Fotografija: Foto: D. Kirin
Galerija
Foto: D. Kirin

Povijesna 50. Zapovijed pod lipom: Danas se vraćamo u jedinstven način čitanja obavijesti

Ulaz u tradicijsku Moslavačku kuću Gradskog muzeja Čazma koja je nedavno obovljena, sve dane održavanja manifestacije je besplatan



ČAZMA - U Gornjem Mikloušu kraj Čazme danas, 6. rujna započinje 50. manifestacija pod nazivom Zapovijed pod lipom. Jedinstven je to običaj, na čijem očuvanju već desetljećima radi KUD Sloga Miklouš, koji se temelji na nekadašnjoj praksi čitanja obavijesti nadležnog kotarskog suda koje su se stanovništvu na taj način prenosile u doba Vojne Krajine jednom tjedno, a koja se prestala provoditi pred početak Drugog svjetskog rata s napretkom javnih medija, ponajprije radija.

Ove će godine manifestacija potrajati čak tri dana, sve do nedjelje, 8. rujna.

Bogat program

Program je i više nego raznolik.

6. rujna (petak)

17:30 – 19:00 h, Gornji Miklouš 45 – Tradicijska moslavačka kuća Gradskog muzeja Čazma, ulaz slobodan

19:00 h, Donji Miklouš, prostorije KUD-a “Sloga” – promocija knjige „Izašla je sjajna zvijezda…” – istraživanje i dokumentiranje nematerijalnog kulturnog dobra RH Običaj čitanja zapovijedi pod lipom povodom 50 godina neprekidnog rada KUD-a “Sloga” Miklouš

7. rujna (subota)

17:30 – 19:00h, Gornji Miklouš 45 – Tradicijska moslavačka kuća Gradskog muzeja Čazma, ulaz slobodan

19:00h, crkva sv. Nikole biskupa, Gornji Miklouš – večer izvorne pučke pjesme "Izašla je sjajna

zvijezda" – izvorni pučki napjevi u izvođenju vokalnih sastava iz različitih krajeva RH

8. rujna (nedjelja)

9:30 – 11:00h, Gornji Miklouš 45 – Tradicijska moslavačka kuća Gradskog muzeja Čazma, ulaz slobodan

11:00h, crkva sv. Nikole biskupa, Gornji Miklouš – sveta misa

12:00h, Gornji Miklouš, ispred crkve sv. Nikole biskupa – 50. prikaz Običaja čitanja Zapovijed pod lipom

Nakon prikaza Zapovijedi slijedi mimohod gostujućih kulturno-umjetničkih društava prema Donjem Mikloušu i nastavak programa gostujućih društava.

Restauracija

Dodajmo, Radovi na našoj tradicijskoj moslavačkoj kući u Gornjem Mikloušu su završeni. Sve je spremno za 50. po redu manifestaciju Zapovijed pod lipom. 

Podsjetimo, Centar za kulturu, Gradski muzej Čazma prijavio je program „Obnova Moslavačke tradicijske kuće u Gornjem Mikloušu“ na natječaj za financiranje javnih potreba u kulturi za 2024. godinu koji je raspisala Bjelovarsko-bilogorska županija.

Ostvarili su potporu u iznosu od 900 eura. Ostatak financijskih sredstava osigurao je Grad Čazma. U travnju su kustosice kuću ispraznile, predmete zaštitile i prevezle ih u matičnu zgradu muzeja kako bi majstor mogao započeti radove. Zamijenjena je dotrajala drvna građa, izrađen je novi drveni plot, zaštitnim premazima i bojama zaštićeni su drveni dijelovi objekta. Unutrašnjost kuće zaštićena je od vlage, crijepovi preslagani, a zidovi svježe okrečeni vapnom. U kolovozu je muzejska građa očišćena, pripremljena te ponovno vraćena u kuću.

Kako trenutno izgleda pogledajte na fotografijama, ali svakako ju posjetite i uživo. Naredni dani i Zapovijed pod lipom idealan su povod za to.

Foto: D. Kirin
Foto: D. Kirin
Foto: D. Kirin
Foto: D. Kirin
Foto: D. Kirin
Foto: D. Kirin
Foto: D. Kirin
Foto: D. Kirin
Foto: D. Kirin
Foto: D. Kirin

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!