![Fotografija: Foto: Irena Lasta Ivanović/Radio Daruvar, Greenberg Daruvar](/media/images/20250208/77640.max-1280x1280.jpg?rev=2)
Daruvar dobio novi restoran: ''Imamo vrhunsku hranu, mini Zoo, a pastrve ćemo uzgajati sami''
kolumnist
komunalije
Vezane vijesti
Vratiti se u Hrvatsku i otvoriti vlastiti restoran. O tome je Našičanin Marin Kelbasa sanjao punih 10 i pol godina, dok je radio kao šef kuhinje u restoranima u Njemačkoj. Ta mu se želja konačno ostvarila ovih dana, zahvaljujući prijateljstvu i partnerstvu s poznatim daruvarskim ugostiteljem Ninoslavom Medakovićem. Njih dvojica u ponedjeljak na Zelenom brijegu otvaraju vrata zajedničkog restorana Greenberg, mjesta kakvo Daruvarčani, kažu, još nisu imali prilike vidjeti.
San o povratku
- Nino i ja već godinu i pol dana razgovaramo, planiramo i uređujemo restoran za koji smo odlučili da će biti potpuno drugačiji od onoga na što su ljudi iz ovoga kraja navikli. Prvenstveno smo željeli razlikovati se od drugih po hrani, ali i ambijentu – priča nam Marin, vrhunski kuhar s 18-godišnjim iskustvom. Prije nego što je prije desetak godina trbuhom za kruhom otišao u Stuttgart, gdje je bio šef kuhinje u dva poznata restorana, radio je i u Istri i Dalmaciji.
![Prostor je kombinacija starog i modernog/Foto: Greenberg Daruvar](/media/images/20250208/77603.width-660.jpg)
![Marin i Ninoslav pokrenuli su zanimljivu ugostiteljsku priču/Foto: Irena Lasta Ivanović/ Radio Daruvar](/media/images/20250208/77638.width-660.jpg)
- U Njemačkoj sam sam živio za svaki godišnji odmor jer sam znao da ću ga provesti u Hrvatskoj. Jedva sam čekao da se vratim za stalno. Ljudi su tamo drugačiji, nisu opušteni kao kod nas. Stranac je gore uvijek stranac, bez obzira koliko vremena živio ondje – priča Marin.
U Daruvar ga je, kaže, dovela ljubav.
- Supruga je bila sa mnom u Njemačkoj, tamo smo dobili i sina, a kad smo se odlučili vratiti u Hrvatsku, odluka je pala na njezin rodni grad. U Daruvaru smo kupili kuću i planiramo ovdje ostati – kaže naš sugovornik koji je svoje bogato znanje stečeno u velikim restoranima sada odlučio podijeliti sa svojim novim sugrađanima.
Domaće i zdravo
- Kad sam maštao o povratku u Hrvatsku i otvaranju svog lokala, želja mi je bila da to bude mjesto na kojem će se jela pripremati isključivo od zdravih, domaćih namirnica koje proizvode naši ljudi. U skladu s tim smo Nino i ja isplanirali ovu priču te smo dogovorili suradnju s malim, provjerenim gospodarstvima i firmama – otkriva naš sugovornik.
![Starinski predmeti bude nostalgiju/Foto: Greenberg Daruvar](/media/images/20250208/77606.width-660.jpg)
![Foto: Greenberg Daruvar](/media/images/20250208/77607.width-660.jpg)
U jelima koja će se pripremati u Greenbergu naći će se tako povrće s OPG-a Suhanek iz Virovitice, suhomesnati proizvodi stizat će s OPG-a Novosel iz Gata kod Belišća, OPG Jareš iz Donjih Sređana zadužen je za opskrbu sirevima, OPG Blaguš iz Međimurja za piletinu, a mesnica Bašljan iz Garešnice za ostalo svježe meso. Riječ je, kaže Marin, o provjerenim dobavljačima koji imaju vrhunske proizvode od kojih onda nije problem spraviti vrhunska jela.
- U ponudi ćemo imati odležane steakove, ramsteak, specijalitete od janjetine, zatim jela kao što su sporo kuhani goveđi obrazi i konfitirani pileći batci i zabatci u dubokom ulju. Riječ je o posebnom, dugotrajnom načinu pripreme mesa, nakon kojeg vam nož nije potreban, možete ga jesti samo vilicom jer se topi u ustima – pojašnjava naš sugovornik.
Vlastito mrjestilište
U ponudi Greenberga bit će i razni riblji specijaliteti, uskoro možda čak i od riba koje će se uzgajati u potoku uz sam restoran.
- Na imanju na kojem je smješten restoran nalazi se jedan potočić u kojem je moguće urediti mrjestilište pastrve i to je jedan od naših budućih ciljeva. Mislim da bi našim gostima bilo zanimljivo vidjeti nešto takvo, a da ne govorim da je dobiti na tanjuru ribu koja je prije pripremanja ulovljena na takvom mjestu, poseban doživljaj – smatra Marin.
S obzirom na savršenu lokaciju restorana koji se, iako na svega dva kilometra od središta Daruvara, nalazi u prekrasnoj prirodi, mogućnosti za proširenje sadržaja i ponude jako su velike.
![Jedinstveni ambijent restorana Greenberg/Foto: Greenberg Daruvar](/media/images/20250208/77635.width-660.jpg)
![Za vikend su u restoran imali priliku ''zaviriti'' obitelj i poslovni partneri/Foto: Greenberg Daruvar](/media/images/20250208/77636.width-660.jpg)
- Već sada imamo mali zoološki vrt u kojem se nalaze patuljaste koze, vijetnamske svinje i zečevi. Vjerujem kako će to za djecu koja nam dođu u goste biti posebna atrakcija i zanimljivost. K tome, želja nam je podići i vlastiti vrt sa začinskim biljem i mali povrtnjak u kojem bismo uzgajali dio povrća za potrebe restorana – kaže Marin.
Jedinstven ambijent
U planu je i uređenje dječjeg igrališta, a čim vrijeme bude malo toplije, na Zeleni brijeg će stići i popularni ''napuhanci'' i drugi sadržaji za najmlađe. Na proljeće Nino i Marin spremaju još jednu veliku investiciju.
- Planiramo otvoriti veliku terasu na kojoj će biti mjesta za 60 gostiju, dok već sada u zatvorenom prostoru imamo 65 mjesta. Ovako ćemo moći organizirati i puno veća okupljanja – najavljuju domaćini.
I taj će prostor biti jedinstven, baš kao što je jedinstvena unutrašnjost restorana koju su Nino i Marin uredili su puno pažnje i ljubavi. Prostorom dominiraju antikni predmeti – stare komode, gramofon s početka 20. stoljeća, stari radio-prijamnik, kamin u kojem se može naložiti prava vatra, lavori, starinski naslonjači i sagovi…
![Neki su predmeti stigli iz Srbije i Bosne/Foto: Greenberg Daruvar](/media/images/20250208/77608.width-660.jpg)
![Unutrašnjost je pomno uređena/Foto: Greenberg Daruvar](/media/images/20250208/77610.width-660.jpg)
- Te starinske predmete smo nabavljali sa svih strana, neki su nam stigli čak iz Srbije i Bosne. Nisu bili u ovakvom stanju kad smo ih dobili pa mi ih malo dotjerali. Bilo je tu šmirlglanja, bojanja, svega. No, mislim da prostor sad izgleda lijepo i svojevrsna je kombinacija starog i modernog. Naši prijatelji i članovi obitelji koji su već imali priliku vidjeti restoran kažu da je lijepo, puno ljepše nego na fotografijama – kaže Marin.
Otvoreni od ponedjeljka
A kako Greenberg izgleda i što nudi svi ostali imat će priliku vidjeti već ovoga ponedjeljka, 10. veljače, kada novi restoran na Zelenom brijegu službeno otvara svoja vrata. Bit će otvoren svakog dana od 8 do 23 sata, u ponudi će imati doručak, ručak i večeri te brojna druga jela koja će spravljati dobro uigran tim od desetak profesionalaca.
- Ovim putem pozivamo naše sugrađane da dođu, svi su dobrodošli – poručuju Nino i Marin.
![Foto: Greenberg Daruvar](/media/images/20250208/77600.width-660.jpg)
![Foto: Greenberg Daruvar](/media/images/20250208/77601.width-660.jpg)
![Foto: Greenberg Daruvar](/media/images/20250208/77602.width-660.jpg)
![Foto: Greenberg Daruvar](/media/images/20250208/77604.width-660.jpg)
![Foto: Greenberg Daruvar](/media/images/20250208/77605.width-660.jpg)
![Foto: Greenberg Daruvar](/media/images/20250208/77607.width-660.jpg)
![Foto: Greenberg Daruvar](/media/images/20250208/77609.width-660.jpg)
![Foto: Greenberg Daruvar](/media/images/20250208/77611.width-660.jpg)
![Foto: Greenberg Daruvar](/media/images/20250208/77637.width-660.jpg)
![Pripreme za svečano otvorenje restorana/Foto: Greenberg Daruvar](/media/images/20250208/77639.width-660.jpg)
Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!