Fotografija: Izložba se otvara 12. rujna i bit će otvorena sve do 12. listopada/Foto: Martina Čapo
Galerija
Izložba se otvara 12. rujna i bit će otvorena sve do 12. listopada/Foto: Martina Čapo

Bjelovarski poduzetnik Petar Smiljanić: "Prvi put izlažem vrijednu zbirku koju sakupljam 35 godina"

"Sakupljam stvari koje pripadaju u područje avangarde pa je ovo za Hrvatsku neobična zbirka. Ona sadrži fotografije, slike, skulpture, konceptualne radove, knjige umjetnika, plakate...", kaže autor



BJELOVAR - Idućega četvrtka, 12. rujna u Gradskom muzeju Bjelovar bit će svečano otvorena izložba pod nazivom "Unutarnja sloboda". Riječ je o tek dijelu bogate kolekcije Bjelovarčanina Petra Smiljanića.

Privatna zbirka Smiljanića malo je poznata kolekcija moderne, avangardne i suvremene umjetnosti iz Hrvatske i regije, iznimna prema broju, strukturi i kvaliteti radova. Obuhvaća različite predmete poput slika, skulptura, instalacija, časopisa i autorskih knjiga, fotografija, plakata.

Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo

Više o izložbi i njezinom svečanom otvorenju rekao je sam autor, Petar Smiljanić.

Fotografije, slike, skulpture...

- Kolekcionar sam 35 godina. Sakupljam stvari koje pripadaju u područje avangarde pa je ovo za Hrvatsku neobična zbirka. Nikada javno nije prezentirana i zbog toga će vjerojatno biti dosta velik interes struke za eksponate koji će biti predstavljeni. Nažalost, zbog malog prostora i tehničkih mogućnosti bit će to samo jedan presjek zbirke, neće biti prezentirana cjelovito. Zbirka sadrži sve elemente: fotografije, slike, skulpture, konceptualne radove, knjige umjetnika, plakate koji predstavljaju radove umjetnika, kazao je autor i otkrio kako stvari koje sakuplja prije 35 godina nisu imale apsolutno nikakvu vrijednost.

Priznao je kako je zapravo bila hrabrost uopće početi skupljati nešto takvo što u ono vrijeme gotovo nitko nije prepozznavao kao neku vrijednost. 

Gradonačelnik Dario Hrebak podsjetio je kako je Smiljanić ugledni bjelovarski poduzetnik te kako osobno nije znao za njegovu strast i hobi kolekcionarstva.

Vrijedna zbirka

- Radi se o kolekciji koja je iznimno rijetka i to ne samo u Hrvatskoj nego i puno šire. Financijski je vrlo vrijedna. Uvjeren sam da se radi o izložbi kojom bi se Zagreb ponosio da je može predstaviti, kazao je Hrebak dodavši kako je uvjeren da će izložba privući ljude ne samo iz Hrvatske, već i puno šire.

Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo

Naglasio je naposljetku kako razmišljaju o tome da naprave stalni postav jedne takve izložbe koja će privlačiti ljude u Bjelovar.

Ravnateljica Gradskog muzeja Bjelovar Marijana Dragičević pojasnila je kako se radi o posljednjoj izložbi ove sezone prije početka energetske obnove muzeja.

- Izložba sadrži veliku zbirku gospodina Smiljanića kojeg građani većinom znaju iz poduzetničkih voda. No, on je više od 30 godina strastveni kolekcionar, pojasnila je ravnateljica Dragičević pozvavši sugrađane da razgledaju bogatu zbirku sve do 12. listopada.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku TikToku!