Na ribnjacima u Končanici istražuju utjecaj mikroorganizama kako bi povećali proizvodnju ribe
kolumnist
komunalije
Vezane vijesti
Ribnjačarstvo Končanica ustupilo je dva manja proizvodna objekta površine 0,4 hektara na kojem će doktorantica Veterinarskog fakulteta, Ivana Sabolek, raditi istraživanje o utjecaju i primjeni efektivnih mikroorganizama na kvalitetu vode i tla te utjecaj na proizvodnju ribe u šaranskom ribnjačarstvu.
Istraživački rad
Naime, kroz zajedničku suradnju Ribnjačarstva Končanica i Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, rezultati ovog istraživanja poslužit će za njen doktorski rad, a također pokazati i korisnost daljnjeg korištenja efektivnih mikroorganizama u proizvodnji slatkovodne ribe.
- Iako efektivni mikroorganizmi imaju široku primjenu, ovo je prvi puta da se u Hrvatskoj radi ovakav znanstveno istraživački rad s primjenom efektivnih mikroorganizama na šaranskoj proizvodnji. U svaki objekt nasađeno je 7200 komada šaranske mlađi veličine 4 do 9 centimetara. Objekti su prije napuštanja vode i nasađivanja isušeni, povapnjeni i pokošeni - kaže nam Mladen Prević, direktor Ribnjačarstva Končanica.
Uzimanje uzoraka
Prvi uzorci vode i tla već su uzeti prije nego što je riba nasađena kako bi raspolagali s podacima o početnom stanju.
- Sada se u vodu polažu glinene kugle koje sadrže efektivne mikroorganizme te će se svakih petnaest dana uzimati uzorci kako bi se dobili relevantni pokazatelji - rekao je Mladen Prević.
Primjena u budućnosti
Preliminarni podaci će biti u jesen, točnije u listopadu, dok se ta riba ne izlovi, a još će se godinu dana u tom objektu pratiti stanje tla i vode.
- Ukoliko se rezultati istraživanja pokažu dobrima, vjerojatnost je da će i prirast ribe biti puno bolji, ali i zdravstveno stanje ribe nego u drugim ribnjacima gdje se ne primjenjuju efektivni mikroorganizmi. Ako se to pokaže kao dobra opcija nastavit će se koristiti i bit će korisno ne samo za ribnjačarstva u Hrvatskoj, nego i na europskoj pa možda čak i na svjetskoj razini - kazao je direktor Ribnjačarstva Končanica.