rikole, matovilca i zelene salate, začinjeno s tostiranim lješnjacima uz marmeladu od marelice; ginko čaj s medom i limunom
Daruvarski parovi:
Okoštani pileći batak – zabatak, umak od kopra, knedle dizane na pari, salata od svježeg kupusa uz 5th Element pivo Aba Pivovare Daruvar
Tradicionalna jela češke kuhinje
Gulaš od divljači, dizane knedle na pari, salata od cikle uz tamno pivo Stout, 5th Element linija Pivovare Daruvar
Desert: Tačkrle s pekmezom od šljiva uz Pelinkovac ginko Wise Grus
Ginko - za bolju cirkulaciju i pamćenje
Čaj od ginka
Pelinkovac ginko
Restoran SRCE
Za jačanje imuniteta
Ljuti fiš paprikaš s tjesteninom
Gurmanske čarolije za kosti i zglobove
Šaran paniran u bučinim sjemenkama i grah salata
Pureća rolica punjena šunkom i sirom s grilanim povrćem
Daruvarski parovi
Pijani šaran s ribnjaka Končanica uz kojeg predlažemo 5th ELEMENT IIPA nefiltrirano pivo
Svježi šaran pohani u pivskom tijestu sa sportskom salatom sa sjemenkama ili krumpir salatom ili grah salatom uz koje predlažemo 5th ELEMENT IIPA nefiltrirano pivo
Za sportaše uz jela s grilla i pohana
Sportska salata sa sjemenkama
Ginko za bolju cirkulaciju i pamćenje
Čaj od ginka
Pelinkovac ginko
Restoran je poznat po svježoj slatkovodnoj ribi s Ribnjaka Končanica i gablecima.
Restoran Taverna
Za sportaše posebno preporučamo:
Krem juha od brokule s tostiranim kruhom od cjelovitih žitarica
Punjeni ramstek sa žara (sa špinatom i gljivama)
Rižoto sa špinatom; zelena salata s maslinovim uljem i orašastim plodovima
Gurmanske čarolije za kosti i zglobove
Meni 1
Krem juha od špinata s topljenim sirom i lješnjacima
Suvidirana pileća prsa u krosti od prženih lješnjaka, zapečena brokula s kiselim vrhnjem, krumpir kuhan s ginkom, salata radič
Čokoladni kolač s karamel umakom i cramblom od lješnjaka
Meni 2
Krem juha od buče sa sladoledom od kiselog vrhnja i tostiranim bučinim sjemenkama.
Svinjski lungić punjen kremom od prženih lješnjaka i svježim sirom u demi glase umaku s ginkom, dizane knedle na pari, zelena salata s kruškom i orasima.
Kolač od lješnjaka s umakom od šumskog voća
Daruvarski parovi:
Zapečeni krumpir s dimljenim sirom
Pečena svinjska rebaraca u umaku od meda i senfa; grilano zrnje kukuruza s aromatiziranim začinima i limunom
Zelena salata s tostiranim kruhom i preljevom od majoneze i parmezana
Uz ovo jelo predlažemo 5th ELEMENT ABA, American blond pivo.
Ginko - za bolju cirkulaciju i pamćenje
Čaj od ginka
Pelinkovac ginko
Zdravljak Orijent
Jelo koje jača imunitet:
Domaći jogurt s medom od lipe
Daruvarski parovi:
Burek od sastojaka koje proizvode lokalni dobavljači s domaćim jogurtom.
Baklava od daruvarskih oraha i domaća limunada
Gurmanske čarolije za kosti i zglobove
Cheesecake s domaćim sirom
Ginko za bolju cirkulaciju i pamćenje
Čaj od ginka
Zdravljak je poznat po burecima i jogurtu iz vlastite proizvodnje.
Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!