Fotografija: Foto: Virski list
Galerija
Foto: Virski list

Gareščanka Ira otkrila recept za praline s prošekom s kojima je oduševila žiri u Zadru

Ira pohađa srednju školu u Zadru, smjer tehničar nutricionist, a ondje je udružila snage s kolegicom Aneom Šimunović te su osmislile slasticu naziva "Čokoladna simfonija"



Gareščanka Ira Ražov odnijela je pobjedu na Smotri učeničkih zadruga Zadarske županije izradivši praline s prošekom, piše KruGarešnica.info.

Ira pohađa Poljoprivrednu, prehrambenu i veterinarsku srednju školu „Stanka Ožanića“ u Zadru, smjer tehničar nutricionist, a ondje je udružila snage s kolegicom Aneom Šimunović te su djevojke osmislile slasticu naziva „Čokoladna simfonija“.

Šest pokušaja

Prvotna ideja za „ulazak“ u priču s nagrađenom slasticom došla je od razrednice i profesorice.

- U sklopu praktične nastave morali smo raditi čokoladne praline. Uz to, trebalo je napraviti i nešto za smotru, a kako je profesorica vidjela da nam izrada dobro ide, predložila je kolegici Šimunović i meni da sudjelujemo na Smotri sa svojim proizvodom i tako je sve krenulo - kaže Ira.

Ipak, od ideje do realizacije dalek je put. Tako je pred djevojkama bilo puno promjena omjera sastojaka, kombiniranja i usavršavanja kako bi se došlo do finalnog proizvoda.

- S izradom smo krenule oko mjesec dana prije smotre i prije nje smo šest puta radile praline kako bismo isprobale što je najbolje. Sam proces izrade kreće sa sjeckanjem čokolade, nakon čega se ona temperira u mikrovalnoj pećnici i ulijeva u silikonske kalupe te se čeka da se malo ohladi, a onda ide drugi sloj. Izrađuje se ganache krema te se dodaje prošek s kojim se pune praline, a unutra se stavljaju i grožđice koje prethodno stoje natopljene u prošeku. Naposljetku se opet temperira čokolada s kojom se pralina zatvara te ostavlja u hladnjaku da se stvrdne i dobiva se završni proizvod - otkriva nam Ira Ražov recept za uspjeh.

Foto: Marija Lipar/ Virski list
Foto: Marija Lipar/ Virski list

Važne je životne uspjehe uvijek lijepo podijeliti s prijateljima, a još je ljepše kada su oni dio tih priča. Takav je slučaj i u ovoj priči o uspjehu mlade Gareščanke, koja je na putu do uspjeha koračala rame uz rame s prijateljicom Aneom Šimunović.

Uspješna prijateljica

- Anea je mlada tenisačica koja od svoje sedme godine trenira tenis. Vrlo je uspješna i ide na puno natjecanja – što u Hrvatskoj, što izvan nje. Ona stalno putuje, a cilj joj je upisati koledž u Americi te jednog dana postati teniska trenerica -  s ponosom govori Ira o svojoj uspješnoj prijateljici.

Ira Ražov (desno) i Anea Šimunović sa svojim pralinama/Foto: Virski list
Ira Ražov (desno) i Anea Šimunović sa svojim pralinama/Foto: Virski list

Nakon osvojenog prvog mjesta na županijskoj razini, ono što djevojke dalje očekuje je 36. smotra i natjecanje učeničkih zadruga Republike Hrvatske koja će se održati 24.-27. rujna u Poreču. Očekivanja su, priznaje Ira, velika.

- Imam velika očekivanja od Smotre jer smatram da je proizvod stvarno vrijedan i dobar. Neću se zaletavati i previše očekivati jer je puno izlagača i proizvoda iz cijele Hrvatske tako da moramo uzeti u obzir da će biti puno konkurencije. Ipak, smatram da imamo jako dobar proizvod koji može jako dobro proći na Smotri - iskrena je Ira.

Iako je do Smotre još nešto više od dva mjeseca, pripreme za nju već traju jer je, osim proizvoda, potrebno imati i pismeni te video prikaz, izvješće i predstavljanje. Sam proizvod pak, ne smije se mijenjati.

Još ih nema u prodaji

- Proizvod mora biti onakav kakav se prezentirao na županijskoj razini. Tako da mi nećemo ništa mijenjati, možda kalup da dobijemo neki drugačiji oblik, ali sam proizvod okusom i kvalitetom mora biti isti - pojašnjava Ira.

Sam naziv „Čokoladna simfonija“ obećaje dobar okus, a nagrađenu smo garešničku učenicu pitali i može li se proizvod naći u prodaji.

- Nažalost još ne, iako ravnateljica razvija ideje da bi se moglo naći u prodaji u Zadru. Kada u sklopu škole imamo neku smotru, onda prezentiramo proizvod i on se može kupiti, pa su ga tako kupovali i turisti, no sada se više ne može naći u prodaji, ali ideja da se u neko skorije vrijeme nađe u prodaji i dalje je prisutna - priča Ira.

Foto: KruGarešnica.info
Foto: KruGarešnica.info

Dakle, planovi su veliki, a osim planova za prodaju pralina s prošekom, Ira razvija i planove za svoju budućnost, piše KruGarešnica.info.

- Za sljedeću školsku godinu, plan mi je da završim srednju školu i maturiram s najboljom mogućom ocjenom. Već imam planove i koji bih fakultet upisala, ali sve u svoje vrijeme - kaže Ira uz smiješak.

Ipak, stanje nutricionizma u Hrvatskoj nije sjajno, stoga je unatoč ljubavi prema tom zanimanju, teško donijeti odluku u kojem smjeru nastaviti dalje.

 - Nutricionizam u Hrvatskoj još nije ono što bi trebao biti, teško je kao tehničar nutricionist naći dobar posao jer ih je jako malo. Tako da se trenutno ne vidim u tom smjeru, ali u nekoj budućnosti možda i da - zaključuje mlada Gareščanka Ira.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!