Zaboravite umjetne boje i naučite kako obojiti jaja prirodnim bojama. Većinu sastojaka već imate u kuhinji!
kolumnist
komunalije
Vezane vijesti
Oslikavanje jaja uoči Uskrsa mnogima je najdraža tradicija ovog blagdana. Trenuci su to kad proradi naša kreativnost, mašta i u trenu sve postane igra. Rezultat su prekrasne pisanice koje ćemo rado poklanjati drugima i blagovati za uskrsnim doručkom. piše Putni kofer. Unatoč velikoj ponudi raznolikih, intenzivnih, ali umjetnih boja u dućanima, ove godine pokušajte nešto drukčije i posegnite za starim receptima naših mama i baka. U nastavku naučite kako obojiti jaja prirodnim bojama!
Snađi se s onim što imaš
Odakle uopće tradicija bojanja jaja na Uskrs? S obzirom na to da ovaj blagdan pada u rano proljeće, jaja su uvijek bila simbol ponovnog rođenja i života. Ne čudi stoga da su se odavno počela baš u ovo vrijeme intenzivno konzumirati. Jaja su se počela ukrašavati bojama i darivati bližnjima, a to su prihvatili i kršćani te počeli taj običaj koristiti pri proslavi Uskrsa.
U stara vremena, kad nam praškaste, „čarobne“ boje nisu bile dostupne kao danas, ljudi su se snalazili s onim što su imali. Nekoliko mjeseci ranije bi se počele prikupljati ljuske od luka, pripremili bi se cikla i ljubičasti kupus, odvojila litra vina… Upravo su ti svakodnevni, dostupni sastojci i danas temelj šarene uskrsne košarice s pisanicama. Morate znati da prirodne boje nisu toliko intenzivne kao umjetne i treba im više vremena da se prime. Zato odvojite dovoljno vremena kako bi dulje namakali jaja u njima. Evo koji vam sastojci trebaju i kako obojiti jaja prirodnim bojama!
Pripremite, očistite i izbijelite svoja jaja, ali pažljivo: Ne želite da puknu
Glavni saveznik u prirodnom bojanju jaja, osim namirnica koje daju boju, bit će vam alkoholni ocat. Očistite jaja prije bojanja tako da ih prebrišete krpom ili kuhinjskim ubrusom natopljenim u alkoholni ocat. Ona koja planirate bojati u svjetlije boje ranije izbijelite kako bi se žuta ili pastelno ružičasta boje primile. To ćete učiniti tako da stavite jaja u posudu u kojoj ćete ih kuhati i prelijete ih jednakom količinom vode i octa.
Primjerice, ako vam je za kuhanje dovoljna 1 litra tekućine, neka u njoj bude pola litre vode i pola litre octa. Stavite kuhati jaja najmanje 10 minuta nakon što voda zavrije. Kad su gotova prelijte ih hladnom vodom i nježno spužvicom za suđe skidajte s njih boju. Pritom dobro pazite jer ocat istanjuje ljusku i jaja nakon ovog postupka još lakše pucaju! Nakon što ste ih izbijelili ostavite ih da se dobro ohlade prije bojanja.
Čudotvorne ljuske luka za tradicionalni, retro štih na uskrsnom stolu
Sad kad su jaja spremna možete se početi igrati s bojanjem. Ako niste prikupljali unaprijed ljuske luka, potražite ih kod kumica na tržnicama koje ih u ovo doba godine prodaju za sitan novac. Stavite ljuske na dno lonca, pa na njih jaja, pa preko opet ljuske i vode koliko treba da sve prekrije. Dodajte 0,03 dcl alkoholnog octa (jedna čašica za žestoka pića) i malu žličicu soli pa sve kuhajte.
Nakon što su jaja kuhana ostavite ih u vodi dok se ne ohlade, a može i preko noći. Ako imate ljuske i ljubičastog i crvenog luka, jaja kuhajte odvojeno jer svaka daje drukčiju nijansu.
Magičan žuti prah i moćni zeleni špinat za jarke pisanice
Jedna od namirnica koja nije bila na stolovima naših baka, a danas se često koristi i daje lijepu prirodnu boju je kurkuma. Za bojanje jaja u žuto koristite izbijeljena jaja. “Smjesu“ za bojanje skuhajte od pet žlica kurkume, pola litre voda i jedne velike žlice alkoholnog octa.
U tu tekućinu stavite izbijeljena jaja (ona su već kuhana) i ostavite ih u njoj preko noći. Za zelene pisanice možete koristiti svježi špinat koji dobro skuhajte sa žličicom octa i u tu vodu smjestite jaja. Za ovo predvidite što duže vrijeme namakanja jaja, a najbolje bi bilo da koristite ona izbijeljena.
Ljubičasti kupus za prekrasnu plavu boju pisanica koju uistinu vrijedi čekati
Narežite ljubičasti kupus na manje komadiće i stavite ga kuhati u malo vode, u koju ćete u nekom trenutku dodati i jaja. Skuhajte kupus i jaja do kraja, pa ostavite svoje pisanice što duže u ovoj mješavini. Ponekad je potrebno i 24 sata da se plava boja lijepo primi, ali vjerujte, zaista ju vrijedi čekati. Također, ako koristite izbijeljena jaja boja će se lakše primiti, a onda ih dodajte nakon što je kupus skuhan jer su ona već prošla termičku obradu.
Voskom, listićima i tankim čarapama do efektnih crteža na pisanicama
Ako na svojim jajima želite imati motiv listića, cvijeta ili nečeg trećeg, prije kuhanja u ljuskama luka stavite željeni oblik na jaje pa ga pažljivo smjestite u žensku najlonku koju ćete pričvrstiti na krajevima.
Druga je opcija da prije kuhanja jaja oslikate željene oblike na njemu otopljenim voskom na svijeće, za što će vam trebati čačkalica ili prazno staro nalivpero. Ostavite vosak da se osuši na jaju, pa ga dalje kuhajte po želji, piše Putni kofer. Nakon što se skuhalo i ohladilo, pažljivo skinite vosak i divite se svom crtežu ispod njega!