Fotografija: Goran Gazdek, Hrvoje Zovko i Ivan Žada/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Galerija
Goran Gazdek, Hrvoje Zovko i Ivan Žada/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

FRA MA FU FESTIVAL Večeras ćemo doznati tko je lani napisao najbolju novinsku reportažu

Na natječaj je pristigla 31 reportaža, a središnja tema ovogodišnjeg Festivala je „Umjetna inteligencija i reportaža“



ĐURĐEVAC - Danas će u Đurđevcu biti otvoren 10. Fra Ma Fu festival - multimedijalni festival reportaže i reportera na kojemu se očekuje stotinjak novinara i novinarki iz Srbije, BiH, Slovenije, Sjeverne Makedonije i Slovačke. Na svečanom otvaranju u Kulturnom centru Đurđevac bit će dodijeljene nagrade za najbolje za novinarske radove – reportaže, objavljene u hrvatskim medijima, medijima na hrvatskom jeziku u inozemstvu (novinama, internetskim portalima, televiziji i video kanalima), u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca  2023. godini. 

„Umjetna inteligencija i reportaža“

Na natječaj je pristigla 31 reportaža, a nagrade se dodjeljuju u tri kategorije:  „Lijepom našom“, „Širom svijeta“ i „U fokusu“.

Festival je posvećen slavnom reporteru i autoru scenarija za stripove, Franji Martinu Fuisu (Virovitica, 1908. – Plitvice, 1943.), novinaru i autoru besmrtnih reportaža o malim ljudima i njihovim velikim problemima čije je sudbine majstorski pretakao u pitke članke. Pisao je novele i romane, bio nesuđeni redatelj prvog hrvatskog cjelovečernjeg igranog filma, napisao je i scenarij za kazališnu predstavu, bio je začetnik turističke reportaže u našem tisku, pisao o dalekim nepoznatim mjestima, a u kinodvoranama držao predavanja o krajevima koje je proputovao. Svoje prve uratke u novinama potpisivao je pseudonimom Fra Ma Fu.

Središnja tema ovogodišnjeg Festivala je „Umjetna inteligencija i reportaža“. Novinari i novinarke raspravljat će o tome zašto je važno znati kako se u korak s razvojem novih tehnologija mijenja način komuniciranja, s kakvim etičkim pitanjima susrećemo upotrebljavajući umjetnu inteligenciju, koliko im stvarno pomaže u poslu, trebaju li se brinuti da će im zamijeniti posao i može li umjetna inteligencija napisati dobru, zanimljivu, intrigantnu i punokrvnu reportažu kada se zna da je reportaža najsloženija novinska forma, na granici literature. 

Oporavak radija

Uz modeliranje Vinca Gazdika na okruglom stolu sudjelovat će Elena Lukić, novinarka i studentica Medija i odnosa s javnošću te Menadžmenta u kulturi i kreativnim industrijama, koja je nedavno obranila rad na temu zlouporaba deepfake tehnologije u Jugoistočnoj Europi, novinari Zoran Vitas (Večernji list), Drago Hedl (Telegram) i Budimir Žižović.

Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Bit će predstavljeni projekti  „NEWAVES - oporavak radija i jačanje medija zajednice u područjima niske gustoće naseljenosti“ i „VerifEye – jačanje otpornosti društva na dezinformacije“ Akademiji za umjetnost i kulturu iz Osijeka čiji studenti i ove godine sudjeluju na  festivalskoj novinarskoj radionici.

Na Festivalu će biti prikazan dokumentarni film brat autora Vanje Stokić i Ajdina Kambera iz BiH koji u manje u godinu dana od premijere, u prosincu 2023., do sada prikazan na više od 30 filmskih i ljudskopravaških festivala u Africi, Aziji i Europi osvojivši tridesetak nagrada, ali i posebno priznanje za doprinos novinarstvu, u organizaciji Kluba novinara Banjaluka.

Promocije knjiga i milenijska fotografija

Bit će otvorene dvije izložbe fotografija fotoreportera „Glas Slavonije“,  „Rock & Rat“ Zorana Jačimovića i „Veliki požar u Osijeku“ Gojka Mitića i Brune Jobsta, predstavljanje čak tri knjige vezane za život i djelo Franju Martina Fuisa - zbirka njegovih pjesama po izboru Veljka Krulčića, slikovnica Marine Mađarević i Anje Duršot i monografija "Maurović: Od Mula do Mula“ Veljka Krulčića o kojima će govoriti Olga Vujović, Božica Jelušić i Davor Šunk.

Održat će se i promocija knjige „Umjesto kave/izabrani blogovi o netemama 2016.-2023.“ Božice Brkan, a Šime Strikoman snimit će svoju 922. Milenijsku fotografiju.

Festival uz Studijski institut za novinarstvo, kulturu i obrazovanje iz Virovitice (SINKO), kao nositelja projekta, organiziraju ogranci Hrvatskog novinarskog društva Virovitičko-podravske i Bjelovarsko-bilogorske županije Ogranak Glasa Slavonije i Zbor turističkih novinara uz potporu Ministarstva kulture i medija, Grada Đurđevca i Turističke zajednice Grada Đurđevca.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!