Fotografija: Fileki s velikim F oduševili su sve u Garešnici/Foto: Janja Čaisa
Galerija
Fileki s velikim F oduševili su sve u Garešnici/Foto: Janja Čaisa

Tripe Fest u Kapelici spojio ljude iz više država: "Evo kako fileki mogu biti bolji i od bifteka..."

"Garešnički festival fileka ispunio je sva naša očekivanja: opuštamo se, družimo, jedemo fina jela", poručio je Milorad Šibul iz Kikinde koji je osvojio prvo mjesto u kuhanju fileka



U kultnom restoranu Kod Bake u subotu 3. lipnja održan je drugi po redu međunarodni Tripe Fest, koji je okupio kuhare amatere i ljubitelje fileka, tripica i škembića iz raznih krajeva Hrvatske, te susjedne Slovenije, Mađarske, BiH i Srbije.

Drugi po redu Tripe Fest u lokalu Kod Bake/Foto: Janja Čaisa
Drugi po redu Tripe Fest u lokalu Kod Bake/Foto: Janja Čaisa
Ljubitelji tripica na jednom mjestu/Foto: Janja Čaisa
Ljubitelji tripica na jednom mjestu/Foto: Janja Čaisa
Uvijek dobra atmosfera uz mirise kotlića/Foto: Janja Čaisa
Uvijek dobra atmosfera uz mirise kotlića/Foto: Janja Čaisa

Festival fileka organizirali su Facebook grupa Volim fileke i lokal Kod Bake iz Kapelice pod pokroviteljstvom Bjelovarsko-bilogorske županije, TZ BBŽ-a i TZ Sjeverna Moslavina. U pripremi fileka natjecale su se 22 ekipe, a fileke je ocijenio stručni žiri u sastavu: kuhar Branko Ognjenović, bloger Domagoj Jakopović Ribafish, te urednik portala za gastronomiju i turizam Menu.hr Rene Karaman.

Sirotinjska jela

- Ovo je festival na kojem se natječu ljubitelji fileka, kuhari amateri. Fileki, škembići, tripice, vampi, dropčići, bez obzira na to kako ih zovemo, jedno nam je svima zajedničko – svi ovdje prisutni ih obožavamo.

Kod Bake je tradicija u prvom planu/Foto: Janja Čaisa
Kod Bake je tradicija u prvom planu/Foto: Janja Čaisa
Međunarodni Tripe fest doveo je u Garešnicu goste iz inozemstva/Foto: Janja Čaisa
Međunarodni Tripe fest doveo je u Garešnicu goste iz inozemstva/Foto: Janja Čaisa

U lokalu Kod Bake svakodnevno imamo u ponudi špek fileke. Jedno od tradicijskih, sirotinjskih jela koja su naši očevi i djedovi često konzumirali jer su jela bila zasitna i jeftina. Danas je to postala jedna od delicija i mi je ovom manifestacijom želimo sačuvati od zaborava. Došli su nam natjecatelji iz svih krajeva Hrvatske i susjednih zemalja, oni najhrabriji koji žele skuhati najbolje fileke – rekao nam je vlasnik lokala Kod Bake Zdravko Andri.

Ivica Zadro, Daniela Belak i Kasandra o tajnim recepturama/Foto: Janja Čaisa
Ivica Zadro, Daniela Belak i Kasandra o tajnim recepturama/Foto: Janja Čaisa
Kuhari su navikli na vrućinu i dim/Foto: Janja Čaisa
Kuhari su navikli na vrućinu i dim/Foto: Janja Čaisa

Natjecatelji su imali zadatak pripremiti fileke kao varivo i tu nema prostora za odstupanja, razlike su male, no upravo su ti detalji prevagnuli. Svi natjecatelji dobili su osnovne sastojke – špek, luk, fileke i vino, a začine i ostale dodatke donijeli su sami kako bi spravili fileke po svom receptu.

Domaćini bračni par Zdravko Andri i Danijela Crnjak Andri/Foto: Janja Čaisa
Domaćini bračni par Zdravko Andri i Danijela Crnjak Andri/Foto: Janja Čaisa

Samo za ovu priliku chefica lokala Kod Bake Danijela Crnjak Andri pripremila je za sve goste nekoliko zanimljivih jela s filekima: uz špek fileke i fileke sa zapečenim grahom, gosti su imali priliku kušati fileke s ječmenom kašom, sarmu od fileka i desert – kolač od fileka i naranče koji je osvojio i našu ekipu. Uz fileke, natjecatelji su posluženi kotlovinom. Tko može gladan kuhati?

Priče oko kotlića

- Ja sam čovjek od društvenih mreža, podijelim sve ono u čemu uživam i drago mi je da to ljudi prepoznaju. Sretan sam što su na festival tripica došli ljudi iz daleke Kikinde. Prvi put sam jeo tripice s 23 godine i nisu mi izgledale privlačno. S vremenom sam shvatio da je smisao u toču, nečemu između gulaša i paprikaša, gdje su fileki zapravo samo ukras, daju kvalitetu više. No najbitnije je ovo vrijeme provedeno s prijateljima oko kotlića, u zezanciji, priči i gemištima. Prije su ljudi bili primorani iskoristiti svaki komad mesa, danas je ipak drugačije. No kad više ne znaš što bi skuhao, a želiš se malo odmaknuti od rutine, tripice su odlična namirnica za to. Zanimljivo je da osamdeset posto ljudi ne može staviti tu namirnicu u usta, dok se 20 posto davi u njima, a ja sam, naravno, u ovih 20 posto – rekao nam je Domagoj Jakopović Ribafish.

Član žirija i promotor dobre hrane - Domagoj Jakopović Ribafish/Foto: Janja Čaisa
Član žirija i promotor dobre hrane - Domagoj Jakopović Ribafish/Foto: Janja Čaisa
Foto: Janja Čaisa
Foto: Janja Čaisa

Na terasi restorana i u vrtu širili su se miomirisi kuhanja i pečenja. Opuštena atmosfera, zezancija i žamor uz kotlić. Neki su došli prvenstveno zbog druženja i ljubavi prema tripicama, no mnogi su ovo natjecanje shvatili vrlo ozbiljno.

- Mi smo došli pobijediti! Spojili smo južnu Hrvatsku, vlaško-dalmatinski recept iz Koprtlja sa sjeverozapadnom Hrvatskom, odnosno klasičnim špek filekima. I to je kombinacija za pobjedu. Recept ima tajnih sastojaka i to dobro skrivamo od radoznalih očiju. Inače sam član FB grupe Volim fileke i tako sam i čuo za ovo događanje.

Operni pjevač Papageno veliki je ljubitelj fileka/Foto: Janja Čaisa
Operni pjevač Papageno veliki je ljubitelj fileka/Foto: Janja Čaisa
Foto: Janja Čaisa
Foto: Janja Čaisa

Ovim putem moram podijeliti informaciju koja bi mogla biti zanimljiva i damama: Kad nađeš ženu koja voli tripice, ženi je i ne puštaj! – rekao nam je vidno raspoložen Neven Paleček, bivša dance zvijezda i operni pjevač poznatiji pod imenom Papageno.

Kuhar ne smije biti mršav

Na istom mjestu kao lani, ovaj put bez ženske podrške tijekom kuhanja, stacionirala se domaća ekipa koja je prošle godine osvojila drugo mjesto. Od domaćih natjecatelja tu je bila Češka beseda i ekipa OTK Kurbla.

Organizatori su se pobrinuli da nitko ne ostane gladan/Foto: Janja Čaisa
Organizatori su se pobrinuli da nitko ne ostane gladan/Foto: Janja Čaisa
Na Tripe festu su se mogli kupiti i domaći suhomesnati proizvodi/Foto: Janja Čaisa
Na Tripe festu su se mogli kupiti i domaći suhomesnati proizvodi/Foto: Janja Čaisa
Miris roštilja privukao je gladna nepca/Foto: Janja Čaisa
Miris roštilja privukao je gladna nepca/Foto: Janja Čaisa
Nikamo bez dobrog pršuta i sira/Foto: Janja Čaisa
Nikamo bez dobrog pršuta i sira/Foto: Janja Čaisa

- Trojica smo u ekipi, četvrtog prošlogodišnjeg smo izbacili. No uzeli smo jednog jačeg za zamjenu, ipak kuhar mora biti malo jači. Tko bi išao jesti kod mršavog kuhara. Ove godine pripremamo fileke na malo drugačiji način. Nadam se da će ti detalji prevagnuti za pobjedu. Žene će doći kad skuhamo. Ma tako je to i doma, samo se ne vidi – našalio se Saša Vagner, predstavnik garešničke ekipe Monako Amadeus.

Žiri je tijekom kuhanja obilazio ekipe i davao savjete. Cilj ove manifestacije nije samo ocjenjivanje nego i usmjeravanje kako bi ponešto naučili od stručnjaka i izvukli maksimum iz namirnice. Ove se godine rado odazvao i majstor kuhar Branko Ognjenović, rodom Bjelovarčanin, koji se u ovim krajevima osjeća kao kod kuće.

Ovogodišnji šef žirija majstor kuhar Branko Ognjenović/Foto: Janja Čaisa
Ovogodišnji šef žirija majstor kuhar Branko Ognjenović/Foto: Janja Čaisa
Na početku bijaše luk i slanina/Foto: Janja Čaisa
Na početku bijaše luk i slanina/Foto: Janja Čaisa

- Ljudi često u zanosu naprave greške i dobiju neželjeni efekt. Sitnice su te koje prevagnu. Ljuti me što smo se jedno vrijeme sramili tradicionalnih jela. Kad vidite koliko se tona iznutrica proda u Italiji i Francuskoj, onda se čovjek treba zapitati u čemu je problem. Mi sad otkrivamo prekrasna jela i jedino moramo pripaziti da izbjegnemo one količine masti, da luk bude ljepše narezan, da imamo ljepši tanjur, ljepšu priču i posvetimo toj namirnici dovoljno pažnje. Zašto bi biftek bio bolji od fileka?

Fileki povezuju ljude

I fileki traže ljubav, nježnost i emociju. Ima ljudi koji će putovati na stotine kilometar autobusom zbog ovakvih događanja, a ima i onih koji se ustručavaju kušati fileke. Lijepo je vidjeti ljubitelje fileka iz susjednih zemalja što je potvrda da hrana povezuje ljude. Nećemo reći to su samo fileki, nego to su Fileki! – rekao je za MojPortal majstor kuhar Branko Ognjenović.

Uz natjecatelje iz svih krajeva Hrvatske istaknula se jedna ekipa iz Srbije, koja je samo za ovu priliku prešla 400 kilometara, i to im nije nimalo teško palo jer uživaju u gastro turizmu. Riječ je o Miloradu Šibulu koji je i sam organizator sličnog natjecanja u Kikindi.

Vidno raspoloženi kuhari uživali su u druženju/Foto: Janja Čaisa
Vidno raspoloženi kuhari uživali su u druženju/Foto: Janja Čaisa
Natjecatelji iz Srbije ovogodišnji su pobjednici/Foto: Janja Čaisa
Natjecatelji iz Srbije ovogodišnji su pobjednici/Foto: Janja Čaisa

- Tražili smo na internetu gdje sve ima natjecanja u kuhanja škembića i pronašli restoran Kod Bake. Došli smo da promoviramo manifestaciju i gastro turizam, da se družimo. Volim jesti škembiće, a ne znam ih pripremiti. Svako mjesto ima gulašijadu, no nema puno mjesta gdje se priprema ova namirnica, zato sam se i sam odlučio organizirati takvo događanje. Možda da se zovu la škembe, možda bi izazvalo veći interes kod ljudi. Inače dijelim ljude u tri skupine: oni koji su probali škembiće i nije im se svidjelo, one koji nisu probali i ne vole ih i na one koji ih obožavaju. Garešnički festival fileka ispunio je sva naša očekivanja: opuštamo se, družimo, jedemo fina jela – rekao nam je Milorad Šibul iz Kikinde.

I ove godine su na festivalu bili Mađari iz Pečuha koji, kako kažu, obožavaju pripremati i jesti fileke. Bitno im je druženje i uživanje u finim okusima.

Zagrepčanin, Slovenac i Dalmatinac

- Prošle sam godine bio ovdje sa sinom. Ove godine sam poveo moralnu podršku. Ja kuham, oni sjede i uživaju, kao što i sami vidite. Kod nas je puhao orkanski vjetar pa sam poveo ove jake momke da nam auto bolje leži na cesti – pričao nam je Đuro Tarađija iz Pečuha i brižno pazio na svoj kotlić.

Đuro Tarađija iz Pečuha osvojio je drugo mjesto/Foto: Janja Čaisa
Đuro Tarađija iz Pečuha osvojio je drugo mjesto/Foto: Janja Čaisa
Foto: Janja Čaisa
Foto: Janja Čaisa

Na ovogodišnjem natjecanju pažnju je plijenio jedan vitalni starac koji se nije micao od svog kotlića. Oko njega kao i kod Mađara: vesela šarolika ekipa kao moralna podrška: Zagrepčanin, Slovenac i Dalmatinac.

Nagrada za drugo mjesto otišla je u Pećuh/Foto: Rene Karaman
Nagrada za drugo mjesto otišla je u Pećuh/Foto: Rene Karaman
Pobjednici 2. Tripe Festa, ekipa iz Srbije/Foto: Rene Karaman
Pobjednici 2. Tripe Festa, ekipa iz Srbije/Foto: Rene Karaman
Domaćini su osvojili treće mjesto/Foto: Rene Karaman
Domaćini su osvojili treće mjesto/Foto: Rene Karaman
Najstariji kuhar s ekipom/Foto: Rene Karaman
Najstariji kuhar s ekipom/Foto: Rene Karaman

- Prošle godine sam vidio u medijima da je održan prvi Tripe Fest i rekao sam tada svom 82-godišnjem ocu, koji najbolje sprema fileke, da ga moram dovesti nagodinu. I doživjeli smo tu godinu i sada se borimo za prvo mjesto. Ja sam organizator, a on je glavni kuhar. Čak smo ga zagradili da drugi ne otkriju tajne sastojke – našalio se Dražen Mirković s Dugog Otoka, u čijoj ekipi je bilo i jedno poznato TV lice – Ivica Zadro.

Najstariji natjecatelj plijenio je pozornost posjetitelja/Foto: Janja Čaisa
Najstariji natjecatelj plijenio je pozornost posjetitelja/Foto: Janja Čaisa
Šarolika ekipa koju povezuje Dugi Otok i fileki/Foto: Janja Čaisa
Šarolika ekipa koju povezuje Dugi Otok i fileki/Foto: Janja Čaisa

Drugi Tripe fest imao je svoje natjecateljice. Ekipa iz Harmice odlučila je opet doći Kod Bake i podići ljestvicu. Prošle godine su otišli odmah nakon kuhanja jer se jednoj natjecateljici rodio unuk, no ove godine ostaju do kraja.

- Drago mi je što se na festivalu skupio velik broj ljubitelja fileka, i što je ovo godine festival pod pokroviteljstvom Bjelovarsko-bilogorske županije i TZ BBŽ-a. Posjetili su nas gosti iz cijele Hrvatske, ali i iz inozemstva. Dvadesetak ekipa, odlično vrijeme, druženje, veselje - rekla nam je Daniela Belak, direktorica TZ Sjeverna Moslavina.

Zabava za pamćenje

Žiri je ocjenjivao izgled, konzistenciju, okus i pridržavanje pravila. Najbolje fileke na 2. Tripe Festu skuhala je ekipa iz susjedne Srbije: Petar Sabo iz Zrenjanina i Milorad Šibul iz Kikinde, koji su sve prisutne pozvali na svoj festival u listopadu. Drugo mjesto osvojio je mađarski Hrvat Đuro Tarađija iz Pečuha, dok je treće mjesto osvojila domaća ekipa iz Garešnice na čelu sa Sašom Vagnerom i Alenom Horvatom.

Predsjednik OTK Kurbla pomaže u spravljanju jela za natjecatelje/Foto: Janja Čaisa
Predsjednik OTK Kurbla pomaže u spravljanju jela za natjecatelje/Foto: Janja Čaisa
Fileki spremni za pripremu/Foto: Janja Čaisa
Fileki spremni za pripremu/Foto: Janja Čaisa
Bjelovarska ekipa koja nazdravlja svojim sugrađanima/Foto: Janja Čaisa
Bjelovarska ekipa koja nazdravlja svojim sugrađanima/Foto: Janja Čaisa
Ženske snage Drugog po redu Tripe festa/Foto: Janja Čaisa
Ženske snage Drugog po redu Tripe festa/Foto: Janja Čaisa

Uz natjecateljski program, organizatori su se pobrinuli da ova manifestacija potraje dugo u noć uz tamburaše i finu hranu. Osim popularizacije jedne vrlo specifične namirnice, ova manifestacija sasvim sigurno podiže kvalitetu turističke ponude čitave Bjelovarsko-bilogorske županije. Vrtna zabava za pamćenje koja ima veliki potencijal postati prepoznatljiva gastro manifestacija u cijeloj Hrvatskoj i šire.

Direktorica TZ Daniela Belak i predstavnik domaće Češke besede/Foto: Janja Čaisa
Direktorica TZ Daniela Belak i predstavnik domaće Češke besede/Foto: Janja Čaisa
Domaćini na čelu s kuharom Sašom završili su treći/Foto: Janja Čaisa
Domaćini na čelu s kuharom Sašom završili su treći/Foto: Janja Čaisa
Natjecali su se i domaćini iz OTK Kurbla/Foto: Janja Čaisa
Natjecali su se i domaćini iz OTK Kurbla/Foto: Janja Čaisa
Moslavačka ekipa došla je zbog fileka i druženja/Foto: Janja Čaisa
Moslavačka ekipa došla je zbog fileka i druženja/Foto: Janja Čaisa
Prošlogodišnji pobjednik uvijek spreman za izazove/Foto: Janja Čaisa
Prošlogodišnji pobjednik uvijek spreman za izazove/Foto: Janja Čaisa
Odlična atmosfera, lijepo vrijeme i puno odličnih tanjura/Foto: Janja Čaisa
Odlična atmosfera, lijepo vrijeme i puno odličnih tanjura/Foto: Janja Čaisa

Organizatori se posebno zahvaljuju medijskim pokroviteljima i sponzorima koji su pomogli da se ova manifestacija lakše održi: Menu.hr, bjelovarski Super; PIK Vrbovec, Koestlin, Dukat i Electrolux.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!