Foto: Privatni album

Foto: Privatni album

bolje da propadne selo nego običaji

Tradicionalno kolinje u Kobasičarima: "Ovo radim od djetinjstva, volio bih da isto zavole i moja djeca"

"Svi volimo jesti suhomesnate proizvode, ali veseli nas i sami čin kolinja kada se okupe prijatelji i kumovi. Taj se posao oduvijek radio zajednički", kaže Dejan iz Kobasičara

KAPELA – Šesteročlana obitelj iz Kobasičara u Općini Kapela, kao i mnoge druge obitelji, ovih dana kod kuće su imali tradicionalno kolinje. Običaj je to koji se štuje od davnina. A osim što osigurava domaću i zdravu hranu tokom zimskih mjeseci, kolinje je postalo tradicija koju valja sačuvati od zaborava.

Sve manjim brojem svinja, kolinje je postalo sve rjeđe. Mnogi više ne hrane sami svinje, no još uvijek uspiju pronaći po selu domaće životinje i na taj način se opskrbiti. Jedan od njih je i Dejan Paušić.

Kako nam kaže u obitelji žive supruga i on, dvoje djece te njegovi roditelji.

Sve teže naći domaće

Kolinja se sjeća, kaže nam, od svojeg ranog djetinjstva.

- Obično koljemo dva bekona koje maksimalno iskoristimo za suhomesnate delicije poput kobasica, krvavica, prezvuršta, slanine, šunke i slično. Još uvijek pronađemo, ali sve teže domaće svinje u selu. Nekada smo sami hranili, no to je postalo neisplativo, kaže nam Dejan koji ovaj običaj želi prenijeti i na svoju djecu koji imaju 11 i 12 godina.

- Svi volimo jesti suhomesnate proizvode, ali veseli nas i sami čin kolinja kada se okupe prijatelji i kumovi. Taj se posao oduvijek radio zajednički jer ima puno posla i to cijeli dan i još dan kasnije, otkriva nam Dejan.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!