Priča koja umalo nije izašla: Končenicke Hody rodile ideju - bramborak postaje zaštićeno jelo
kolumnist
komunalije
Vezane vijesti
Poštovani čitatelji! Ova je reportaža trebala biti objavljena u nedjelju, ali nam se dogodio veliki problem s fotografijama i već smo htjeli odustati od svega kada se problem napokon uspio riješiti. Zbog kašnjenja se ispričavamo svim čitateljima, a posebno onima s područja Općine Končanica. Priča je opet pobijedila. :)
-------------------------------------------------------------
Končenicke Hody, koje je možda najbolje prevesti kao Končanička gozba, tradicionalna gastronomsko-kulturna manifestacija tijekom vikenda je središte općine Končanica pretvorila u zonu tradicionalnih čeških specijaliteta koje su pripremile i nudile češke besede kao i u glazbeno folklornu pozornicu na kojoj su članovi lokalnih čeških beseda pokazali svu raskoš tradicionalnih nošnji, pjesama i plesova.
Sve je počelo sa zagrijavanjem u petak navečer kada se u Češkom domu odigravala kazališna večer. Na žalost, nisu se mogli vidjeti svi dogovoreni nastupi jer su neka društva morala otkazati nastup zbog bolesti članova.A u subotu je, kao i obično, početak cjelodnevne fešte označila ranojutarnja tradicionalna vožnja puhačkog orkestra kojeg kroz cijelu općinu traktor vuče u prikolici dok veseli glazbenici sa svojim instrumentima bude mještane. U 7 ujutro.
Ove je godine manifestacija Končenické hody obogaćena i s jednim novitetom. Naime, prvi put je organizirana fišijada, natjecanje u kuhanju fiš paprikaša. Na natjecanje se prijavilo 10 ekipa, a sve redom imale su među svojim članovima majstore u spremanju ovog jela.
- Koja je tajna dobrog fiša - pitali smo Jadranka iz Zdenaca.
- Koja je tajna... - zamislio se.
- Paa, je l' ima uopće tajne? - prekinuli smo razmišljanje.
- Pa nema, ha, ha! - nasmijao se - Sve odrađuje prava paprika. Ako nemaš pravu papriku, možeš se slikat' - kaže nam.
- Je li imate pravu papriku? - zezamo ga.
- Nadam se, ha, ha! - veselo je odgovorio Jadranko i nastavio - Imali smo pravu papriku na Fišijadi u Petrinji pa se nadam da je imamo i ovdje - kaže nam.
Nedaleko od njega iza štanda kod kotlića s fišom stajao je nasmijani muškarac u pregači s natpisom "Hugo". Nešto niže, pri dnu pregače, stajao je romantičarsko-boemski natpis "Lutajuća srca".
- Na fišijade idemo od 1996. godine, ako se ne varam. A ako vas zanimaju naši rezultati, samo pogledajte malo portale - pomalo zajebantski nam je rekao Zlatko Husak Hugo iz ekipe "Lutajuća srca" čiji članovi dolaze iz Garešnice, Daruvarskog Brestovca, Stražanca...
U tom trenutku do nas dolazi njegov prijatelj, vadi mobitel i pokazuje fotografije s osvojenim peharima i priznanjima. I lijepa se, možemo slobodno reći, tu kolekcija nagrada skupila i to ne samo za fiš nego i za gulaše, grah... Bilo je očito da su ispred nas vrsni majstori, a nekih sat vremena kasnije to je potvrdio i stručni žiri koje je upravo "Lutajućim srcima" dao prvu nagradu za najbolji fiš paprikaš.
Dok još nismo znali pobjednika, pitali smo Zlatka što očekuje od Fišijade u Končanici.
- Ako će biti i 5. mjesto, bit ću zadovoljan jer su ovo ovdje sve moji ljudi - rekao je ne misleći samo na članove svoje ekipe.
- Nikad nisam razmišljao na način da moram biti prvi. Najvažnije mi je druženje, a ako se nešto i osvoji, odlično! Onda se još bolje podružimo kada sve završi, bude još veselije ha, ha!
Polako se približavalo vrhunac prvog dijela dana, proglašenje pobjednika u kuhanju fiš paprikaša, A između štandova i posjetitelja neprestano je u svim smjerovima hodala Alenka Vanjiček, zamjenica predsjednice Češke besede Končanica.
- Možemo reći da sam glavni krivac za ovaj dio manifestacije, natjecanje u kuhanju fiš paprikaša kojeg smo ove godine uveli u program. Budući da je Končanica poznata po ribnjačarstvu i slatkovodnoj ribi, odlučili smo se fišijadom upotpuniti manifestaciju. Deset ekipa se prijavilo i sve su to majstori. Našem žiriju koji testira uzorke koji su označeni samo brojevima, jer je ocjenjivanje tajno, jako teško će biti odlučit koji je fiš najbolji. Čini mi se da će nijanse odlučivati.
Gospođa Vanjiček također se zahvalila Ribnjačarstvu Končanica koja je podržala ovo natjecanje tako što je donirala ribu za fiš.
- Hvala im što su nas sponzorirali s ribom za natjecanje. Oduvijek imamo dobru suradnju s Ribnjačarstvom Končanica kao i s Općinom na čelu s našim načelnikom Zlatkom Bakunićem i vjerujem da će tako ostati i u budućnosti - rekla nam je Alenka Vanjiček.
Nekih 10-ak minuta kasnije žiri je izašao iz svoje prostorije s rezultatima natjecanja. uslijedilo je svečano proglašenje i dodjela priznanja i darova najboljima. A kao što smo rekli nešto ranije, prvu je nagradu odnijela iskusna kuharska ekipa "Lutajuća srca" koju je prevodio naš veseli sugovornik Zlatko Husak Hugo. Pobjednike je proglasila gospođa Vanjiček, a kada je rekla da su prvo mjesto osvojila "Lutajuća srca", gospodin Husak je došao do gospođe Vanjiček, pružio joj ruku, poljubio je u lijevi i desni obraz i rekao: "Ali nismo mi baš za prvo, više smo, onako, za treće mjesto..."
Uglavnom, shvatili ste. Hugo ne voli biti ozbiljan.
U poslijepodnevnim satima slijedila su glavna događanja. Prezentirale su se tradicionalne nošnje, plesovi, jela i kolači. Plesalo se i marširalo po glavnoj končaničkoj ulici, prolazile su tu i kočije s konjima, a da slučajno ne bi došlo do nekog incidenta na cesti, brinuli su se članovi DVD-a Končanica koji su regulirali promet dok su se tradicija i kultura prezentirale na asfaltu.
Posebno je lijepo izgledao ples u narodnim nošnjama na cesti preko puta crkve iz koje su baš u tom trenutku izlazili mladenci. Gotovo da nisu mogli poželjeti ljepšu scenografiju za njima tako poseban dan - stupanje u brak dok cijela ulica pleše.
Štandovi za kojima su prijepodne bile ekipe koje su radile fiš, poslijepodne su zauzeli predstavnici lokalnih čeških beseda. A što se tiče slastica na štandovima, slobodno možemo reći da nema čega nije bilo što. Popularno jelo nudila je i Valerija Špaček iz Češke besede Ljudevit Sela.
- Lijepo je kad se ovako okupimo pa prezentiramo svoje gastronomske i kulturne običaje. Mi na našem štandu nudimo bramborak ili placke od krumpira, možda i najpopularnije jelo za ovakva događanja. Redovito sudjelujemo na ovoj manifestacije i drago nam je da se tradicija čuva i prezentira - rekla nam je gospođa Špaček.
Među posjetiteljima se našao i jedan, lokalnim ljudima, potpuno nepoznati političar, župan plzenske regije Rudolf Špoták.
- Plzenska regija i Bjelovarsko-bilogorska županija već neko vrijeme dobro surađuju. Primjerice, sada je grupa čeških učenika provela tjedan dana u Daruvaru. Imamo dobru kulturnu suradnju koja je nama vrlo važna, pogotovo za češku zajednicu u Hrvatskoj. Također želimo povezati češke i hrvatske tvrtke jer vjerujemo da se i na tom području može ostvariti dobra suradnja. Dakle, imamo jako dobru suradnju po pitanju kulture i obrazovanja, a sljedeći izazov nam je povezivanje hrvatskih i čeških kompanija - rekao nam je župan plzenske regije Rudolf Špoták.
Naravno, pitali smo ga i kako se osjeća u Končanici, a on se odmah nasmijao.
- Sjajno! Kada zatvorim oči i samo slušam, osjećam se kao da sam kod kuće. Mislim da se Hrvatska bolje odnosi prema češkoj manjini nego što se Češka odnosi prema hrvatskoj manjini. Znam da nije lako, ali jako cijenimo ono što Hrvatska radi za češku manjinu. Prvi put sam ovdje i baš sam ugodno iznenađen. Nadam se da ćemo se u budućnosti viđati ovdje još češće - rekao nam je župan Špoták.
Češkom županu domaćica je bila Tanja Novotni Golubić, zamjenica župana BBŽ-a za češku manjinu.
- Jako mi je drago što se ova suradnja, koja traje već desetak godina, nastavlja, Na čelu plzenske regije sada je novi župan, baš kao i na čelu BBŽ-a. Župani Marušić i Špoták imali su bilateralni sastanak na kojem su se složili da je potrebno njegovati kulturu te ulagati u školstvo. Naravno, sve to je moguće samo ako imamo stabilno gospodarstvo zbog čega su se i složili da je ključno u budućnosti staviti naglasak upravo na gospodarsku suradnju. Prvi korak prema tome bio je naš poziv Češkoj da bude zemlja partner na Bjelovarskom sajmu. Tako su češke tvrtke imale priliku stupiti u kontakt s hrvatskim tvrtkama, a sljedeći korak trebala bi biti turistička prezentacija naše regije na vrlo popularnom češkom turističkom sajmu - rekla nam je Tanja Novotni Golubić, zamjenica župana za češku nacionalnu manjinu.
U Končanicu su svoje proizvode prezentirali i lokalni Zagorci na štandu Zavičajnog kluba "Kaj vu srcu".
- Stvarno nam je lijepo u Končanici. Mi smo inače Zagorci iz Dioša i Šuplje Lipe. Za ovu manifestaciju smo pripremili bučnicu, kiflice, orahnjaču, makovnjaču i ostale kolače. Kažu ljudi da im je sve ukusno. Evo, probajte bučnicu dok još nije otišla pa se sami uvjerite kakva je - ispričale su nam Bosiljka Putak i Barica Lešković koje smo zatekli na štandu Zavičajnog kluba Kaj vu srcu BBŽ.
Na kraju dana ponovo smo razgovarati sa ženom koja stoji iza organizacije cijele manifestacije. I evo što nam je o ovogodišnjim Danima češke kulture i gastronomije rekla Alenka Vanjiček iz Češke besede Končanica.
- Mogu reći da je ovogodišnja manifestacija ispunila sva naša očekivanja. Okupio se veliki broj ljudi i koliko vidim, svi su zadovoljni. Ove smo godine po prvi put imali natjecanje u pripremi fiš paprikaša i fiš je zaista bio jako dobar. Imali smo tročlanu komisiju koja je na nijansama odlučila tko će odnijeti prva tri mjesta. Evo, imamo i štandove, njih deset, s jako bogatom gastronomskom ponudom od našeg tradicionalnog končanskog bramborka koji već godinama pripremamo na raznim manifestacijama. Sve više razmišljamo o tome da pokušamo taj naš bramborak na neki način zaštititi da bude ipak naše zaštićeno tradicionalno jelo. Isto tako imamo raznorazne kako slatke tako i slane kolače, dizano tijesto, domaću medicu, odnosno puno finih stvari. Prezadovoljna sam - rekla nam je Alenka Vanjiček ističući kako ove godine po prvi put imaju na raspolaganju kočiju sa zapregom tako da su mnogi posjetitelji sjeli u nju i malo se provezli kroz Končanicu.
Prije kulturno-umjetničkog programa, nastupio je puhački orkestar kojeg sačinjavaju članovi raznih čeških beseda na nivou Republike Hrvatske koji su tijekom kolovoza bili na seminaru u Tkonu na otoku Pašmanu.
- Oni su pokazali što su naučili u tih deset dana koliko su tamo boravili i ponosna sam što i ove godine možemo sudjelovati u promociji puhačkog orkestra - rekla nam je Alenka Vanjiček.