Autobusima iz Hrvatske i Slovenije stigli na Vincekovo u Daruvaru: "Kod vas nam je najljepše!"
kolumnist
komunalije
Vezane vijesti
Nebo bez ijednog oblačka, snijegom prekriveni obronci Papuka u pozadini i temperatura oko nule bili su idealni uvjeti za proslavu prvog zapovijedanog vinogradarskog blagdana Vincekova u Daruvaru, uz sjajan odaziv gostiju.
Dvorište Badel 1862 Vinarije Daruvar bilo je u jednom trenutku čak i pretijesno za autobuse kojima su blagdan Svetog Vinka došli obilježiti turisti iz cijele Hrvatske, ali i čitava jedna grupa planinara iz Slovenije, koji već tradicionalno dolaze.
Tradicionalni blagoslov trsova
Već na ulazu krenulo je srdačno pozdravljanje jer SLovenci dolaze skoro svake godine.
- Jel ima odojka!?
- Ma nema, mi smo skromni, samo poderanih gaća - odgovaraju domaćini uz smijeh.
- A to i doma imamo - uzvraćaju Slovenci pa se izgrle i nazdrave sa znancima. Vele, ovdje će uvijek dolaziti jer Vincekovo je u Daruvaru najljepše. A poderanih gaća jest bilo, ali samo kao delicije, jer ih je već na ulazu zapljusnula bogata ponuda.
Eto i vesele ekipe iz Rijeke, odmah se uhvatili stola, uzeli po čašu vina, pa zapjevali. Zbijaju se pošalice na račun Zagrepčana koji kasne, valjda su se, vele izgubili. Ma kakvi, evo i njih, još veselijih.
Svirke, pjesme, veselja i okrijepe nije nedostajalo od jutra. Grijalo se vinom, kuhanim ili običnim, no najveći je gušt bio sjesti uz vatru na vinogradarski doručak kojeg su si svi morali sami spremiti. Kobasice i slanina nabijeni na štapove od lijeske (provjereno doznajemo -najbolje jer dobro izdržavaju vatru i daju posebnu aromu) pekle su se uz ognjište, a uz malo kruha odmah su zagrijali i one najzimogroznije. Čak i - Dalmatince.
- Iz Dugopolja smo - kazuje nam bračni par.
- Znamo, kod Splita - odgovaramo.
- A, ne, Split je kod Dugopolja - smiju se dok peku mirisne kobase. Otkrivaju kako su na rehabilitaciji u Veteranskom centru, a ovu svečanost nisu htjeli propustiti.
Došlo je vrijeme i za središnji dio tradicionalne vinogradarske manifestacije, blagoslov trsova koju je predvodio župnik daruvarske Župe Presvetog Trojstva vlč. Ivan Popić. Uz molitvu i želju da godina pored nama bude u obilju, rekao je kako je vino čovjek odvajkada pio kako bi okrijepio tijelo i dušu, pa u šali dodao da vino ipak, ako ga se popije malo više, može i pamet pomutiti.
- Je, pa zato ga i pijemo - dobacila je veselo jedna posjetiteljica.
Glavni vinski meštar bio je Stjepan Jurajić koji je, uz prigodne stihove o vinu i vinogradima, također poželio dobru godinu za vino vinare. Kulturno umjetničko društvo Kamen iz Sirača nije prestajalo s veselim taktovima. Orilo se tako "Haj, haj, vinca-ca, vinca rumena", dok su gosti nazdravljali i zabavljali se.
Nezaobilazan grah
Odmah se išlo na novi "težak zadatak". Nisu se kobase i špek još stigle ni sleći, kad je iz kuhinje izvirio majstor od graha Marijan Novak sa svojim kotlom iz kojeg se pušilo. Zna se nekad čuti da na pučkim manifestacijama gdje se dijeli grah ponekad bude malo mesa, a mi smo Marijana zadirkivali da se ovdje od mesa teško pronađe grah. Mora biti tako, veli nam, zimska je to, jaka hrana. Krenuo je s kuhanjem već u sedam ujutro. Pa, evo i recepta.
- Eto, za 120 litara stavio sam 20 kilograma svježe svinjske plećke, pet kila suhih kobasica, pet kilograma slanine, 12 kilograma graha,10 kila luka, dvije kile mrkve, kilogram peršina...Ide još papar, sol, Vegeta, slatka paprika, rajčica. Uobičajeno, a ne preljuto, blago i fino - jednostavno nam govori daruvarski meštar Marijan.
"Dogodine se opet družimo!"
Mirisima kobasa, graha i uživanju u ceremoniji proslave Vincekova nisu odoljeli ni brojni poznati Daruvarčani. Stigao je i gradonačelnik Damir Lneniček, zadovoljan brojem gostiju koji su zbog ove manifestacije došli u Daruvar. Direktorica Turističke zajednice Ivana Plažanin Vuković i njezin tim imali su pune ruke posla s dočekom gostiju, izdavanjem kupona za hranu i piće, ali na njihov entuzijazam i neumornost već smo navikli.
Širokog osmijeha u Vinariju je stigao i ravnatelj Daruvarskih toplica Ratko Vuković. Kako i ne bi kad mu je dan ranije uručen poziv da preuzme više od 13 milijuna eura od države za dogradnju i modernizaciju Toplica, pa je i to bio razlog za proslavu.
Gradski vijećnik i liječnik obiteljske medicine Tihomir Ježinac također je uživao u vinogradarskom doručku, a fešta, koja je počela prijepodnevnim okupljanjem nastavila se do poslijepodneva uz neizostavno - vidimo se iduće godine, nema šanse da to propustimo.
Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!