U Velikom Grđevcu otkrili što su jeli Lovrakovi junaci: Od pekmeza i masti do prežgane juhe i žganaca
kolumnist
komunalije
Vezane vijesti
Kukuruzni žganci sa špekom, bijeli žganci s vrhnjem, paradajz juha, domaći kruh, šnite premazane pekmezom i mašću… Sve to samo su neke od delicija koje su danas poslužene gostima Lovrakovog centra u Velikom Grđevcu. ''Doručak u Mlinu Družbe Pere Kvržice'' rezultat je suradnje Kulturnog centra s visokoobrazovnim ustanovama, Odjelom za etnologiju i arheologiju Sveučilišta u Zadru, Odjelom za etnologiju i arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagreba i zagrebačkog Etnografskog muzeja.
Lokalne namirnice
- Za pripremu jela ljudi su nekad koristili namirnice koje su im bile dostupne, a riječ je o namirnicama koje su, iz naše današnje perspektive, jako zdrave. To je zanimljivo jer primjerice moj otac danas odbija jesti kukuruzni kruh zato što ga je morao jesti dok je bio mlad, dok mi danas taj kruh percipiramo kao puno zdraviji od bijeloga. No, mislim da i dalje, kada je riječ o odabiru namirnica, treba inzistirati na lokalnosti i sezonalnosti – kazala je voditeljica spomenutog projekta Danijela Birt Katić, docentica na Odjelu za etnologiju i arheologiju zadarskog Sveučilišta.
Istraživači, a riječ je dijelom o istoj ekipi koja je prije ovoga projekta popisala sve materijalno blago u Lovrakovom centru, omogućivši predzaštitu vrijedne zbirke, do saznanja o tome kako se nekad jelo na Južnoj Bilogori došla je od starijih mještana kojima su mame i bake nekada svakodnevno spravljale delicije koje su danas prezentirane u Lovrakovom centru.
- Nekada se na selu radilo teško, uglavnom na poljoprivredi, pa se moralo dobro i jesti. Doručak se nije preskakao, a najčešće se spremala prežgana ili peradajz juha te žganci. Za ručak su se pak puno upotrebljavali grah i zelje, a domaćice su spremale, grakašu, grah s noklicama, zelje s mesom i slična jela, svakako se kombinirali – ispričala je Mira Žunac, predsjednica Udruge Hrvatsko srce Veliki Grđevac.
Za nove generacije
A neka od spomenutih jela i danas se kuhaju u mnogim obiteljima u Velikom Grđevcu, kaže ravnateljica Kulturnog centra Mato Lovrak Zvjezdana Galkowski.
- Mi ćemo ih ponuditi u suradnji s našim ugostiteljskim objektom koji je i danas pripremio jela za degustaciju. Možda će biti teško doći do namirnica za hranu jer se ona nekad uzgajala na obiteljskim domaćinstvima, što je vrijednost koju ćemo danas teško dostići – kazala je Galkowski.
Dodala kako sve aktivnosti koje se provode u KUC-u Mato Lovrak imaju stručnu podlogu i zajednički cilj – približiti posjetiteljima način života u vrijeme kad su živjeli junaci Lovrakovih romana te vrijednosti koje su oni promovirali sačuvati za nove generacije.
Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!