Fotografija: Foto: Vox Feminae
Galerija
Foto: Vox Feminae

Bjelovarske Voxice opet najbolje u državi: ''Nikad prije nismo tako dobro pjevale!''

''Tijekom ovakvih nastupa, sve je na dirigentu, on mora znati što želi, što je potrebno za savršenu izvedbu, i mora znati kako to izvući iz nas. Maestro Tomislav je sjajan u tome'', kaže Valentina Vedriš



Članice Ženskog pjevačkog zbora Vox Feminae u Bjelovar su za vikend donijele četvrtu zlatnu plaketu s 57. državnog natjecanja zborova. U Pazinu su pomele konkurenciju, i u redovnom dijelu programa, a osvojile su i posebnu nagradu za najbolju izvedbu djela živućeg autora. Za taj dio programa izabrale su iznimno tešku skladbu Anđelka Igreca ''Daj mi svoje boli'' koji su uzdigle do savršenstva.

Detaljne pripreme

- Kasnije smo se šalile da smo zaista odbolovale svoje. Odlično smo to odradile, a naš dirigent, maestro Tomislav Vrabac rekao nam je da nikad prije nismo tako dobro pjevale. Osim toga, ovo je vrlo teška pjesma koja se skoro nikada ne izvodi na ovakvim natjecanjima pa mislim da nam je i to donijelo dodatne bodove kod žirija – priča nam predsjednica bjelovarskih Voxica Valentina Vedriš.

Nova nagrada stigla je u Bjelovar/Foto: Vox Feminae
Nova nagrada stigla je u Bjelovar/Foto: Vox Feminae

I za Igreca i za nastup u redovnom dijelu natjecanja bjelovarske zborašice pripremale su se dugo i detaljno, bile su na vokalnom seminaru kod Martine Radić, čak su imale i poduku iz njemačkog jer su jednu skladbu izvodile na tom jeziku.

- Iako je ovo natjecanje amaterskih zborova, u žiriju koji ocjenjuje nastupe sjede profesionalci koji gledaju na čitav niz detalja, od tehničke izvedbe, preko odabira skladbe, do držanja na pozornici i odnosa s dirigentom – tumači Vedriš.

Pripreme prije odlaska u Pazin/Foto: Vox Feminae
Pripreme prije odlaska u Pazin/Foto: Vox Feminae

A upravo je maestro Vrabac, kaže naša sugovornica, iznimno zaslužan za najnoviji uspjeh bjelovarskih Voxica.

- Tijekom ovakvih nastupa, sve je na dirigentu, on mora znati što želi, što je potrebno za savršenu izvedbu, i mora znati kako to izvući iz nas. Maestro Tomislav je sjajan u tome. S nama je tek 11 mjeseci, ušao je u ovu priču bez ikakvog prethodnog iskustva sa zborovima i radi taj posao sjajno – kaže Valentina.

Maestro Tomislav Vrabac i Martina Radić/Foto: Vox Feminae
Maestro Tomislav Vrabac i Martina Radić/Foto: Vox Feminae

Savršena kombinacija

Sjajan dirigent, izvanredne vokalne sposobnosti bjelovarskih zborašica i prepoznatljiv, pomalo nježan stil pokazali su se kao dobitna kombinacija pa Bjelovarčanke na ovakvim natjecanjima gotovo da i nemaju konkurenciju. Uu već spomenute četiri zlatne plakete na državnim natjecanjima, imaju i dvije srebrne, jednu s državnog, a jednu s međunarodnog natjecanja.

Posljednji nastup bio je poseban i po tome što je na pozornici nastupilo njih čak 25.

Kod Martine Radić na usavršavanju/Foto: Vox Feminae
Kod Martine Radić na usavršavanju/Foto: Vox Feminae

- Nakon ljetne audicije zbor nam se malo povećao, a dolazak je najavilo još nekoliko djevojaka i žena. Veselimo se tome i vjerujem da ćemo na otvorenju Adventa u Bjelovaru i na Gala koncertu nastupiti u još većem broju – zaključuje naša sugovornica.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku TikToku!