Gdje učenike u BBŽ-u hrane dobro, a gdje lošije: Jednima hrenovke, a drugima butternat tikve
kolumnist
komunalije
Vezane vijesti
Od početka ove kalendarske godine svi osnovnoškolci imaju pravo na jedan besplatan obrok u školi u iznosu od 10 kuna. Iako je ta novost znatno ranije najavljena, mnoge škole suočile su se s problemima kada se odluka počela provoditi. Manjak radnika, ali i premala školska kuhinja, nedostatak posuđa… Tek su dio poteškoća koje tište pojedine pedagoške djelatnike.
Provjerili smo kako izgledaju jelovnici u svim osnovnim školama u Bjelovarsko.bilogorskoj županiji te ih proslijedili nutricionistici Nikolini Sudarević iz Bjelovara koja ih je zatim ocijenila. Odnosno, izdvojila je onaj za koji smatra da bi trebao postati ogledan primjer svima ostalima, te istaknula koji je najmanje primjeren za djecu u razvoju i pojasnila na primjeru zašto je to tako.
Ograničeni budžeti
- Proučila sam sve jelovnike i mogu reći da su me neke stvari neugodno iznenadile. Nažalost, manje je onih pozitivnih. Ono što definitivno želim naglasiti jest činjenica da sam svjesna kako škole imaju ograničene budžete i kako možda ne mogu svakoga dana u ponudi imati najzdraviju verziju namirnica.
Pregledavši sve jelovnike, V. osnovna škola Bjelovar ima apsolutno najbolji meni. Imaju vrlo interesantno kombinirane obroke, zastupljena je različitost u ponudi, tu su frapei, a osim bijelog kruha ponuđena je i druga vrsta kruha. Bila sam jako sretna kada sam vidjela pire od prosa i butternut tikve na meniju ili voćni frape, rižoto s plodovima mora, gulaš od lignji, kukuruznu krupicu na mlijeku, varivo od prosa i leće... Upravo ovakvom meni bi trebala težiti svaka osnovna škola jer se djeca moraju susresti s različitim okusima i namirnicama. Isto tako, treba im objasniti zašto je ta hrana dobra za njihovo zdravlje, pojašnjava nutricionistica Nikolina Sudarević i osvrće se i na drugi, ne tako pozitivan primjer jelovnika.
Osnovna škola Ivana Nepomuka Jemeršića u Grubišnom Polju na meniju u veljači ima kroz svaki tjedan pileće medaljone, kobasice i hrenovke, samo u drugim kombinacijama, što se nikako ne može smatrati dobrim za djetetov organizam, upozorava Sudarević i ističe kako djeci nijednog dana u veljači nije ponuđena riba, dok je junetina na jelovniku tek jedan dan.
Riblja jela, bulgur, proso, leća...
Sudarević podsjeća kako je već svima poznato da Hrvatska spada među najpretilije nacije u Europi, a prema podacima Eurostata, pretilost je posebno izražena među djecom.
- Zato je najvažnije djecu učiti pravilnoj i održivijoj prehrani od malih nogu. Svaka škola bi trebala zauzeti stav da pržena i zašećerena hrana, te hrana poput pizza, savijača, hrenovki i sendviča bude svedena na minimum. Djeci se mogu ponuditi sendviči, no treba ih obogatiti različitim povrćem poput naribane mrkve, rajčica, paprike i slično. Osim navedenog primjera, u školskim kuhinjama bi se trebala pripremati razna riblja jela, različite vrste žitarica poput bulgura, heljde, prosa, te zobene pahuljice, musli, palenta i razne salate s tjesteninama. To je naročito dobra ideja za dane kada u školama nema kuhanja, ističe naša sugovornica koja ujedno podsjeća i na važnost edukacije.
- Škole i vrtići trebali bi težiti raznim odgojnim projektima koji će djecu i roditelje pripremiti na drugačiji pristup hrani. I jasno, podrazumijeva se da svatko dijete neće biti oduševljeno s novo ponuđenim, no škole bi mogle imati "minutu za zdravu hranu" te tako približiti djeci novu namirnicu ili okus.
Za kraj, školska prehrana bi trebala predstavljati primjer pravilnog i zdravog načina života, zaključuje Sudarević.
Primjeri jelovnika
U nastavku teksta su svi primjeri jelovnika u osnovnim školama diljem Bjelovarsko-bilogorske županije, osim III. OŠ Bjelovar. Budući da se dokument s jelovnikom na web stranicama škole nije mogao pravilno otvoriti, nazvali smo ravnateljicu Goranku Preskočil. Kazala nam je da je njihov jelovnik isti kao i u svim ostalim bjelovarskim školama te kako su vrlo zadovoljni njime. Nakon usporedbe jelovnika u I., II., i IV. Osnovnoj školi u Bjelovaru možemo reći kako se pojedini dani poklapaju, no jelovnici definitivno nisu identični. Svaka škola prema svojim potrebama i mogućnostima prilagodi pojedine obroke.
Podsjetimo, po nalogu Grada Bjelovara, njih izrađuje nutricionistica Margita Zlatić. Kako smo pisali u rujnu 2021. godine, zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić inzistirao je na tome da obroci budu svježi, topli i da postoji mogućnost repeta za sve učenike koji to žele. Nutricionistica Zlatić kazala je tada kako su jelovnici prilagođeni djeci te da ponedjeljkom ne može biti kuhani obrok jer u školama ne stignu napraviti pripremu. Napomenula je kako djeca u sve ostale dane jedu kuhano. Jednom na tjedan na jelovniku je varivo, dva dana je mesni obrok s prilogom i salatom, uz kojeg ide voće ili mliječni obrok, a petkom je uglavnom bezmesni obrok na bazi lakto-vegetarijanskog jelovnika.
Suhi tjedan u školi
Od tada se najviše toga promijenilo u II. OŠ Bjelovar. Zbog povećanja broja djece koja se hrane u školskoj kuhinji, škola je bila primorana uvesti jedan „suhi“ tjedan u mjesecu. Tada djeca u jednoj od podružnica jedu "ne kuhani" obrok.
- Bilo bi idealno kada bi to bila kratkoročna situacija. Odnosno, vjerujem i nadam se da taj "suhi" tjedan sada nije pravilo u toj školi. No, dok traje, bilo bi dobro da jelovnik bude bogatiji, a ne da svih pet dana u tjednu djeca imaju suhi obrok sa sirom ili nekom drugom mliječnom namirnicom. Postoji znatno više toga od "šnite kruha i komada sira" u svim mogućim kombinacijama. Mogućnosti ima pregršt, samo je potrebno malo volje i mašte. Već sam navela primjere kako obične sendviče obogatiti povrćem i sličnim kombinacijama, a tu su zobene pahuljice, frapei i slično, kaže nutricionistica Sudarević za ovu situaciju koju ne smatra najsretnijim izborom za djecu.
- Tu je i još jedna problem koji nije zanemariv. Ne vole sva djeca sir i mliječne proizvode. A onda ta djeca cijeloga tjedna ne mogu pojesti niti jedan obrok u školi. I tu treba imati obzira, smatra Sudarević.
O svemu smo razgovarali s ravnateljicama II. i V. Osnovne škole u Bjelovaru, s Ines Kapša i Jasminom Vuković, kao i s ravnateljicom grubišnopoljske Osnovne škole Snježanom Šeliš.
Vuković: Izbacila sam pohano i hrenovke
- Jelovnik ne radimo sami, onaj prvi obrok u danu po preporukama je nutricionistice Margite Zlatić. Drugi obrok je napravljen prema jelovniku kojeg dobivamo zahvaljujući projektu "Živjeti zdravo" Zavoda za javno zdravstvo Zagreb. Treći obrok je jednostavan i suh, ali također nutricionistički ispravan. Svakoga mjeseca kuhar i ja sjednemo, uzmemo smjernice Ministarstva zdravstva i sastavljamo jelovnik. Vodimo brigu o tome da je nutricionistički ispravan, da je sukladan normativima, da je sukladan zdravstvenim potrebama naše djece jer imamo djecu s teškoćama i koja su osjetljiva. Prije svega moramo voditi brigu o njihovom tijelu, unosu vitamina i namirnica bogatim vlaknima. Pazimo na količinu šećera, to smo smanjili na minimum, sokove ne koristimo često, a sve što možemo, sladimo medom. Umjesto običnog kakaoa, koristimo vitaminski kakao, proso, leću i slične zdrave namirnice, ističe ravnateljica V. OŠ Bjelovar. Cijenu obroka, pojašnjava nadalje, čini nekoliko faktora. Sufinancira ih tako Ministarstvo, zatim Grad Bjelovar koji ujedno plaća i potrebnu razliku do punog iznosa pojedinog obroka. To ravnateljica obrazlaže s činjenicom da imaju djecu od 7 godina pa djevojke i mladiće do 21 godine. Naravno, naglašava ravnateljica, da ne pojedu iste količine hrane.
- Kada sam 2017. godine postala ravnateljica rekla sam: "Izbacujemo pohano, hrenovke i kupovne paštete". Djeca to mogu jesti kod kuće, a u školi će jesti kuhano i zdravo, sukladno zdravstvenim smjernicama. Naravno, neka djeca kada nam tek dođu, ne žele sve jesti, no s vremenom prihvate svu pripremljenu hranu. Naglašavamo kolika je važnost zdrave prehrane, kuhar jako fino kuha, pazi da je hrana ukusna i da lijepo izgleda. Svakom obroku pridaje se velika pažnja, to se ne radi onako usput, ponosna je Vuković na jelovnik u školi kojoj je na čelu.
Kapša: Idemo u proširenje kuhinje
Ravnateljica II. Osnovne škole Bjelovar Ines Kapša osvrnula se na suhi tjedan za koji je rekla da će zasigurno potrajati do kraja tekuće školske godine.
- Fizički ne možemo kuhati za sve naše učenike jer nam je kuhinja premala, moramo ju proširiti i bolje opremiti. Dosad smo kuhali za najviše 530 učenika, a sada se oko 650 učenika hrani u školskoj kuhinji. S time da moramo kuhinju opremiti tako da u njoj možemo skuhati 703 obroka, koliko ukupno imamo učenika. Zato dva tjedna imamo kuhane obroke i jedan tjedan suhi i tako u krug, pojašnjava Kapša i dodaje kako je već prvi korak prema novoj kuhinji napravljen i to tako što su postavljeni visoki stolovi na kojima djeca jedu. Na taj su način stvorili prostor za proširenje kuhinje.
- To je skup projekt, nadamo se da ćemo mu moći pristupiti tijekom ljetnih praznika, nada se Kapša koju smo tražili komentar na pet dana suhog obroka u kojem djeca jedu sir ili mliječne proizvode.
- Nemamo povratne informacije da se djeca ili roditelji bune na to. Štoviše, nakon prvog mjeseca iz jelovnika smo maknuli one namirnice za koje smo uvidjeli da ne prolaze. To su štrudla s jabukom, te sirom ili špinatom, zobene pahuljice, zatim varivo u kojem je proso i leća, zatim tortilja s piletinom i povrćem. Nažalost, neke smjernice nutricionistice morali smo zanemariti jer djeca jednostavno ne žele jesti tu hranu. Pojest će primjerice grah, no ako je u njemu ječam, ostavit će jelo, kaže ravnateljica Kapša kojoj je važnije da djeca pojedu barem nešto nego da budu gladna, a oni da bacaju kante i kante zdrave hrane.
- Bolje je da odaberemo neku sredinu i da ta djeca nisu gladna u školi nego da ustrajemo u zdravim namirnicama koje naša djeca ne prihvaćaju. Što fali sirnom namazu i šunki? Vjerujem da djeca to i kod kuće jedu, smatra Kapša koju smo pitali imaju li djeca u školi mogućnost dodatne edukacije o zdravoj prehrani.
- Imaju jedan dio u sklopu sata razredne nastave, no mislim da bi se taj dio trebao odraditi kod kuće, zaključuje Kapša.
Šeliš: Zdrave namirnice ne prolaze
S njom se složila i ravnateljica OŠ Ivana Nepomuka Jemeršića Grubišno Polje, Snježna Šeliš.
- Nastojimo pratiti ono što djeca vole jesti. Nema smisla da se hrana priprema i naposljetku baca. Od variva djeca najviše vole grah, stoga ga kombiniramo uz kobasicu, hrenovku ili meso koje opet najmanje pojedu. Dogodi se da junetinu, koja je najskuplja, najčešće ostave. Ribu imamo povremeno, a medaljoni su namirnica koja se najbolje pojede. Ponavljam, nema smisla kuhati nešto koliko god to bilo zdravo, ako djeca to ne žele pojesti, ističe Šeliš i dodaje kako nijedan dan u tjednu nemaju pekarske proizvode već svakoga dana djeca imaju kuhani obrok.
Valja naglasiti i kako je grubišnopoljska osnovna škola jedna od onih s najvećim brojem učenika kojoj još uvijek nije odobreno zapošljavanje dodatnih kuharica.
- Imamo pravo na pet kuharica, a trenutno rade "dvije i pol". Ukupno imamo 435 učenika, a od tog broja petero djece se ne hrani, pojašnjava Šeliš koja upozorava da djeca često ne pojedu niti voće koje im je omogućeno.
- Mislim da se preveliki teret stavlja na škole, a malo na roditeljski dom. Treba postaviti pitanje što ta djeca jedu prije škole ili poslije škole. Naglasak je da škole trebaju odgajati djecu i da smo mi krivi što su oni pretili. Sve to ipak kreće od kuće, ističe Šeliš koja podsjeća kako su i oni na meniju imali proso i leću, no zbog nezainteresiranosti djece, morali su tu namirnicu izbaciti.
- Draže mi je da nema ostataka i da znamo da nam djeca ne sjede u klupama gladna, zaključuje Šeliš.
Tjedni obroci u osnovnim školama u BBŽ-u
(naveden je po jedan tjedni jelovnik za svaku školu, jelovnici se po tjednima kroz mjesec razlikuju. Svi navedeni jelovnici su bili ponuđeni u drugom tjednu veljače)
I. OŠ BJELOVAR
PONEDJELJAK
Sendvič sa šunkom i sirom, vitaminski kakao s probiotikom na mlijeku, voće
UTORAK
Varivo od miješanog povrća (poriluk, tikvice, prokulice, leća, mrkva) s kockicama svinjetine, graham kruh, voće
SRIJEDA
Saft od svinjetine s povrćem, ljubičasta tjestenina, salata
ČETVRTAK
Kobasica, dinstano kiselo zelje, kukuruzni žganci, jabuka
PETAK
Zapečeni narančasti makaroni s dvije vrste sira, sezonska salata, probiotički jogurt, banana
================
II. OŠ BJELOVAR
(PŠ Centar i matična škola)
PONEDJELJAK
Tortilja sa šunkom i sirom, probiotički jogurt, jabuka
UTORAK
Varivo od miješanog povrća (krumpir, mrkva, grašak), s kockicama svinjetine, graham kruh, jabuka
SRIJEDA
Saft od junetine i svinjetine s povrćem, tjestenina, kiseli krastavci, integralni kruh, mlijeko
ČETVRTAK
Pizza, čaj s medom – Svjetski dan pizze!
PETAK
Panirana riblja pločica, grah salata, graham kruh
================
IV. OŠ BJELOVAR
PONEDJELJAK
Pecivo sa šunkom i sirom, sok od jabuke (100%)
UTORAK
Varivo od miješanog povrća (poriluk, tikvice, prokulice, mrkva, leća), s kockicama svinjetine, voće
SRIJEDA
Saft od junetine i svinjetine s povrćem, narančasta tjestenina, salata, voće
ČETVRTAK
Kobasica, rizi-bizi, jabuka
PETAK
Tjestenina s tunjevinom i povrćem, voće
================
V. OŠ BJELOVAR
PONEDJELJAK
Salata tijesto sa šunkom i sirom, vitaminski kakao s probiotikom na mlijeku, voće
UTORAK
Varivo od miješanog povrća (poriluk, tikvice, prokulice, mrkva, leća) s kockicama svinjetine, graham kruh, voće
SRIJEDA
Saft od junetine i svinjetine s povrćem, narančasta tjestenina salata
ČETVRTAK
Kobasica, dinstano kiselo zelje, kukuruzni žganci, jabuka
PETAK
Gulaš od lignji s povrćem i rajčicom
================
OŠ ČAZMA
PONEDJELJAK
Lino-lada namaz, voćni čaj
UTORAK
Saft od piletine s palentom, kruh
SRIJEDA
Grah varivo sa svinjetinom, kruh
ČETVRTAK
Špageti bolognese, salata kruh
PETAK
Pohani file oslića, kiseli krastavac, kruh
================
OŠ V. NAZORA, Daruvar
PONEDJELJAK
Griz s Kraš expressom
UTORAK
Juneći gulaš s njokima, kisela paprika, kruh
SRIJEDA
Grah varivo sa suhom vratinom, luk salata, kruh
ČETVRTAK
Tijesto s mljevenim mesom, cikla, kruh
PETAK
Rižoto od svinjetine s mrkvom, kiseli krastavci, kruh
================
OŠ GAREŠNICA
PONEDJELJAK
Griz s Kraš expressom, banane
UTORAK
Rižoto s puretinom, zelena salata, kruh
SRIJEDA
Kupus varivo s krumpirom i svinjetinom, kiflice s maslacem
ČETVRTAK
Gratinirana tjestenina sa sirom, voće
PETAK
Pileći dinosauri, tartar umak, kruh, sok
================
OŠ I. NEPOMUKA JEMERŠIĆA, Grubišno Polje
PONEDJELJAK
Griz na mlijeku, voće
UTORAK
Grah-zelje, kobasice, kruh
SRIJEDA
Saft od svinjetine, tijesto, salata, kruh
ČETVRTAK
Pileći paprikaš s noklicama, kruh
PETAK
Pileći medljoni, grah salata, kruh
Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!