Fotografija: Paul Bradbury, Britanac koji već 20 godina živi u Hrvatskoj i nepresteno piše o svojim iskustvima. Sreli smo ga u daruvarskom Little italy Pubu/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Galerija
Paul Bradbury, Britanac koji već 20 godina živi u Hrvatskoj i nepresteno piše o svojim iskustvima. Sreli smo ga u daruvarskom Little italy Pubu/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Poznati novinar Paul Bradbury ostao bez daha: "Daruvar je nevjerojatan, budućnost turizma!"

"Veliki je grijeh što prije nisam došao u Daruvar iako sam planirao. Posjet vinariji i pivovari bio je fenomenalan, arhitektura je sjajna, priroda nevjerojatna", rekao nam je Paul Bradbury



Iako se u Hrvatsku doselio prije više od dva desetljeća, poznati turistički novinar Paul Bradbury, koji je u našu zemlju stigao iz Velike Britanije, nikada nije bio u Daruvaru.

- To je veliki grijeh – smijemo se zajedno.

Bradbury je u Daruvar stigao u sklopu projekta Turističke zajednice Daruvar-Papuk među tridesetak novinara iz Hrvatske, Makedonije, Srbije, Slovenije i Slovačke koji su posjetili grad kako bi se uvjerili u jedinstvenost i bogatu gastronomsku ponudu te turističke potencijale ovog kraja. Projekt 6-i elementi uključio je sedam vrhunskih restorana koje je Bradbury obišao u dva dana, a na kraju je dobio i "diplomu" ambasadora, odnosno, promicatelja gastronomije ovog područja.

Paul Bradbury/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Paul Bradbury/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Bio je to povod da porazgovaramo o njegovim dojmovima, a on nam je prvo naglasio kako je oduševljen - zelenilom!

- Živim u Hrvatskoj, na Hvaru, već 21 godinu. Nisam znao da postoji grad koji je, pa gotovo usred šume, a ima tako bogatu gastronomsku ponudu. Godinama na listi imam Daruvar, ali nekako dosad nisam uspio doći, sve dok me sada nije pozvala prijateljica Karin Mimica iz Gastronauta - kazao nam je.
POGLEDAJTE VIDEO PAULA BRADBURYJA O SLAVONIJI I ISTOČNOJ HRVATSKOJ:​

Otkrio nam je da već dvije godine planira put u Daruvar do kojeg nije došlo, ali je sada impresioniran.

- Na prvi pogled shvatio sam da je ovo zdrava destinacija. Zgrade su prekrasne, sve je vrlo čisto i imate toplice, što je u turizmu velika prednost. Hrana je fantastična! Cijeli ovaj projekt je izuzetno zanimljiv. Radi se o partnerstvu javnih ustanova i privatnih ugostitelja što nije nešto što se često viđa u Hrvatskoj i zato mi je bilo zanimljivo. Svi rade zajedno kako bi se nešto postiglo i to je za svaku pohvalu - rekao nam je Bradbury.

Kaže kako bi to mogla biti "lekcija" za cijelu Hrvatsku, a njegov je dojam da je Daruvar izvrsna vikend destinacija.

- Posjet vinariji i Pivovari Daruvar bio je fenomenalan, arhitektura je sjajna, priroda nevjerojatna; ovdje se uistinu ima što vidjeti i doživjeti - kaže.

Dodaje kako ga je posebno iznenadilo kako su ljudi smireni.

- Ovdje nema stresa! Šetao sam šumom, razgledavao grad, svi su nasmiješeni... Prekrasan grad i žao mi je da ga nisam ranije otkrio.

Paul Bradbury prima zahvalnicu kao ambasador daruvarske gastro i turističke ponude/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Paul Bradbury prima zahvalnicu kao ambasador daruvarske gastro i turističke ponude/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Pitamo ga što je kušao i što mu je bilo "po volji".

- Mnogo toga - smije se.

Hvali tako znameniti burek iz zdravljaka Orijent, poznatiji kao "kod Faruka", za kojeg kaže da je jedan od boljih koje je probao u Hrvatskoj. Barokni restoran Terasa također ga je oduševio, a zanimljiv mu je koncept fast fooda Black&White.

- Meso je fantastično! - kaže.

Dodaje da mu je u sklopu ovog projekta zanimljivo što organizatori nisu ponudili klasična jela koja je kušao obilazeći Hrvatsku.

- Sve je bilo vrlo kreativno. Mnogo različitih sastojaka, začina, okusa... Stvarno su se potrudili. Recimo, po prvi puta u životu sam pojeo juhu od avokada. Bila je odlična, a nisam ni znao da postoji - smije se Bradbury.

Kaže da je došao u Daruvar očekujući "solidnu hranu", ali je iz grada otišao impresioniran, pogotovo radi kvalitete namirnica i ljubaznosti koja ga je dočekala.

- Moramo malo reklamirati, ha, ha! Ali, bez šale, daruvarski Sauvignon Blanc je najbolji koji sam, prilikom posjeta vinariji, kušao u Hrvatskoj. Fantastičan! Imate dobro pivo, dobro vino, sjajne bazene... Mislim da je to način na koji bi se turizam trebao organizirati u cijeloj Hrvatskoj.

Paul Bradbury, Britanac koji već 20 godina živi u Hrvatskoj i piše o njezinoj turističkoj i gastro ponudi/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Paul Bradbury, Britanac koji već 20 godina živi u Hrvatskoj i piše o njezinoj turističkoj i gastro ponudi/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Pitamo ga je li možda, kao novinar, primijetio nešto loše?

- Moram reći da nisam. Proveo sam ovdje 48 sati i sve se čini predivno. Iznimno sam zahvalan organizatorima što su mi dali priliku da vidim Daruvar. Destinacija nije poznata u Zagrebu, a kamoli u Dalmaciji. Volio bih se vratiti, saznati više o vinu i pivu te restoranima, a naročito o bogatoj češkoj tradiciji koja je ovdje ukorijenjena. Mislim da ovdje postoji mnogo neispričanih priča i zato mi je drago što sam došao - kaže nam novinar Bradbury koji je često bio i u sukobu s Hrvatskom turističkom zajednicom, ali i dijelom građana Hrvatske zbog konstruktivnih kritika koje se nikad nije ustručavao iznositi kada bi primijetio neke nedostatke ili nelogičnosti primarno u turističkom, ali i društvenom životu životu Hrvatske.

Kaže kako je kontinentalni turizam apsolutno budućnost, jer koncept "sunce i more" već odavno nije dovoljan, plaže su prepune, a ljudi žele mir.

- Imamo taj slogan "Hrvatska puna života", koji je po meni besmislica. Moj slogan bio bi "Hrvatska - zemlja sigurnog životnog stila" jer to je istina. Ovdje vladaju mir i sigurnost. Živimo u nesigurnom svijetu i to je bitno. Tijekom ljeta obala je potpuno preplavljena, a zimi je mrtva. Na kontinentu to nije tako i zato mislim da kontinenalni turizam itekako ima svoju budućnost - zaključuje poznati novinar koji se planira uskoro vratiti u Daruvar i dodatno istražiti grad i njegovu okolicu.

YouTube kanal Paula Bradburyja možete pogledati OVDJE.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!