Gastro novinare oduševio Daruvar: "Već smo rezervirali smještaj, vraćamo se kao turisti!"
kolumnist
komunalije
Vezane vijesti
Nije ovo ironično - zadatak tridesetak novinara iz više zemalja, od Hrvatske i Slovenije pa do Makedonije i Slovačke, koji su posjetili Daruvar u organizaciji Turističke zajednice Daruvar-Papuk, nije bio nimalo lak.
Oni su morali u dva dana degustirati posebnu gastronomsku ponudu Kavane Queen, restorana Terasa, restorana Srce, zdravljaka Orijent, restorana Taverna, fast fooda Black&White da bi im završna lokacija bila Little Italy Pub gdje je održana i mala svečanost dodjele zahvalnica gastro novinarima koji promoviraju Daruvar i njegovu okolicu.
Sve se događalo zahvaljujući jedinstvenom projektu 6-i elementi u kojem su se gotovo pa svi daruvarski ugostitelji udružili i u svoje jelovnike uvrstili tri tematske vrste jela i to ona posebno pripremljena za jačanje imuniteta, pa jela za sportaše (koji su česti gosti u Daruvaru zbog priprema, ali i rehabilitacija) te jela Daruvarski parovi koja su uparena s pivama iz craft linije Peti element i Staročeško, s lokalnim vinima pa čak i jogurtom iz lokalne proizvodnje.
Daruvar je grad kojim vlada element vode, poznat je po svojim termalnim izvorima koji su implementirani u zdravstveni turizam, grad je vrhunskih vina i craft piva, a njih znalački uz svoje specijalitete nude daruvarski ugostitelji - 6-i elementi. Projekt 6-i elementi provodi Turistička zajednica Daruvar-Papuk u suradnji s Gastronautima uz potporu Hrvatske turističke zajednice, Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije, Grada Daruvara i Daruvarskih toplica.
Na zajedničkom jelovniku 6-i elementi - Jela koja jačaju imunitet - daruvarski ugostitelji nude barem jedno jelo koje jača otpornost organizma, a bazirano je na nekom od sastojaka za jačanje imuniteta – kadulji, češnjaku, đumbiru, ljutoj paprici, kurkumi, hrenu, medu…
- Kako u Daruvar na oporavak i treninge dolazi veliki broj sportaša, daruvarski restorani nude posebnu ponudu jela s visokim udjelom proteina, čije su nutritivne vrijednosti u skladu s potrebama osoba koje treniraju. Pod jelovnikom Daruvarski parovi, 6-i elementi sljubljuju jela s namirnicama iz okolice Daruvara s točno određenim craft pivama Peti element te Staročeško ili pak s daruvarskim vinima te prirodnom limunadom i domaćim jogurtom - rekla nam je Ivana Plažanin Vuković, direktorica Turističke zajednice Daruvar-Papuk napominjući kako je još jedan od ciljeva ovog projekta, povezivanje lokalnih proizvođača sa spomenutim ugostiteljskim objektima pa su se tako svim polaznicima radionica u 2 faze projekta predstavili Pčelarstvo Daruvar d.o.o., Ribnjačarstvo Končanica d.o.o., Pivovara Daruvar d.o.o., Destilerija Wise Grus, Badel 1862 d.d. - Vinarija Daruvar, Biogal d.o.o., OPG Tomislav Horvat koji su taj način upotpunili cijelu gastronomsku priču daruvarske destinacije.
Daruvar je i grad sinergije hrvatske i češke kulture, što se reflektira i u ponudi pojedinih restorana. Tijekom gastronomskog putovanja Daruvarom, gastro novinari iz Hrvatske i inozemstva obišli su sedam daruvarskih restorana, kušali su njihova tematska jela te uživali u ljekovitim termalnim vodama Daruvarskih toplica.
Novinari su u četvrtak napustili Daruvar, a njihov dojam o našem gradu bio je izvanredan. Oduševili su se zelenilom, ponudom raznovrsnih jela, kušali su vrhunska vina, sjajno pivo, odličan gin, te vjerujemo kako će napisati sjajne tekstove koji će dati doprinos razvoju turizma u Daruvaru i okolici.
Među njima je bila i nezavisna novinarka iz Beograda, Smiljana Popov. Srbija je poznata po kvalitetno pripremljenom mesu i vrhunskoj gastronomiji, ali Daruvar ju je odmah privukao.
- Imate toplice u centru grada! - prvo nam je rekla. Novinari su, naime, odsjeli tamo i prva jela probali u Restoranu Terasa.
- Hrana je izvanredna, a grad prekrasan. Veliko je zadovoljstvo doći ovdje. Pozvala me Karin Mimica, voditeljica projekta Gastronaut. Nisam znala što će me dočekati. Izvrsno! Toliko crkava, toliko šuma... - rekla nam je Popova.
Oduševljen je bio i poznati turistički novinar Paul Bradbury, Englez koji već godinama živi u Hrvatskoj ali nikada nije bio u Daruvaru.
- Grad je naprosto prelijep. Nisam znao da imate ovakvo nešto. Sigurno ću ga preporučiti u svojim tekstovima. Posebno me oduševilo što su šume posvuda oko nas. To je nešto što se rijetko viđa - pohvalio je Bradbury.
- Iznimno mi je drago što smo organizirali studijsko putovanje novinara koji su bili i iz Hrvatske, Srbije, Makedonije, Slovenije i Slovačke i što smo ih u sklopu zdravstveno-gastronomske ture 6-i elementi upoznali detaljno s projektom na temu gastronomskog brendiranja grada kojeg provodimo zajedno s našim ugostiteljima zadnjih godinu dana. Tijekom dva dana obišli su sve ugostitelje koji su dio projekta. a uz gastronomski dio su uživali i u ostatku turističke ponude Grada i Daruvarskih toplica. Zahvaljujem se na suradnji svim ugostiteljima i svim partnerima na projektu jer bez njih ne bi mogli ovako kvalitetno osmisliti kompletan projekt i predstaviti ga dragim novinarima - rekla nam je direktorica TZ-a Ivana Plažanin Vuković.
Zadovoljna je bila i Danica Cetin, pročelnica Grada Daruvara za gospodarstvo.
- Sretna sam što smo ugostili gastro novinare u našem gradu i što smo im imali priliku prezentirati našu gastro i turističku ponudu te smještajne kapacitete Daruvarskih toplica. Družili smo se s njima dva dana i dojmovi su im jako pozitivni, ne sumnjamo da će biti odjeka o Daruvaru kako u medijima tako i na društvenim mrežama. Možda najbolje o njihovim pozitivnim dojmovima govori činjenica da je dio njih već rezervirao smještaj za sebe u privatnom aranžmanu kako bi se vratili u Daruvar i još malo uživali u našem gradu - rekla nam je Danica Cetin, pročelnica za gospodarstvo.
Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!