Gareščanka Ira otkrila recept za praline s prošekom s kojima je oduševila žiri u Zadru
kolumnist
komunalije
Vezane vijesti
Gareščanka Ira Ražov odnijela je pobjedu na Smotri učeničkih zadruga Zadarske županije izradivši praline s prošekom, piše KruGarešnica.info.
Ira pohađa Poljoprivrednu, prehrambenu i veterinarsku srednju školu „Stanka Ožanića“ u Zadru, smjer tehničar nutricionist, a ondje je udružila snage s kolegicom Aneom Šimunović te su djevojke osmislile slasticu naziva „Čokoladna simfonija“.
Šest pokušaja
Prvotna ideja za „ulazak“ u priču s nagrađenom slasticom došla je od razrednice i profesorice.
- U sklopu praktične nastave morali smo raditi čokoladne praline. Uz to, trebalo je napraviti i nešto za smotru, a kako je profesorica vidjela da nam izrada dobro ide, predložila je kolegici Šimunović i meni da sudjelujemo na Smotri sa svojim proizvodom i tako je sve krenulo - kaže Ira.
Ipak, od ideje do realizacije dalek je put. Tako je pred djevojkama bilo puno promjena omjera sastojaka, kombiniranja i usavršavanja kako bi se došlo do finalnog proizvoda.
- S izradom smo krenule oko mjesec dana prije smotre i prije nje smo šest puta radile praline kako bismo isprobale što je najbolje. Sam proces izrade kreće sa sjeckanjem čokolade, nakon čega se ona temperira u mikrovalnoj pećnici i ulijeva u silikonske kalupe te se čeka da se malo ohladi, a onda ide drugi sloj. Izrađuje se ganache krema te se dodaje prošek s kojim se pune praline, a unutra se stavljaju i grožđice koje prethodno stoje natopljene u prošeku. Naposljetku se opet temperira čokolada s kojom se pralina zatvara te ostavlja u hladnjaku da se stvrdne i dobiva se završni proizvod - otkriva nam Ira Ražov recept za uspjeh.
Važne je životne uspjehe uvijek lijepo podijeliti s prijateljima, a još je ljepše kada su oni dio tih priča. Takav je slučaj i u ovoj priči o uspjehu mlade Gareščanke, koja je na putu do uspjeha koračala rame uz rame s prijateljicom Aneom Šimunović.
Uspješna prijateljica
- Anea je mlada tenisačica koja od svoje sedme godine trenira tenis. Vrlo je uspješna i ide na puno natjecanja – što u Hrvatskoj, što izvan nje. Ona stalno putuje, a cilj joj je upisati koledž u Americi te jednog dana postati teniska trenerica - s ponosom govori Ira o svojoj uspješnoj prijateljici.
Nakon osvojenog prvog mjesta na županijskoj razini, ono što djevojke dalje očekuje je 36. smotra i natjecanje učeničkih zadruga Republike Hrvatske koja će se održati 24.-27. rujna u Poreču. Očekivanja su, priznaje Ira, velika.
- Imam velika očekivanja od Smotre jer smatram da je proizvod stvarno vrijedan i dobar. Neću se zaletavati i previše očekivati jer je puno izlagača i proizvoda iz cijele Hrvatske tako da moramo uzeti u obzir da će biti puno konkurencije. Ipak, smatram da imamo jako dobar proizvod koji može jako dobro proći na Smotri - iskrena je Ira.
Iako je do Smotre još nešto više od dva mjeseca, pripreme za nju već traju jer je, osim proizvoda, potrebno imati i pismeni te video prikaz, izvješće i predstavljanje. Sam proizvod pak, ne smije se mijenjati.
Još ih nema u prodaji
- Proizvod mora biti onakav kakav se prezentirao na županijskoj razini. Tako da mi nećemo ništa mijenjati, možda kalup da dobijemo neki drugačiji oblik, ali sam proizvod okusom i kvalitetom mora biti isti - pojašnjava Ira.
Sam naziv „Čokoladna simfonija“ obećaje dobar okus, a nagrađenu smo garešničku učenicu pitali i može li se proizvod naći u prodaji.
- Nažalost još ne, iako ravnateljica razvija ideje da bi se moglo naći u prodaji u Zadru. Kada u sklopu škole imamo neku smotru, onda prezentiramo proizvod i on se može kupiti, pa su ga tako kupovali i turisti, no sada se više ne može naći u prodaji, ali ideja da se u neko skorije vrijeme nađe u prodaji i dalje je prisutna - priča Ira.
Dakle, planovi su veliki, a osim planova za prodaju pralina s prošekom, Ira razvija i planove za svoju budućnost, piše KruGarešnica.info.
- Za sljedeću školsku godinu, plan mi je da završim srednju školu i maturiram s najboljom mogućom ocjenom. Već imam planove i koji bih fakultet upisala, ali sve u svoje vrijeme - kaže Ira uz smiješak.
Ipak, stanje nutricionizma u Hrvatskoj nije sjajno, stoga je unatoč ljubavi prema tom zanimanju, teško donijeti odluku u kojem smjeru nastaviti dalje.
- Nutricionizam u Hrvatskoj još nije ono što bi trebao biti, teško je kao tehničar nutricionist naći dobar posao jer ih je jako malo. Tako da se trenutno ne vidim u tom smjeru, ali u nekoj budućnosti možda i da - zaključuje mlada Gareščanka Ira.
Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!