Fotografija: Foto: Željka Kollert
Galerija
Foto: Željka Kollert

Mali i veliki čitači iz Velikih Bastaja pročitali sve knjige iz svoje knjižnice na otvorenom

"Rado ćemo udomiti nove knjige i slikovnice, naši učenici i mještani će im se silno razveseliti", poručuje učiteljica Željka Kollert koja je i inicirala otvaranje malene knjižnice na terasi seoske trgovine



Nema veće radosti za mališane iz Područne škole Veliki Bastaji i njihovu učiteljicu Željku Kollert nego kad u njihovu malu Knjižnicu na otvorenom stigne nova knjiga ili slikovnica. A upravo to se dogodilo nedavno. Jednog Željkinog prijatelja oduševila je priča o malenom ormaru u seoskoj trgovini koji skriva razna čuda za malene, ali i velike mještane tog mjestašca na pola puta između Daruvara i Đulovca pa im je donirao više novih naslova. Riječ je o malenoj knjižnici na otvorenom koja je ove godine u središtu sela postavljena upravo na inicijativu učiteljice Željke. 

- Želja mi je bila popularizirati čitanje, prvenstveno među malenim mještanima koji još nisu krenuli u školu. Zbog toga u našoj knjižnici na otvorenom najviše ima slikovnica i knjiga za djecu. No, ubacili smo i pokoju knjigu za odrasle, kako bi i roditelji koji ih dovedu do ormara mogli odabrati nešto za sebe – priča nam Željka, dodajući kako u malenu knjižnicu rado zavire i školarci, iako se za njih brojne čitalače aktivnosti organiziraju i u samoj školi.

U Bastajima se čita svaki dan/Foto: Željka Kollert
U Bastajima se čita svaki dan/Foto: Željka Kollert

Savršen kutak

Knjižnica na otvorenom je pak otvorena zahvaljujući suradnji s obitelji Perić koja u mjestu drži trgovinu.

- Na terasi njihove trgovine uočila sam zgodan kutak i odmah sam pomislila kako bi to bilo savršeno mjesto za ormar s knjigama. Njima se ideja svidjela i brzo smo je realizirali. Ormar se savršeno uklopio na terasu, to mjesto kao da je čekalo baš našu malenu knjižnicu – smije se Željka, dodajući kako se slikovnicama i knjigama iz čudesnog ormara smiju poslužiti svi mještani, a uvjet je da knjige, nakon što ih pročitaju, vrate kako bi ih mogli posuditi i drugi.

Gužva ispred knjižnice: Foto: Željka Kollert
Gužva ispred knjižnice: Foto: Željka Kollert

Malena knjižnica na otvorenom samo je jedna u nizu inicijativa učiteljice Željke Kollert kojom nastoji svoje malene školarce, ali i druge članove njihovih obitelji potaknuti na čitanje. Tijekom posljednjih godina organizirala je različite aktivnosti i akcije, od opremanja ruksaka knjigama koje su učenici nosili kućama, preko uređenja posebnog ormara s knjigama u razredu, do kolektivnog članstva u daruvarskoj Pučkoj knjižnici i čitaonici. U većinu aktivnosti nastoji uključiti i roditelje svojih učenika.

- Čitanje je ključno, sve polazi od njega. Jako je važno da djeca imaju određeni temelj kad je riječ o čitalačkim navikama, a on bi se trebao izgraditi upravo u obitelji. Mi u školi samo nadograđujemo taj temelj. Baš zato važno je i roditeljima dati do znanja kolika je vrijednost čitanja. Zbog toga smo i u knjižnici na otvorenom, uz slikovnice, ostavili i knjige za odrasle, da i roditelji koji po knjigu dovedu dijete ondje pronađu nešto za sebe – kaže naša sugovornica.

Foto: Željka Kollert
Foto: Željka Kollert

I često zaista bude tako pa od roditelja stigne pozitivna povratna informacija. A dječje oduševljenje knjigama i Velikim Bastajima već je postalo standard.

- Vole čitati, a kad čitaju istu priču, onda vole razgovarati o njih i razmjenjivati dojmove, kao u malenom čitateljskom klubu – kaže Željka.

Donacije dobrodošle

U nastojanjima da ih zadrži u takvom raspoloženju, učiteljica malenih školaraca stalno smišlja nove zabavne čitalačke aktivnosti – izradu straničnika s motivirajućim porukama o čitanju, posjete daruvarskoj knjižnici, odlaske na kazališne predstave i drugo.

A s obzirom da se u Bastajima jako puno čita i mnoge su slikovnice i knjige iz malene Knjižnice na otvorenom više puta prelistane, donacije novih knjiga ondje su itekako dobrodošle. Ako imate koju slikovnicu, ali i knjigu za odrasle viška, a želite nekoga razveseliti, neka to budu maleni i veliki čitači iz Bastaja.

Foto: Željka Kollert
Foto: Željka Kollert

- Rado ćemo udomiti knjige i slikovnice, naši učenici i mještani će im se silno razveseliti. Ovim putem zahvaljujem svima koji su nam već donirali knjige, uključujući i gospodina koji nas je nedavno obradovao lijepim naslovima – kaže Željka, pozivajući potencijalne donatore da se jave u Osnovnu školu u Đulovcu, Područnu školu Veliki Bastaji ili njoj osobno.

Željka Kollert godinama provodi aktivnosti s ciljem poticanja čitanja/Foto: Željka Kollert
Željka Kollert godinama provodi aktivnosti s ciljem poticanja čitanja/Foto: Željka Kollert

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku TikToku!