Iskusni gljivar otkriva gdje kod nas rastu najfiniji vrganji: ''Čuvajte se otrovnih dvojnica!''
kolumnist
komunalije
Vezane vijesti
Ovih dana ima ih po svim šumama i gorama Bjelovarsko-bilogorske županije, no pitate li Moslavce gdje rastu najbolji vrganji, spremno će vam odgovoriti – u Garjevici. Potvrđuje to i iskusni šumar i dobar poznavatelj gljiva, Čazmanac Mladen Kolenc. Poznata šuma na Moslavačkoj gori zbog toga je i ovih dana omiljeno odredište brojnih berača gljiva koji onamo odlaze u nadi da će naći jesensku poslasticu koja na ''slobodnom'' tržištu doseže cijenu od nevjerojatnih 30 eura za kilogram. No, tražiti ovih dana vrganje u brdima, kaže Mladen Kolenc, možda baš i nije dobra ideja.
Hajdinci kasne
- Na šumskim kosama ove jeseni nema nikakvih gljiva, no zato ih ima u nižim predjelima, uz jarke, živice i rubove šuma. Ima i vrganja, no to su još uvijek ljetni vrganji koji su malo ''zakasnili'' zbog vremenskih prilika. Oni su svijetli, dok oni pravi, jesenski odnosno hajdinski vrganji, koji se prepoznaju po tamnom klobuku i slove za najkvalitetnije, tek trebaju stići, vjerojatno krajem listopada – priča nam iskusni čazmanski gljivar i ljubitelj prirode.
Osim vrganja, beru se ovih dana i druge gljive, no pritom valja biti na oprezu, upozorava Kolenc, jer mnoge jestive gljive imaju svoje otrove dvojnice. Tako je, primjerice, ukusnu narančastu lisičicu vrlo lako zamijeniti za otrovnu zavodnicu, dok mnogima omiljena sunčanica ima dvije otrovne imitatorice – panterovu muharu i biserku.
- Bez obzira na to što imaju lijepa imena, te su gljive otrovne i, ako niste sigurni je li riječ o sunčanici ili nekoj drugoj gljivi, nemojte je brati. Inače, na našem području možemo pronaći četiri vrste sunčanica, a većina raste u šumama. Moguće ih je pronaći i na livadi, no vjerojatnije je da će ondje rasti otrovnice. Da biste bili sigurni da je riječ o sunčanici, otkinite joj komadić klobuka, ako počne mijenjati boju, bacite je, riječ je o otrovnici – savjetuje Kolenc.
Kobne posljedice
Dodaje kako posljedice trovanja gljivama mogu biti kobne te čak dovesti do smrtnog ishoda. Sve ovisi o vrsti gljive otrovnice i stanju čovjekova organizma.
- Neki se ljudi neće dobro osjećati čak ni nakon što pojedu vrganj, nismo svi isti. No, važno je znati kako se prvi simptomi trovanja gljivama javljaju dva do tri sata nakon konzumacije otrovnih gljiva u obliku bolova u trbuhu i mučnine. Teži simptomi javljaju se nešto kasnije, a mogu se očitovati kao povraćanje, proljev, lupanje srca i znojenje, dok najteži nastupaju još kasnije i mogu rezultirati smrću – kaže Kolenc, ističući zanimljivu činjenicu da će se, što je gljiva otrovnija, simptomi trovanja pojaviti kasnije.
Jako je važno u slučaju pojave bilo kakvih simptoma potražiti liječničku pomoć.
Berba uz dozvolu
- Roditelji bi pak trebali znati da djeci do otprilike desete godine života uopće ne bi smjeli davati da jedu gljive jer još nemaju razvijene enzime koji bi im pomogli u probavljanju takve namirnice – kaže Kolenc.
Naš sugovornik podsjeća sve berače kako im je za berbu šumskih plodova potrebna dozvola koju mogu izvaditi u najbližoj Šumariji, a po osobi je dozvoljena berba do 3 kilograma gljiva. Ta je informacija korisna s obzirom da, kako doznajemo, carinski inspektori ovih dana ''vrebaju'' u blizini moslavačkih i bilogorskih šuma te zaista provjeravaju pridržavaju li se građani ovoga pravila.
A za sve gljivare i one koji to tek planiraju postati korisna će biti i informacija kako će ovoga vikenda u sklopu popularne Bučijade u Ivanić-Gradu biti održana i izložba gljiva koju priprema tamošnje gljivarsko društvo u suradnji s čazmanskom planinarima. Izvrsna je to prilika za naučiti nešto novo o omiljenim šumski plodovima kojih ove godine, nakon nekoliko ''siromašnih'' sezona, u šumama središnje Hrvatske konačno ne nedostaje.
Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!