Česi iz Končanice u kulinarskoj emisiji češke TV: "Skuhali smo im naš riblji paprikaš"
kolumnist
komunalije
Vezane vijesti
KONČANICA – Život Čeha u Končanici, njihova tradicionalna jela, kultura i običaji bit će prikazani u sklopu jedne kulinarske emisije na češkoj televiziji. Time nam se pohvalila Kristina Kvapil, predsjednica Češke besede Končanica koja nam je ujedno pojasnila i kako je došlo do ovako lijepe ideje promovirati Končanicu u Češkoj.
Naime, prije nešto više od mjesec dana u Kaptolu su održane još jedne Žetvene svečanosti – Dožinky. Najveću nacionalnu smotru čeških običaja, plesova i pjesama zajednički su organizirali Češka Beseda Kaptol i Općina Kaptol uz pomoć Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj.
Žetvene svečanosti održane su pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, uz supokroviteljstvo Savjeta za nacionalne manjine RH, Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Požeško-slavonske i Bjelovarsko-bilogorske županije te Ministarstva vanjskih poslova Češke Republike.
Kvalitetan suživot
Među sudionicima bili su i članovi Češke besede Končanica koji, podsjetimo, itekako brinu o običajima svoga naroda.
Jedan od načina kako to čine jest i taj što ponosno ističu svoja jela, tradiciju, ali i kvalitetan suživot sa svim ostalim narodima na končaničkom području.
O tome, ali i o još ponekim detaljima pričali su i na češkoj televiziji.
- Češka televizija nas je posjetila u tjednu prije Dožínky. Naime, kod nas je snimljen dio priloga za jednu emisiju koja se zapravo snimala na više lokacija u našoj županiji, ali i u ostalim krajevima Hrvatske, pa čak i BiH i Srbiji. I sve to zahvaljujući studentici imena Marie Štěpánová koja je u Daruvaru bila u sklopu Erasmus programa. Ostali smo u kontaktu i s njom dogovorili sudjelovanje u kulinarskoj emisiji pod nazivom „Pečenje u nedjelju s Petrom Burianovom“, uvaženom češkom kuharicom.
Štěpánová je posjećivala Čehe u inozemstvu i s njima snimala priloge. Jedan takav snimljen je i kod nas u Končanici, pojasnila nam je Kristina Kvapil i dodala kako su se prilozi snimali i u Šibovcu, Daruvaru, Slavonskom Brodu i ostalim mjestima.
Kuharica iz vrtića
Dodajmo kako je u Končanici za kulinarsku emisiju kuhala članica ČB Ruženka Husaková, inače kuharica u daruvarskom Češkom dječjem vrtiću Ferde Mravenca.
- Ona je za emisiju Pečenje u nedjelju s Petrom Burianová pripremila riblji paprikaš (riblju čorbu). Ja sam u prilog bila uključena na način da sam pričala o manjinskom životu u Končanici, o životu na selu i naravno, o Dožinkama i budućnosti češke manjine u Končanici i Hrvatskoj općenito, kaže Kvapil koja se posebno zahvalila studentici Marie koja ih je uvrstila u jedan edukativan prilog koji promovira Končanicu daleko izvan granica RH.
Upitali smo Kristinu što je točno rekla za češku emisiju, odnosno, kakav je život Čeha u Končanici.
- Ja imam sreće što potječem iz Končanice koja je posebna jer manjina čini zapravo većinu tako da je to ljudima neobično i zanimljivo. Teško je reći kakva je budućnost Čeha, ali ja mislim da se mi u Končanici ne moramo previše brinuti da će manjina izumrijeti. Trudimo se čuvati jezik i običaje pa vjerujem da nam je budućnost ipak dobra, optimistična je Kvapil.
Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!