Tripe Fest u Kapelici spojio ljude iz više država: "Evo kako fileki mogu biti bolji i od bifteka..."
kolumnist
komunalije
Vezane vijesti
U kultnom restoranu Kod Bake u subotu 3. lipnja održan je drugi po redu međunarodni Tripe Fest, koji je okupio kuhare amatere i ljubitelje fileka, tripica i škembića iz raznih krajeva Hrvatske, te susjedne Slovenije, Mađarske, BiH i Srbije.
Festival fileka organizirali su Facebook grupa Volim fileke i lokal Kod Bake iz Kapelice pod pokroviteljstvom Bjelovarsko-bilogorske županije, TZ BBŽ-a i TZ Sjeverna Moslavina. U pripremi fileka natjecale su se 22 ekipe, a fileke je ocijenio stručni žiri u sastavu: kuhar Branko Ognjenović, bloger Domagoj Jakopović Ribafish, te urednik portala za gastronomiju i turizam Menu.hr Rene Karaman.
Sirotinjska jela
- Ovo je festival na kojem se natječu ljubitelji fileka, kuhari amateri. Fileki, škembići, tripice, vampi, dropčići, bez obzira na to kako ih zovemo, jedno nam je svima zajedničko – svi ovdje prisutni ih obožavamo.
U lokalu Kod Bake svakodnevno imamo u ponudi špek fileke. Jedno od tradicijskih, sirotinjskih jela koja su naši očevi i djedovi često konzumirali jer su jela bila zasitna i jeftina. Danas je to postala jedna od delicija i mi je ovom manifestacijom želimo sačuvati od zaborava. Došli su nam natjecatelji iz svih krajeva Hrvatske i susjednih zemalja, oni najhrabriji koji žele skuhati najbolje fileke – rekao nam je vlasnik lokala Kod Bake Zdravko Andri.
Natjecatelji su imali zadatak pripremiti fileke kao varivo i tu nema prostora za odstupanja, razlike su male, no upravo su ti detalji prevagnuli. Svi natjecatelji dobili su osnovne sastojke – špek, luk, fileke i vino, a začine i ostale dodatke donijeli su sami kako bi spravili fileke po svom receptu.
Samo za ovu priliku chefica lokala Kod Bake Danijela Crnjak Andri pripremila je za sve goste nekoliko zanimljivih jela s filekima: uz špek fileke i fileke sa zapečenim grahom, gosti su imali priliku kušati fileke s ječmenom kašom, sarmu od fileka i desert – kolač od fileka i naranče koji je osvojio i našu ekipu. Uz fileke, natjecatelji su posluženi kotlovinom. Tko može gladan kuhati?
Priče oko kotlića
- Ja sam čovjek od društvenih mreža, podijelim sve ono u čemu uživam i drago mi je da to ljudi prepoznaju. Sretan sam što su na festival tripica došli ljudi iz daleke Kikinde. Prvi put sam jeo tripice s 23 godine i nisu mi izgledale privlačno. S vremenom sam shvatio da je smisao u toču, nečemu između gulaša i paprikaša, gdje su fileki zapravo samo ukras, daju kvalitetu više. No najbitnije je ovo vrijeme provedeno s prijateljima oko kotlića, u zezanciji, priči i gemištima. Prije su ljudi bili primorani iskoristiti svaki komad mesa, danas je ipak drugačije. No kad više ne znaš što bi skuhao, a želiš se malo odmaknuti od rutine, tripice su odlična namirnica za to. Zanimljivo je da osamdeset posto ljudi ne može staviti tu namirnicu u usta, dok se 20 posto davi u njima, a ja sam, naravno, u ovih 20 posto – rekao nam je Domagoj Jakopović Ribafish.
Na terasi restorana i u vrtu širili su se miomirisi kuhanja i pečenja. Opuštena atmosfera, zezancija i žamor uz kotlić. Neki su došli prvenstveno zbog druženja i ljubavi prema tripicama, no mnogi su ovo natjecanje shvatili vrlo ozbiljno.
- Mi smo došli pobijediti! Spojili smo južnu Hrvatsku, vlaško-dalmatinski recept iz Koprtlja sa sjeverozapadnom Hrvatskom, odnosno klasičnim špek filekima. I to je kombinacija za pobjedu. Recept ima tajnih sastojaka i to dobro skrivamo od radoznalih očiju. Inače sam član FB grupe Volim fileke i tako sam i čuo za ovo događanje.
Ovim putem moram podijeliti informaciju koja bi mogla biti zanimljiva i damama: Kad nađeš ženu koja voli tripice, ženi je i ne puštaj! – rekao nam je vidno raspoložen Neven Paleček, bivša dance zvijezda i operni pjevač poznatiji pod imenom Papageno.
Kuhar ne smije biti mršav
Na istom mjestu kao lani, ovaj put bez ženske podrške tijekom kuhanja, stacionirala se domaća ekipa koja je prošle godine osvojila drugo mjesto. Od domaćih natjecatelja tu je bila Češka beseda i ekipa OTK Kurbla.
- Trojica smo u ekipi, četvrtog prošlogodišnjeg smo izbacili. No uzeli smo jednog jačeg za zamjenu, ipak kuhar mora biti malo jači. Tko bi išao jesti kod mršavog kuhara. Ove godine pripremamo fileke na malo drugačiji način. Nadam se da će ti detalji prevagnuti za pobjedu. Žene će doći kad skuhamo. Ma tako je to i doma, samo se ne vidi – našalio se Saša Vagner, predstavnik garešničke ekipe Monako Amadeus.
Žiri je tijekom kuhanja obilazio ekipe i davao savjete. Cilj ove manifestacije nije samo ocjenjivanje nego i usmjeravanje kako bi ponešto naučili od stručnjaka i izvukli maksimum iz namirnice. Ove se godine rado odazvao i majstor kuhar Branko Ognjenović, rodom Bjelovarčanin, koji se u ovim krajevima osjeća kao kod kuće.
- Ljudi često u zanosu naprave greške i dobiju neželjeni efekt. Sitnice su te koje prevagnu. Ljuti me što smo se jedno vrijeme sramili tradicionalnih jela. Kad vidite koliko se tona iznutrica proda u Italiji i Francuskoj, onda se čovjek treba zapitati u čemu je problem. Mi sad otkrivamo prekrasna jela i jedino moramo pripaziti da izbjegnemo one količine masti, da luk bude ljepše narezan, da imamo ljepši tanjur, ljepšu priču i posvetimo toj namirnici dovoljno pažnje. Zašto bi biftek bio bolji od fileka?
Fileki povezuju ljude
I fileki traže ljubav, nježnost i emociju. Ima ljudi koji će putovati na stotine kilometar autobusom zbog ovakvih događanja, a ima i onih koji se ustručavaju kušati fileke. Lijepo je vidjeti ljubitelje fileka iz susjednih zemalja što je potvrda da hrana povezuje ljude. Nećemo reći to su samo fileki, nego to su Fileki! – rekao je za MojPortal majstor kuhar Branko Ognjenović.
Uz natjecatelje iz svih krajeva Hrvatske istaknula se jedna ekipa iz Srbije, koja je samo za ovu priliku prešla 400 kilometara, i to im nije nimalo teško palo jer uživaju u gastro turizmu. Riječ je o Miloradu Šibulu koji je i sam organizator sličnog natjecanja u Kikindi.
- Tražili smo na internetu gdje sve ima natjecanja u kuhanja škembića i pronašli restoran Kod Bake. Došli smo da promoviramo manifestaciju i gastro turizam, da se družimo. Volim jesti škembiće, a ne znam ih pripremiti. Svako mjesto ima gulašijadu, no nema puno mjesta gdje se priprema ova namirnica, zato sam se i sam odlučio organizirati takvo događanje. Možda da se zovu la škembe, možda bi izazvalo veći interes kod ljudi. Inače dijelim ljude u tri skupine: oni koji su probali škembiće i nije im se svidjelo, one koji nisu probali i ne vole ih i na one koji ih obožavaju. Garešnički festival fileka ispunio je sva naša očekivanja: opuštamo se, družimo, jedemo fina jela – rekao nam je Milorad Šibul iz Kikinde.
I ove godine su na festivalu bili Mađari iz Pečuha koji, kako kažu, obožavaju pripremati i jesti fileke. Bitno im je druženje i uživanje u finim okusima.
Zagrepčanin, Slovenac i Dalmatinac
- Prošle sam godine bio ovdje sa sinom. Ove godine sam poveo moralnu podršku. Ja kuham, oni sjede i uživaju, kao što i sami vidite. Kod nas je puhao orkanski vjetar pa sam poveo ove jake momke da nam auto bolje leži na cesti – pričao nam je Đuro Tarađija iz Pečuha i brižno pazio na svoj kotlić.
Na ovogodišnjem natjecanju pažnju je plijenio jedan vitalni starac koji se nije micao od svog kotlića. Oko njega kao i kod Mađara: vesela šarolika ekipa kao moralna podrška: Zagrepčanin, Slovenac i Dalmatinac.
- Prošle godine sam vidio u medijima da je održan prvi Tripe Fest i rekao sam tada svom 82-godišnjem ocu, koji najbolje sprema fileke, da ga moram dovesti nagodinu. I doživjeli smo tu godinu i sada se borimo za prvo mjesto. Ja sam organizator, a on je glavni kuhar. Čak smo ga zagradili da drugi ne otkriju tajne sastojke – našalio se Dražen Mirković s Dugog Otoka, u čijoj ekipi je bilo i jedno poznato TV lice – Ivica Zadro.
Drugi Tripe fest imao je svoje natjecateljice. Ekipa iz Harmice odlučila je opet doći Kod Bake i podići ljestvicu. Prošle godine su otišli odmah nakon kuhanja jer se jednoj natjecateljici rodio unuk, no ove godine ostaju do kraja.
- Drago mi je što se na festivalu skupio velik broj ljubitelja fileka, i što je ovo godine festival pod pokroviteljstvom Bjelovarsko-bilogorske županije i TZ BBŽ-a. Posjetili su nas gosti iz cijele Hrvatske, ali i iz inozemstva. Dvadesetak ekipa, odlično vrijeme, druženje, veselje - rekla nam je Daniela Belak, direktorica TZ Sjeverna Moslavina.
Zabava za pamćenje
Žiri je ocjenjivao izgled, konzistenciju, okus i pridržavanje pravila. Najbolje fileke na 2. Tripe Festu skuhala je ekipa iz susjedne Srbije: Petar Sabo iz Zrenjanina i Milorad Šibul iz Kikinde, koji su sve prisutne pozvali na svoj festival u listopadu. Drugo mjesto osvojio je mađarski Hrvat Đuro Tarađija iz Pečuha, dok je treće mjesto osvojila domaća ekipa iz Garešnice na čelu sa Sašom Vagnerom i Alenom Horvatom.
Uz natjecateljski program, organizatori su se pobrinuli da ova manifestacija potraje dugo u noć uz tamburaše i finu hranu. Osim popularizacije jedne vrlo specifične namirnice, ova manifestacija sasvim sigurno podiže kvalitetu turističke ponude čitave Bjelovarsko-bilogorske županije. Vrtna zabava za pamćenje koja ima veliki potencijal postati prepoznatljiva gastro manifestacija u cijeloj Hrvatskoj i šire.
Organizatori se posebno zahvaljuju medijskim pokroviteljima i sponzorima koji su pomogli da se ova manifestacija lakše održi: Menu.hr, bjelovarski Super; PIK Vrbovec, Koestlin, Dukat i Electrolux.
Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!