Aperol s okusom gorke naranče i Hugo sa sirupom od bazge najpoznatiji su svjetski spritzeri
"Hugo je izuzetno lagano napraviti u kućnoj radinosti jer sadrži sirup od bazge koji mnogi od nas prave doma. Možete dodati i par kriški limete da dobijete još malo kiselkastiji okus koktela", otkriva nam Denis Vlahovac
kolumnist
komunalije
Vezane vijesti
Nakon što je proputovao pola svijeta, 30-godišnji Denis Vlahovac lani se na proljeće vratio se u Daruvar gdje je odlučio pokrenuti vlastiti biznis s koktelima i podići standarde u ugostiteljstvu.
Upravo u Daruvaru došao je na ideju da osnuje Cocktail Empire, agenciju koja unapređuje uslugu ugostiteljskih objekata. Želja mu je da njegovi klijenti osjete ambijent koji je on osjetio prije pet godine svojim prvim ulaskom u svijet koktela u koktel baru "Employees only" u New Yorku.
Ljeto je i sezona spritzeva (ili špricera) je tu i to je najbolji način da se rashladite u kafiću. A sada ćete naučiti i kako da to doma napravite. Spritz je vrsta koktela koja se uglavnom sastoji od tri sastojka i to bijelog vina (u većini slučajeva pjenušavog), amara, likera ili sirupa te gazirane vode. Ukoliko imate bilo koju vrstu amara ili gorkastog likera, imate pjenušavo vino i mineralnu vodu, vi možete napraviti špricer. I to gotovo uvijek u omjerima 3-2-1 ili 90ml-60ml-30ml. 90ml pjenušavog vina, 60 ml amara, 30 ml mineralne gazirane vode.
Najpoznatiji spritzevi
Najpoznatiji spritzevi koje cijeli svijet pije su Aperol spritz i Hugo i danas ćete ih naučiti napraviti.
Aperol je vrsta amara koja se obično pije kao aperitiv, ali svoju popularnost je dosegao upravo kroz aperol spritz. To je gorko slatki liker jarko narančaste boje koja mu daje prepoznatljivost. Okus je gorke naranče s dodanim aromama rabarbare i drugog korijenja i bilja, a točan recept je tajan. Porijeklom je iz regije Veneto u Italiji i odlično se slaže s još jednim sastojkom iz regije, a to je prosecco, pjenušavo vino koje ima karakteristike zelene jabuke, kruške i dinje pa je obično okusno slađe nego što stvarno jest. Aperol nije bilo popularno piće do prije koje godine, no planetarno ga je ispromovirao upravo koktel Aperol spritz. Do 2008. ljudi izvan regije Veneto su rijetko imali prilike piti to piće no uz velike marketinške napore Campari Grupe koja je vlasnik Aperola već desetljeće kasnije je Aperol Spritz proglašen 9. najprodavanijim koktelom na svijetu.
Kombinacija bazge i gina
Hugo je nastao kao odgovor Južnog Tirola na Aperol Spritz. Ili Spritz Venetiano kako ga se u Italiji zove.
Ovaj koktel je izuzetno lagano napraviti u kućnoj radinosti jer sadrži sirup od bazge koji se može kupiti gotovo svugdje, a mnogi od nas ga prave doma. Hugo i Aperol Spritz su kokteli koji nemaju visok postotak alkohola. Pogotovo je to slučaj u Hugu pa se njega često zna raditi s likerom od bazge ili u kombinaciji sirupa od bazge i gina. Možete dodati i par kriški limete da dobijete još malo kiselkastiji okus koktela.
Sastojci za Aperol Spritz (za jednu osobu):
30ml mineralna gazirana voda
60ml Aperola
90ml pjenušca (Prosecco ili polusuhi pjenušac)
Priprema:
1. Ulijte aperol u čašu za bijelo vino
2. Dopunite ledom do vrha
3. Ulijte pjenušavo vino i mineralnu vodu
4. Dodajte veliku krišku naranče i slamku
5. Promiješajte da se sastojci spoje
Pijte ovo piće na vreo ljetni dan i osjetite pravo osvježenje.
Sastojci za Hugo (za jednu osobu):
30ml mineralna gazirana voda
30ml sirup od bazge (60ml ako je kombinacija 30ml sirup od bazge 30ml gin)
120ml pjenušca (Prosecco ili polusuhi pjenušac, 90ml ukoliko je gin u kombinaciji)
Priprema:
1. Ulijte sirup u čašu za bijelo vino
2. Dopunite ledom do vrha
3. Ulijte pjenušavo vino i mineralnu vodu
4. Dodajte par listića mente ili stabljiku mente i slamku
5. Promiješajte da se sastojci spoje
Uživajte u pravom ljetnom piću!
Za više recepata zapratite Cocktail Empire by Denis Vlahovac na:
www.cocktailempire.hr
Facebook.