Glavni kuhar Toplica Lipik: Tri proljetna jela za zdrav i jak organizam
kolumnist
komunalije
Vezane vijesti
Alen Tutić, chef Toplica Lipik pripremio je za vas nova tri sjajna jela. Budući da nam je došlo proljeće i sve oko nas se zazelenilo, chef Tutić pripremio je krem juhu od brokule. Uz krem juhu od brokule ide i tostirani kruh narezan na kockice koji je tu da bi upotpunio okus juhe. Brokula je inače jako zdrava namirnica koja snižava krvni tlak, smanjuje stres, a dobra je za organizam jer je bogata vlaknima pa poboljšava probavu.
Svježe namirnice
Nakon juhe na izboru su vam dva glavna jela. Prvo je salata s piletinom i dresingom od vlasca zamišljena kao svojevrsni proljetni miks s pečenom piletinom uz dodatak dresinga od vlasca. Jelo je bogato sezonskim namirnicama jer je, kaže chef Tutić, potrebno iskoristiti ovo doba godine kako bismo u jelu imali što više svježih namirnica.
- Cilj je izbjeći smrznute sastojke, a koristiti što je moguće više svježih namirnica iz prirode, dakle salata i povrća - kaže chef Tutić. Jelo je bogato vitaminima, vlaknima i proteinima. Začinjeno je s aceto balsamicom i maslinovim uljem.
- Mediteranska prehrana je jako dobra za naše zdravlje jer se možemo lijepo najesti, a nakon obroka ne osjećamo onu »težinu«. Za upotpunjavanje okusa ovog jela izabrali smo dressing od luka vlasca - kaže chef Tutić.
Drugo glavno jelo je pečena škarpina sa salatom od rikule i cherry rajčicama.
- To je još jedno tipično mediteransko jelo. Riba je poznata po tome što je bogata zdravim i tijelu potrebnim omega masnim kiselinama. Povrće je bogato vlaknima i poboljšava nam cirkulaciju. Jelo je začinjeno samo sa solju i maslinovim uljem. i nakon njega se može bez problema raditi - kaže chef Tutić.
KREM JUHA OD BROKULE
Za krem juhu od brokule bit će vam potrebno:
1 veća brokula
1 krumpir
1 manja glavica crvenog luka
10 grama maslaca
2 žlice sol
1 žlicu papra
Vrhnje za kuhanje za dekoraciju
2 kriške kruha
PRIPREMA:
Brokulu operite i izrežite na manje cvjetove, zatim krumpir i luk ogulite i operite. Na ugrijani maslac dodajte usitnjeni crveni luk te ga popržite. Kada luk dobije zlatno žutu boju dodajte usitnjeni krumpir i brokulu. Sve zajedno popržite i zalijte s vodom. Te začinite s soli i paprom i ostavite da kuha 20min uz povremeno miješanje. Kada su sve namirnice omekšale sklonite s vatre i smiksati štapnim mikserom. Začiniti dodatno po želji i prije konzumiranja kapnite malo vrhnja za kuhanje.
Uz krem juhu od brokule poslužite tostirani kruh.
Ljekovita svojstva brokule
Brokula je izuzetno bogata klorofilom, tako da sudjeluje u poboljšanju krvi i metabolizma. Zbog velike količine hranjivih tvari i niskokalorične brokule, može se konzumirati u neograničenim količinama i uključiti u svakodnevnu prehranu, a pri tome se pridržavati dijeta koje se temelji na načelima pravilne prehrane. Osim toga, brokula ima ljekovita svojstva. Na primjer, supstanca sulforan u svom sastavu može uništiti viruse kojima su neki antibiotici neosjetljivi, kao i bakterije koje mogu uzrokovati neke čireve na želucu.
Dobrobiti brokule su bezuvjetne, to se može vidjeti ako uzmemo u obzir njegov bogati vitaminsko-mineralni sastav, uzimajući u obzir nizak kalorijski sadržaj brokule. Sadrži veliku količinu vlakana, beta-karoten, folnu kiselinu, kalij i vitamin C. Prema sadržaju potonjeg brokula zauzima jedno od prvih mjesta, jer je askorbinska kiselina u njoj 2,5 puta veća nego u bilo kojem citrusu.
Vrijeme pripreme: oko 30 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 230 kcal
SALATA OD RIKULE I CHERRY RAJČICA S PEČENOM ŠKARPINOM
Za salatu od rikule I cherry rajčica s pečenom škarpinom bit će vam potrebno:
300 grama rikule
150 grama cherry rajčica
400 grama filea od škarpine
Maslinovo ulje
1 žlica soli
1 žlica papra
1 Limun
PRIPREMA:
Rikulu operite i ostavite da se ocijedi, cherry rajčicu operite te je izrežite na manje komadiće. Pomiješajte rikulu i cherry rajčicu malo začinite s maslinovim uljem i soli. Malo kapnite limuna za bolji okus salata. Operite škarpinu i po želji narežite na manje komadiće i posolite. U tavu stavite maslinovo ulje i kada se ulje dobro zagrije popržite škarpinu. Na tanjur servirajte salatu od rikole i cherry rajčicu, zatim na salatu složite škarpinu i sve poškropite s maslinovim uljem. Po želji dodatno začinite acetom balsamicom.
Vrijeme pripreme: oko 30 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 330 kcal
Popularno se koristi u talijanskoj kuhinji, a najčešće se dodaje u salate jer pojačava okus. Mladi listovi rikule imaju blaži okus, dok zreli listovi imaju više papreni okus. Rikula je jedna od niskokaloričnih namirnica koja ujedno sadrži mnogo nutrijenata i fitokemikalija. Rikula, kao i druge biljke iz porodice kupusnjača, sadrže fitokemikalije izotiocijanate, poput sulforafana i erucina koji dokazano imaju zaštitno i antikancerogeno djelovanje. Konzumacija rikule može poboljšati zdravlje na brojne načine. Snižava krvni tlak, doprinosi zdravlju očiju, smanjuje rizik od karcinoma i pospješuje probavu.
SALATA S PILETINOM I DRESINGOM OD VLASCA
Za salatu s piletinom i dresingom od vlasca bit će vam potrebno:
400 grama pilećih prsa
100 grama zelene salate
100 grama crvenog radića
1 mrkva
1 kukuruz šećerac
20 grama rikole
50 grama cherry rajčica
1 crveni luk
1 ljubičasti luk
Aceto balsamico
1 zlica soli
1 žlica papra
20 grama maslaca
Dresing od vlasca:
Luk vlasac
150 grama grčkog jogurta
Prstohvat soli
Prstohvat papra
Malo maslinovog ulja
PRIPREMA:
Pileća prsa narežite na trakice i začinite. Stavite na hladno mjesto da piletina upije začine.
Na zagrijani maslac popržite piletinu da se zarumeni da ostane sočna. Te ju sklonite s masnoće na tanjur. Navedeno povrće operite izrežite na manje komade. Zatim stavite u jednu posudu i začinite s aceto balsamicom, soli, paprom. Sve sastojke dobro pomiješajte i stavite u hladnjak da sve povrće upije začine. U posudu s povrćem dodajte piletinu i dobro promiješajte.
Što više povrća
Za dresing od vlasca uzmite grčki jogurt te ga izradite malo da ne bude grudica dodajte prstohvat soli, malo maslinovog ulja i usitnjeni luk vlasac. Sve dobro promiješajte i stavite u hladnjak.
Salatu od piletine poslužite hladnu, dresing poslužite posebno da svatko stavi koliko želi. Jer ukusi oko količine dresinga na salati su različiti. U salatu s piletinom možete bilo koje povrće staviti, preporuka je da koristite sezonsko povrće. Što više povrća u salati ju čini ukusniju i oku primamljivo zbog različitih boja.
Vrijeme pripreme: oko 30 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 430 kcal