Daruvarski turistički biser koji je s pričom o pivu okupio cijeli niz lokalnih proizvođača
kolumnist
komunalije
Vezane vijesti
Kada nekome tko nije iz ovih krajeva spomenete grad Daruvar, na pamet će mu pasti tri stvari. Pivovara Daruvar, Daruvarske toplice i registarske pločice.
Registarskim pločicama se sada nećemo baviti, ali ćemo vam zato otkriti sve o novoj i vrlo atraktivnoj ponudi Daruvarske pivovare koja je povezala Daruvarske toplice, siranu Biogal i pekarnicu Imako.
U projekt je uključena i turistička zajednica Daruvar – Papuk koja tu ponudu promovira.
Daruvarska pivska scena
Riječ je o ponudi "Beerlist - Naše pivske i druge priče" čiji je idejni začetnik Miran Husak iz Daruvarskih toplica koji je smislio sjajan način kako u Daruvar dovoditi turiste koji vole pivo. Do sada je tu njegovu ideju vidjelo i isprobalo više od 2 tisuće ljudi, no lani u ožujku, priča je stala zbog pandemije koronavirusa.
- Priča o Staročeškom pivu počinje 1893. godine kada se ovaj brand počeo proizvoditi u tadašnjoj Daruvarskoj pivovari. Kroz povijest su se ovdje kuhale mnoge vrste piva, a brand 5thElement rođen je 2014. kao doprinos Pivovare Daruvar pivskoj sceni koja se počela obogaćivati specijalnim pivima (craft) proizvedenim u malim šaržama. Iz želje da što kvalitetnije pretočimo tu pjenušavost u čaše naših posjetitelja i turista kompletiran je jedan novi turistički proizvod pod sasvim jednostavnim nazivom: Beerlist - Naše pivske i druge priče.
Naše pivske i druge priče nastale su s idejom povezivanja daruvarske lokalne ponude u jedan privlačan turistički proizvod. Pivovaru Daruvar - najstariju industrijsku pivovaru u Hrvatskoj koja od osnutka posluje na istom mjestu, Daruvarske toplice sa svojom ljekovitom termalnom vodom, smještajnim kapacitetima i gastronomskom ponudom, Siranu Biogal sa bogatom paletom sireva vrhunske kvalitete i Pekarnicu Imako – najstariji daruvarski obiteljski obrt, povezali smo u jednu zajedničku, jedinstvenu i autohtonu daruvarsku pivsku priču.
U našim pivskim pričama, naučit ćete nešto o povijesti daruvarskog piva i piva općenito, vidjet ćete kako se pivo rađa, osjetiti mirise i kušati okuse različitih stilova piva. Naučit ćete kako poslužiti i kušati pivo, kako sljubiti pivo i hranu a usput možda naučite i pokoji trik - kaže nam Miran Husak i dodaje kako se programi Pivskih priča organiziraju za manje grupe, a svaka od njih ima drukčiji intenzitet pivskog doživljaja.
Od osnovnog programa koji uključuje obilazak pivovare i kušanje piva, pa sve do dvodnevnih – intenzivnih turističkih programa.
Posebno izdvajaju jednodnevni program "Craft" koji uz obilazak pivovare uključuje i ljubavnu priču 5thElement craft piva i sireva sirane Biogal te posebnu čokoladnu tortu od piva pekarnice Imako.
Program "Pilsner" uključuje obilazak i predavanje o kulturi piva Mate Pejića, autohtone pivske pogačice i posebnu pivsku večeru pripremljenu od strane vrsnih kuhara iz Daruvarskih toplica.
Neograničena konzumacija
Isto tako, kada to budu epidemiološke mjere dozvoljavale, možete doći u Daruvar na edukativno-zabavne team building programe za manje grupe, poput programa "Pivski petak" koji uključuje smještaj u lječilišnom hotelu Termal s depandansom Arcadia Daruvarskih toplica, pivsku večeru (dva slijeda) u pivovari pripremljenu posebno za posjetitelje Pivovare od strane vrsnih kuhara Daruvarskih toplica, neograničenu konzumaciju piva i vrhunsku zabavu do jutra (dvorana u podrumu pivovare je samo vaša).
- Nakon veselog petka, u subotu vas nakon buffet doručka čeka neograničeno opuštanje i relaksacija u termalnoj vodi bazena Daruvarskih toplica. A ako zaista volite pivo, u ponudi je i dvodnevna pivska turneja u kojoj ćete tijekom dva dana maksimalno uživati u pivu i na originalan, zanimljiv i zabavan način upoznati Daruvar. Turneja započinje posjetom pivovari, kušanjem pivskih peciva Pekarnice Imako i Staročeškog piva iz fermentora. Nakon posjeta pivovari, očekuje vas ručak u restoranu Terasa (naravno, kada ga otvore), gdje ćete uživati u prigodno pripremljenom objedu. Poslije ručka imate dovoljno vremena za prijava u smještajne objekte Daruvarskih toplica i relaksaciju u bazenima s ljekovitom termalnom vodom.
Navečer slijedi povratak u pivovaru na predavanje o kulturi piva i uživanju u pivu, Mate Pejića. Nakon predavanja slijedi pivska večera u pivovari uz nezaobilazno Staročeško pivo i dobru zabavu. Drugo jutro, nakon doručka i odjave iz hotela, kreće se u obilazak Daruvara uz pratnju turističkog vodiča. Posjetit ćete i Dvorac grofa Jankovića, uz zajedničko fotografiranje ispred dvorca - pored najstarijeg stabla Ginka u Hrvatskoj. Nakon obilaska grada, u Pivovari vas očekuje upoznavanje s linijom craft piva 5thElement, a nakon toga slijedi priča o sljubljivanju pet različitih stilova craft piva i pet različitih vrsta sireva sirane Biogal.
Prije odlaska, zasladit ćete se s čokoladnom tortom Pekarnice Imako, a za očekuje vas i poklon paket Pivovare Daruvar. Programi su namijenjeni punoljetnim osobama, a ako ne volite pivo, alergični ste na njega ili jednostavno uopće ne pijete, kao alternativu ćemo vam ponuditi sok, mineralnu ili izvorsku vodu - priča Miran Husak.
Prekrasan pivski podrum
U petak smo i sami bili u Daruvarskoj pivovari na jednom od navedenih programa koji je organiziran za turističke vodiče s našeg područja povodom Međunarodnog dana turističkih vodiča.
Nakon što nas je u dvorištu Pivovare Daruvar dočekala direktorica Turističke zajednice Daruvar Papuk, Ivana Vuković, spustili smo se u prekrasno uređen pivski podrum koji su 90 posto svojim rukama uredili radnici Pivovare Daruvar.
Turistička destinacija
- Kad se male ruke slože, sve se može. To se upravo dogodilo prilikom zajedničkog kreiranja posebnog turističkog programa "Beerlist- Naše pivske i druge priče", a na inicijativu kolege Mirana Husaka koji je ujedno i autor programa. Tako su se složili i udružili Pivovara Daruvar koja je nositelj i organizator programa, Daruvarske toplice, Biogal sirana, pekarnica Imako i Turistička zajednica Daruvar Papuk. Svi smo, vjerujem, svjesni činjenice da o turizmu, turističkoj destinaciji i turističkom proizvodu ne možemo govoriti ako nemamo osobe koje žive i vole turizam i svoj grad bez kojih niti jedna prezentacija turističkog proizvoda ne bi bila sadržajna. Jer čovjek je ključ uspjeha u turizmu - rekla je direktorica Turističke zajednice Daruvar Papuk koja je ovom prilikom istaknula kako na području grada Daruvara imamo šest osoba okrunjenih nagradom Hrvatske turističke zajednice "Čovjek - ključ uspjeha u turizmu" za djelatnika godine, a dvije osobe su dio ovih "Pivskih i drugih priča".
To je Melita Pokorny iz Biogal sirane koja je proglašena djelatnicom godine 2013. i majstor piva Krešo Marić koji je tu istu titulu na nacionalnoj razini osvojio 2016.
Daruvarski novinar i glavni urednik portala Pivnica.net Mato Pejić nakon toga održao je vrlo zanimljivo predavanje o pivu.
- Što reći o pivu? Ljudi smatraju da o njemu ne treba govoriti, nego da ga treba piti. Takav plemenit stav ne treba ni u kojem slučaju ničim poljuljati ali vjerujte da se o pivu može ispričati bezbroj izuzetno zanimljivih priča. Pivo je rasprostranjeno po cijelome svijetu kao najprisutniji alkoholni napitak uopće. Piva se godišnje u svijetu proizvede gotovo dvije milijarde hektolitara, a vina se proizvodi osam puta manje. U vinu je dvostruko više alkohola nego u pivu, ali se piva proizvede i popije ne samo dva puta više, nego osam. Poznate su teze koje svako malo neki znanstveni eksperimenti potvrde o dobrobiti koje pivo čini za ljudsko zdravlje. Postoji jedna krilatica koja je zapravo parafraza jedne pučke poslovice: Jedno pivo na dan, doktor iz kuće van - rekao je, između ostalog, u svom zanimljivom predavanju o pivu, novinar Mato Pejić.
Majstor piva Krešo Marić već je četvrt stoljeća voditelj proizvodnje u Pivovari Daruvar, koja je dovoljno velika za stabilno poslovanje i dovoljno mala da se Krešo bez straha može posvetiti proizvodnji malih šarži pivskih specijala.
-Trebamo biti zadovoljni, trebamo svima pokazati što imamo ovdje u Daruvaru. Pivovara je osnovana 1840. godine od strane grofa Jankovića, a već od 1893. godine postaje građanska pivovara. Pojavljuje se brend Staročeško koje je jedan od jedan od najstarijih pivskih brendova na ovim prostorima. Hmelj se počeo koristiti u srednjem vijeku i s vremenom je postao sastavni dio okusa piva. Hmelj je medicinski izuzetno važna biljka jer hmelj potiče rad probavnih organa, a isto tako ima i svoj sedativni učinak tako da ja uvijek kažem: "Od piva nema agresivnih pijanaca". Ljudi se mogu napiti od piva ali nikada neće biti agresivni jer je upravo hmelj taj koji smiruje, koji čini pivo socijalnim ljepilom. U Hrvatskoj trenutno možete probati barem pedesetak vrsti piva proizvedenih u Hrvatskoj od 102 mogućnosti koje možete napraviti od osnovna četiri sastojka piva, a mi ta četiri sastojka onda objedinjujemo kroz naš 5 element kao nekakvu tradiciju, ljubav prema pivu - rekao je prilikom obilaska pivovare jedan od najboljih majstora piva u Hrvatskoj, Daruvarčanin Krešo Marić koji nam je do zadnjih detalja opisao kako se proizvodi pivo.
Nakon toga smo se vratili u pivski podrum gdje smo sparivali pivo 5thElement sa sirevima iz sirane Biogal. Naime, pivo se može spariti s vrlo agresivnim sirevima zbog toga što može ublažiti intenzivnu aromu sira koja ostaje u ustima.
Ocjenjivali smo sve moguće kombinacije, a na kraju smo probali tortu od piva koju je napravila Matea Kolaček Šaravanja i sparili je s jednim malo jačim pivom iz serije 5thElement.
Sve u svemu, nakon degustacije sireva i kombiniranja s raznim vrstama piva, iz podruma smo izašli odlično raspoloženi.
Što bi Krešo Marić rekao: Jedno pivo je previše, a dva su premalo...