Fotografija: Foto: Narodna knjižnica
Galerija
Foto: Narodna knjižnica "Petar Preradović" Bjelovar

Mjesec hrvatske knjige: Bjelovarska knjižnica besplatno učlanjuje i oprašta zakasnine

Ne propustite putopisno predavanje Život je lijep i kad si slijep: moja afrička i južnoamerička avantura Feruča Lazarića, slijepe osobe koja živi život punim plućima



BJELOVAR – Za Mjesec hrvatske knjige 2024. koji počinje 15. listopada i traje sve do 15. studenog svi odjeli Narodne knjižnice „Petar Preradović“ Bjelovar – Odjel za odrasle, Dječji odjel Područna knjižnica Nova Rača i Bibliobusna služba, pripremili su brojne programe: književne susrete, predavanja, radionice, izložbe, natjecanja, pričopričalice predstave za djecu, posjete knjižnici i razne akcije od kojih su naročito primamljive:

1. Prvi u knjižnici – besplatan upis u knjižnicu učenika prvih razreda srednjih škola.

2. Knjigu vrati i ne plati – oprost zakasnine 15.10. – 15.11.2024.

3. Znanje je novac: besplatno članstvo za mlade.

Knjižnica je mjesto koje pruža podršku mladim osobama u zadovoljavanju njihovog intelektualnog, emocionalnog i društvenog razvoja. Uz Svjetski dan štednje provodi se akcija besplatnog učlanjenja u knjižnicu učenika sedmih i osmih razreda osnovne škole te učenika svih razreda srednje škole s ciljem popularizacije čitanja kao načina stjecanja korisnih znanja pod sloganom Znanje je novac. U knjižnici također mogu pohađati besplatne instrukcije iz brojnih predmeta kao što su matematika, fizika, engleski, hrvatski i dr. i tako uštedjeti novac.

Što se tiče događanja, prva su na redu putopisno predavanje i književni susret.

Putopisno predavanje

Predavanje Život je lijep i kad si slijep: moja afrička i južnoamerička avantura na kojem će gost biti Feručo Lazarić održat će se 16. listopada u 18 h na Studijskom odjelu.

Foto: Narodna knjižnica
Foto: Narodna knjižnica "Petar Preradović" Bjelovar

Feručo Lazarić iz Rovinja, je slijepa osoba koja živi život punim plućima. Strastveni je planinar i putnik, a svoja iskustva opisuje u knjigama. Planinarenje na slijepo; Na drugi način lijepo. Trenutno piše treću knjigu, vođen riječima Françoise Sagan: Živim da bih pisao, a da bih pisao moram živjeti. Feručo voli putovati, upoznavati nove krajeve, ljude i običaje. Prošle godine posjetio je Tanzaniju i popeo se na Kilimanjaro, a ove godine istraživao je Peru i Ande. Dosta je planinario i po Hrvatskoj, te je od HPS-a dobio priznanje za najviše obiđenih vrhova, njih 150. Od europskih tritisućnjaka popeo se na Olimp, Musalu, Karpate i Triglav, a prohodao je i Via Adriaticu, stazu dugu 1100 km. O svemu tome govori na svojim putopisnim predavanjima.

Program Knjižnica organizira u suradnji s Udrugom slijepih Bjelovar.

Književni susret

Književni susret na kojem su gosti Zlatko Gall i Aleksandar Draga nosi naziv Predstavljanje knjige Šezdesete: Kada je glazba mijenjala svijet. Isto će se održati 18. listopada 2024. u 18 h na Studijskom odjelu.

Foto: Narodna knjižnica
Foto: Narodna knjižnica "Petar Preradović" Bjelovar

Vjerojatno nema istinskog rockoljupca koji nije slušao bendove o kojima Zlatko Gall tako strastveno i s detaljnim poznavanjem materije piše. A značaj dekade na koju se knjiga odnosi, kada je rock – glazba u pitanju, doista se ne može precijeniti. Jer bilo je to vrijeme kada su se gramofoni bjesomučno vrtjeli, nositi traperice značilo je da pripadate svjetskom rock – bratstvu, a među doista nebrojenim bendovima nije bilo nimalo jednostavno prosuditi koji će od njih izdržati test vremena i ostati zapamćen i šezdesetak godina kasnije. Sve je to Zlatko Gall, od benda do benda, u svojoj knjizi više nego lijepo dešifrirao i definirao, a za one kojima je ovo desetljeće još uvijek obavijeno maglom a žele saznati nešto više, ovo će biti kompas koji će ih pouzdano dovesti do ključnih aktera i događaja čiji je značaj, s odmakom vremena, nesumnjivo sve veći.

Spomenimo kako Dječji odjel bjelovarske knjižnice također ima obilje aktivnosti kojim namjeravaju obilježiti Mjesec hrvatske knjige.

- Početak MHK započinjemo književnim susretom s autorom Igorom Baksom koji će predstaviti roman Prava ljubavna priča. Susret ćemo održati na Studijskom odjelu, 15. listopada 2024. u 11 sati.

Foto: Narodna knjižnica
Foto: Narodna knjižnica "Petar Preradović" Bjelovar

Sljedeći književni susret održat ćemo u petak, 18. listopada 2024. u 12 sati na Studijskom odjelu. Autorica je Ozana Ramljak koja će predstaviti nagrađenu knjigu Kako je Bluno tražio ljubav, poručuje Branka Mikačević, voditeljica Dječjeg odjela knjižnice.

Cilj približiti knjigu čitatelju

Podsjetimo, Mjesec hrvatske knjige tradicionalna je i najveća manifestacija u Hrvatskoj posvećena knjizi, knjižarstvu i knjižničarstvu pokrenuta 1995. godine. Od 15. listopada do 15. studenoga u mnogim hrvatskim knjižnicama, održavaju se brojni programi – izložbe, susreti s piscima, predavanja, radionice, kojima je cilj približiti knjigu krajnjem korisniku. Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

Pod sloganom Pričaj mi...  u cijeloj zemlji održat će se više od 2000 različitih programa. U ovogodišnjem izdanju Mjeseca hrvatske knjige kao tema je istaknuta vrijednost pripovijedanja i kazivanja, posebice onih književnih vrsta koje pripadaju usmenoj književnosti, kao što su bajka ili legenda. Polazište Programskog i organizacijskog odbora bila je 150. godišnjica rođenja velike hrvatske spisateljice Ivane Brlić-Mažuranić. Njezino bogato književno stvaralaštvo i pripovjedna izvrsnost ostavili su traga na brojne generacije.

Važnost priča

Središnji programi ovogodišnjeg MHK su BookTube Mjeseca hrvatske knjige, Nacionalni kviz za poticanje čitanja, Minuta za čitanje - čitateljski maraton, Dan hrvatskih knjižnica, Natjecanje u čitanju naglas, Šetnja s Ivanom i Ulovi se za riječ.

Ambasadorica manifestacije, pripovjedačica i spisateljica Srebrenka Peregrin istaknula je važnost pripovijedanja posebice u današnje vrijeme brzih tehnologija i sadržaja. Pritom je podsjetila na riječ velikog mislioca Nasrudin hodže koji je odgovarajući na pitanje kako se postaje čovjekom rekao: „Slušanjem drugih kad govore.“

- Neka nas ovaj Mjesec hrvatske knjige podsjeti na čaroliju izgovorene riječi i na važnost priča, neka se sa svih strana čuje njegov slogan – Pričaj mi..., poručuju iz bjelovarske knjižnice.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku