Fotografija: Foto: TUPŠ Bjelovar
Galerija
Foto: TUPŠ Bjelovar

Učenici bjelovarskog TUPŠ-a podigli povrtnjak, a vlastite recepte objedinili u digitalnoj kuharici

U vrtu se uzgaja povrće i začinsko bilje koje učenici koriste na praktičnoj nastavi, a posjetili su i brojne lokalne OPG-ove



Učenici Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar tijekom ove godine podigli su vlastiti vrt s povrćem i začinima koja su iskoristili za praktičnu nastavu.

Projekt je ovo koji to koji je odobrilo i financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja temeljem Javnog poziva za financiranje projekata u sklopu iznannastavnih aktivnosti osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova u školskoj godini 2023./2024.

Učenje od iskusnih

- Cilj projekta bio je povećati održivost kuharskih praktikuma kroz educiranje i kupnju staklenika i formiranje školskog vrta. U projektu su sudjelovali učenici 1.C, 1.G, 2.D, 3.B i 3.F razreda, dakle učenici koji se školuju za zanimanje kuhar, pomoćni kuhar i slastičar, slastičar i pekar, turističko-hotelijerski komercijalist te pomoćni vrtlar, ali i nastavnici kuharstva. Projekt vode socijalne pedagoginje Tea Milinović i Tatjana Bedeković, a školi je odobreno 1 690 eura za njegovo provođenje. Pomoću tih novaca kupljen je staklenik i oformljen školski vrt – kažu u TUPŠ-u.

Dobar ulov/Foto: TUPŠ Bjelovar
Dobar ulov/Foto: TUPŠ Bjelovar
Terenska nastava u Romskoj kući/Foto: TUPŠ Bjelovar
Terenska nastava u Romskoj kući/Foto: TUPŠ Bjelovar

U vrtu se uzgaja povrće i začinsko bilje koje učenici koriste na praktičnoj nastavi, a posjetili su i brojne lokalne OPG-ove, kao što su OPG Bačak i OPG Perec, gdje su se imali priliku educirati o ekološkoj proizvodnji namirnica i povrća.

- Osim toga, surađivali su i s Romskom kućom koju su posjetili, te s Centrom za inkluziju i socijalne usluge u Bjelovaru čije su staklenike i plastenike posjetili kako bi od njih naučili na koji način funkcionira staklenička proizvodnja povrća. Posjetili su i Srednju školu Bartola Kašića u Grubišnom Polju, a poslušali su i predavanje Nikole Malbaše iz Centra za inkluziju i socijalne usluge Bjelovar o ekološkoj proizvodnji salate – kažu u školi, dodajući kako su nastavnici i učenici ovim projektom osigurali školi vrt i staklenik u kojem će se nastaviti uzgajati povrće, a u učionice i praktikume su uveli teme održivosti, ekološke proizvodnje i odgovornog korištenja namirnica.

Plodovi rada vrijednih ruku/Foto: TUPŠ Bjelovar
Plodovi rada vrijednih ruku/Foto: TUPŠ Bjelovar
Priprema povrtnjaka u školskom dvorištu/Foto: TUPŠ Bjelovar
Priprema povrtnjaka u školskom dvorištu/Foto: TUPŠ Bjelovar

Digitalna kuharica

Povrće koje učenici sami uzgoje su tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci naveliko koristili u jelima, a osmislili su i recepte na temelju povrća koje uzgajaju koje su skupili u digitalnu kuharicu. 

Ponosni su na postignuto, a smišljaju i nove recepte s namirnicama koje su sami uzgojili i vesele se saditi povrće koje do sada još nisu probali! 

Tekst: Tea Milinović

Foto: TUPŠ Bjelovar
Foto: TUPŠ Bjelovar
Foto: TUPŠ Bjelovar
Foto: TUPŠ Bjelovar
Foto: TUPŠ Bjelovar
Foto: TUPŠ Bjelovar
Foto: TUPŠ Bjelovar
Foto: TUPŠ Bjelovar
Vrijedni školarci u akciji/Foto: TUPŠ Bjelovar
Vrijedni školarci u akciji/Foto: TUPŠ Bjelovar
Foto: TUPŠ Bjelovar
Foto: TUPŠ Bjelovar

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku TikToku!