

Foto: Slavica Trgovac Martan














Franjići iz Rovišća uzgajaju najpoznatije bilogorske jagode: ''Od polja do kupca stižu za 1 sat''
Iako većinu poslova sami članovi obitelji, za vrijeme berbe bez dodatnih ruku ne mogu. Svake godine zapošljavaju sezonske radnike, ali kažu da je sve teže pronaći ljude za taj posao
Bjelovarčani su jedva dočekali svibanj, da u samom centru grada osvanu štandovi s mirisnim jagodama s Bilogore. Već godinama nude im ih članovi obitelji Franjić koji u srcu Bjelovarsko-bilogorske županije, Rovišću, imaju jednu od najpoznatijih plantaža tog bobičastog voća u ovom dijelu Hrvatske. Iza slatkog i mirisnog uspjeha stoje godine učenja, pokušaja, pogrešaka, ali i nevjerojatne ustrajnosti i ljubavi prema poslu. Poslu koji su započeli roditelji i dvojica sinova. Jedan od njih, Ante Franjić, na jednoj od čak tri obiteljska proizvodna polja, ponosno nam priča kako njegova obitelj danas, što u plastenicima, što na otvorenom, ima između oko 60 tisuća sadnica jagoda.
Od povrća do jagoda
- Majka, otac, brat i ja smo zajedno krenuli u ovaj posao. Prvo smo se pokušali baviti proizvodnjom povrća, ali cijene su bile niske, otkup slab, a ni prodaja na tržnicama nije išla kako smo očekivali. Tada smo odlučili pokušati s jagodama - prisjeća se Ante početaka obiteljskog biznisa prije otprilike 12 godina.
Krenuli su poprilično odvažno, posadivši već u startu 30 tisuća sadnica na jednom hektaru.
- Mnogi su se čudili što smo krenuli s tolikom količinom. Ali imali smo sreće, bilo je u selu ljudi koji su već imali veliko iskustvo u ovome poslu pa su nas podržali, savjetovali i puno nam pomogli. I učili smo, grešaka je bilo, ali danas možemo reći da smo se usavršili– kaže Ante. On i brat Ivan su u međuvremenu zasnovali vlastite obitelji pa i njihove supruge rado pomognu na plantaži dok pomladak za sada samo sudjeluje u degustaciji, kroz smijeh nam priča naš domaćin.
Sami podigli plastenike
Danas obitelj Franjić ima tri plantaže odnosno proizvodna pogona – jednu pokraj obiteljske kuće, jednu u poljima prema Kovačevcu te novu lokaciju u Rovišću koju ove godine prvi put koriste. Jednu lokaciju uvijek "odmaraju", kako bi se tlo oporavilo. Većina nasada je pod plastenicima koje su članovi obitelji podigli vlastitim rukama.
- Imamo oko dva hektara pod jagodama, a plastenici su nam omogućili da poboljšamo kvalitetu i zaštitimo nasade od kiše i drugih vremenskih nepogoda. U početku nismo imali plastenike, a onda smo s vremenom investirali i širili nasade – kaže naš sugovornik.
Za proizvodnju su odabrali sortu jagoda Clery – jednu od najpoznatijih i najtraženijih na tržištu.
- Riječ je o krupnim jagodama, koje imaju prepoznatljivu crvenu boju i savršen oblik, a k tome su vrlo ukusne. Ljudi ih vole i zbog okusa, ali i zbog izgleda. A nama je najvažnije da imamo proizvod koji se kupuje i zbog kojeg se kupci vraćaju – kaže naš sugovornik.
Clery jagoda je poznata i po bogatom sadržaju soka, što ju čini osjetljivom za berbu i transport. No upravo tu OPG Franjić pokazuje svoju prednost.
Širenje tržišta
- Naša jagoda je na štandu najviše sat i pol nakon branja. U šest ujutro krenemo s berbom, a roba je na štandu već u osam. I tako nekoliko puta dnevno, stalno dovozimo svježu robu na naša prodajna mjesta. To je ono što naši kupci prepoznaju i što ih oduševljava - ističe Ante.
Jagode se prodaju na više štandova – u Bjelovaru, Križevcima, a pomalo se šire čak i na koprivničko područje. Pokušali su surađivati i s trgovačkim lancima, ali s vremenom su od toga odustali jer su cijene, kaže naš sugovornik, bile preniske.
- Jagoda traje mjesec dana i u tih mjesec dana moraš zaraditi za cijelu godinu. Zato se najviše isplati direktna prodaja. Znaš kome prodaješ, znaš zašto ti se kupci vraćaju – kaže Ante.
Intenzivna sezona
Cijela sezona jagoda traje otprilike mjesec i pol i podrazumijeva intenzivan rad, brzo reagiranje na vremenske uvjete i dobru organizaciju posla.
- Jagoda je vrlo osjetljiva. Ako je vrijeme previše toplo, brzo propada. Mora se odmah brati i prodavati. A ako dođe kiša, opet nije dobro jer se među listovima stvori para i nastaje šteta koja se mora odmah sanirati – pojašnjava Ante.
Iako većinu poslova na poljoprivrednom gospodarstvu obavljaju sami članovi obitelji, za vrijeme berbe bez dodatnih ruku ne mogu. Svake godine zapošljavaju sezonske radnike, ali kažu da je sve teže pronaći ljude za taj posao.
- Mi plaćamo putne troškove, gablec, satnica je dobra, radi se 7 sati, ali teško je naći radnike. Ljudi se zapošljavaju po tvornicama, a fizički rad na zemlji sve im je manje privlačan – kaže mladi poljoprivrednik, dodajući kako je poziv potencijalnim radnicima stalno otvoren, a sve dodatne informacije mogu dobiti kod njega osobno, na broj telefona 091 158 6979.
Izazovi i certifikati
Članovi obitelji Franjić posebno su ponosni na činjenicu što njihovi proizvodi nose i certifikat "Dokazana kvaliteta" koji potvrđuje da je riječ o voću koje zadovoljava sve standarde. Zbog spomenutog certifikata, redovito imaju kontrole ovlaštenih inspektora koji do sada na imanju u Rovišću nisu utvrdili nikakve nepravilnosti.
- Naši proizvodi su zaista kvalitetni. Naša vlastita djeca jedu jagode direktno iz nasada, često ih ni ne operu. Zaista čvrsto stojimo iza onoga što nudimo svojim kupcima – kaže Ante.
Na kvaliteti konstantno rade, iako ozbiljne konkurencije u čitavoj županiji nemaju. Plantaže otprilike iste veličine nema sve do Daruvara, dok se na rovišćanskom području ovim poslom bave još dva OPG-a koji su, kaže Ante, više orijentirani na zagrebačko tržište.
Iako priznaju da je na plantaži ponekad teško, Franjići od proizvodnje jagoda ne planiraju odustati. No, otvoreni su i za druge izazove. S obzirom da otprilike pola godine nemaju ozbiljnijeg posla u plastenicima, braća Ante i Ivan odlučila su se okušati i u proizvodnji namještaja.
Majstori za namještaj
- Radili smo prijateljima i kumovima neke komade namještaja i svima se to svidjelo. Pa smo odlučili pokušati to pretvoriti u pravi posao. Još smo na početku, vidjet ćemo kamo će nas to odvesti – smije se Ante.
No, unatoč poslu s namještajem od onoga po čemu su u svome kraju najpoznatiji – jagoda – ne planiraju odustajati.
-To je posao koji smo izgradili, imamo svoje kupce, plantažu. Nema sad odustajanja – kaže Ante.
Jer, dodaje, za obitelj Franjić to nije samo posao već način života. Njihova poslovn priča ujedno je i priča o važnosti obiteljskog zajedništva, vizije i hrabrosti te je dokaz da se svaki trud na koncu isplati.
Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!



