Fotografija: Foto: Berislava Picek/CROPIX
Foto: Berislava Picek/CROPIX

Nakon Studenca, još jedan trgovački lanac povlači jaja jer su zaražena opasnim sojem salmonele

"Molimo kupce da provjere jesu li kupili navedeni proizvod, ako jesu da se suzdrže od konzumacije te da ga vrate u najbližu prodavaonicu gdje će im biti vraćen novac", poručuju iz Konzuma



Nakon što je trgovački lanac Studenac objavio da s tržišta povlači jaja s farme Nujić Marko d.o.o. iz Zagreba jer je u njima otkrivena salmonela, jaja zaražena opasnim sojem salmonele povlači i trgovački lanac Konzum.

Kako su danas izvijestili, s tržišta se povlači sljedeći proizvod: jaja svježa K Plus M 10/1 i jaja svježa K Plus M 10/1 podni uzgoj, svih rokova trajanja kojeg proizvodi Nuić Marko d.o.o. Razlog povlačenja je isti - prisustvo Salmonelle typhimurium.

Crijevne infekcije

- Molimo kupce da provjere jesu li kupili navedeni proizvod, ako jesu da se suzdrže od konzumacije te da ga vrate u najbližu Konzum prodavaonicu gdje će im biti vraćen novac. Ispričavamo se kupcima na neugodnosti, no u interesu nam je da svi proizvodi koje stavljamo na tržište budu usklađeni s najvišim kriterijima kvalitete i zdravstvene ispravnosti”, poručili su u petak iz Konzuma.

Salmonella ima brojne tipove i najčešći je bakterijski uzročnik gastroenteritisa. Ljudi dobiju crijevne infekcije praćene proljevom i povraćanjem, a često i povišenom tjelesnom temperaturom, kao i drugim nespecifičnim simptomima poput malaksalosti i glavobolje.

Termička obrada

Oboljenje uglavnom uzrokuju Salmonella Enteritidis i Salmonella Typhimurium, koje se nalaze u približno dvije trećine dokazanih slučajeva salmoneloza. Izvor infekcije za čovjeka su životinje koje su kliconoše; čovjek se zarazi konzumacijom mesa peradi i jajima, ali i mesa goveda, svinje, kao i nepasteriziranog mlijeka i mliječnih prerađevina poput sireva (naročito svježih). Moguća je i zaraza kontaktom sa životinjom koja fecesom izlučuje salmonelu. Termičkom obradom mesa i jaja ovi prestaju biti izvor zaraze, no nepažljivom obradom sirovog mesa zaraženog salmonelom ona može biti prenesena na namirnice koje se termički ne obrađuju, poput salata. Najčešće se to događa preko ruku osoblja koje priprema hranu, površina na kojima se hrana priprema i pribora za pripremu hrane.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!