Fotografija: Foto: Marica Balen
Galerija
Foto: Marica Balen

Marica Balen u Bjelovaru predstavlja novu zbirku: ''Svaki dan doživim nešto što vrijedi zabilježiti''

''Uz poeziju, moja velika strast je fotografija pa su sva poglavlja u novoj zbirci ilustrirana upravo mojim fotografijama'', kaže Balen



Otkako su je prije četiri godine, za 70. rođendan, obitelj i prijatelji iznenadili objavivši zbirku njezinih pjesama za djecu „Kakva rebra ima zebra“, Marica Balen iz Garešničkog Brestovca nastavila je objavljivati knjige kao „na traci“. Za ovu umirovljenu učiteljicu prva knjiga bila je poticaj da probere bogatu pjesničku građu koju marljivo slaže još od gimnazijskih dana te da svoje stihove podijeli sa svijetom.

U posljednje četiri godine njezine pjesme našle su se u više od 20 zajedničkih zbirki, a večeras u 17,30 sati (utorak, 22. listopada) u knjižnici Komercijalne i trgovačke škole u Bjelovaru predstavit će petu samostalnu zbirku „Vrtlog“ koju je izdala u suradnji s bjelovarskim Ogrankom Hrvatskog pedagoško-književnog zbora.

Pet poglavlja

- Zbirka je podijeljena u pet tematskih cjelina. Prvu sam nazvala „In memoriam“ i u njoj se nalaze pjesme posvećene ljudima koji više nisu među nama, a koji su mi puno značili u životu. Na prvome mjestu je moja majka – priča nam Balen.

Autorica s najnovijom zbirkom/Foto: Marica Balen
Autorica s najnovijom zbirkom/Foto: Marica Balen

Drugi dio zbirke, nazvan „Što Bog stvori, čovjek razori“ odnosi se na temu koja je jako važna u životu Marice Balen – ekologiju i čovjekov odnos prema prirodi i svijetu oko sebe. „Vrtlog stihova s različitih izvora“ cjelina je posvećena različitim temama i zapažanjima, a „Enigma“ promišljanjima autorice vezanima uz svakodnevne pojave.

- Ja svaki dan nešto vidim, osjetim i dodirnem te imam potrebo to zabilježiti, napisati nešto o tome – tumači Marica Balen.

Posljednji dio zbirke naslovljen je „Eho“ i zaista je, kaže, svojevrsni odjek i osvrt na događanja u svijetu, ali i u njezinoj svakodnevici.

Druga strast

- Uz poeziju, moja velika strast je fotografija pa su sva poglavlja u novoj zbirci ilustrirana upravo mojim fotografijama. One na neki način čitatelja uvode u temu, najavljuju stihove koji slijede – priča Balen.

Sve je krenulo sa zbirkom koja je bila rođendanski dar/Foto: Marica Balen
Sve je krenulo sa zbirkom koja je bila rođendanski dar/Foto: Marica Balen

Autorica otkriva kako joj materijala za nova izdanja ne nedostaje pa već radi na zbirci priča i pjesama za djecu koja bi također uskoro trebala ugledati svjetlo dana.

Uz autoricu, na večerašnjoj promociji o „Vrtlogu“ će govoriti predsjednica bjelovarskog Ogranka HPKZ-a Ornela Malogorski, glavna urednica Zorka Renić, recenzentica Nataša Vibiral, a program će voditi Željka Kalabek. U planu je i glazbeni dio programa u kojem će nastupiti autoričina unuka Lucija Balen, učenica četvrtog razreda Osnovnog glazbenog odjela Osnovne škole Garešnica.

Promocija je otvorena za javnost i svi su dobrodošli.

Foto: HPKZ Bjelovar
Foto: HPKZ Bjelovar

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!